Halden fengsel retreat Marit 1

Frihet bak murene

Halden fengsel kan nå tilby en fast retreatavdeling til innsatte over hele landet. Et «kloster» i et av Norges største høysikkerhetsfengsler. – Jeg var veldig skeptisk, men å være med på retreaten, er noe av det lureste jeg har gjort, sier Carsten.

• Foto: Mette Randem Tekst: Randi Bjelland/Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 47, 2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Marit Skartveit og Carsten går side om side
Den røde t-skjorta symboliserer kjærlighetsfasen under fengselsretreaten. – Nå, som jeg har blitt mer meg selv, og ikke har angst hver gang jeg snur ryggen til, så merker jeg Guds nærhet på en annen måte, sier Carsten.
Carsten sitter på cellen sin, der er veggene dekorert med bilder og skrivebordet ryddig med et synlig Jesus ikon og et stort kors
Carsten mener at hvis man helhjertet går inn i en retreat, gir den muligheter til å få gjort noe med det man sliter med, og mot til å stå ansikt med indre demoner og det man har gjort feil i livet. – Jeg fikk renset sårene mine. Nå forsøker jeg å unngå at det kommer betennelse i dem, sier han.
Major Marit Skartveit i Frelsesarmeen tenner lys sammen med deltakerne på retreaten
Halden fengsel har fått en fast retreatavdeling. – Det er dette jeg har ventet på hele livet. Retreat er en fantastisk mulighet til å fokusere på eget liv, til å roe ned og til å ta et blikk innover i livet, sier major Marit Skartveit i Frelsesarmeen.
Jeg våget å stå ansikt til ansikt med ting jeg var veldig ukomfortabel med. Jeg klarte faktisk å forandre ting ved meg selv som jeg ikke trodde jeg kunne.
– Carsten, deltaker på retreat i Halden fengsel
Marit Skartveit snakker med to innsatte i røde fengselsdrakter, innen for murene i Halden fengsel
– De innsatte gir gode tilbakemeldinger. Det er vi veldig takknemlige for og veldig ydmyke overfor. De får stort utbytte av å gå sin egen vei i de tre ukene de har til rådighet. Vi ser jo både bakover og framover og tar et oppgjør med det som har vært, sier Marit Skartveit, fengselskapellan i Frelsesarmeen.
Leder av Halden fengsel, Are Høidal og major Marit Skartveit fra Frelsesarmeen står sammen innenfor de bastante murene i Halden fengsel.
– Jeg var åpen for å prøve nye, spennende ting som ikke var prøvd i Norge før, sier leder av Halden fengsel, Are Høidal. Frelsesarmeens fengselskapellan, Marit Skartveit, har vært pådriver for å få til et permanent retreattilbud i Halden fengsel. Nå har det blitt en realitet.
Det skjer noe magisk med de som deltar på retreaten, uten at jeg kan sette fingeren på hva det er.
– Are Høidal, leder i Halden fengsel

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent