![Kvinne med hvite ullvotter og lue står utenfor et murbygg. Hun lager et hjerte med hendene.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_generalHq/Silje_Sandmael_hjerte-DK-bredde-beh-lite.jpg)
– Ikke stå alene i problemene dine!
– Åpenhet er første steget for å komme seg ut av fattigdomssirkelen, sier forbrukerøkonom og programleder Silje Sandmæl. – Hvis snøballen begynner å rulle, så kan det gå fort, og den kan bli så tung at den ikke kan bæres alene. Ikke stå alene i problemene dine.
Det er en kjølig vinterdag i hovedstaden, og forbrukerøkonom og medieprofil Silje Sandmæl åpner tredøra inn til The Conduit i Kristian Augusts gate, tilholdssted og klubb for et nettverk av personer som ønsker å utgjøre en positiv forskjell i samfunnet. I det historiske og fredede bygget – som en gang huset handelsskolen Treider – har hun funnet en base for å jobbe med fremtidige prosjekter, etter å ha sagt opp den mangeårige jobben i DNB. Silje setter seg i loungen i 1.etasje, hvor småbord og stoler dekker gulvet, og hvor en lun belysning dekker opp for det svinnende sollyset som så smått siver inn fra vinduene.
– Kan du ikke spørre noen andre om akkurat det, ler Silje når hun får spørsmål om å beskrive seg selv.
Jeg prøver å være den samme personen på skjermen som utenfor.– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
– Det beste svaret er at jeg er meg selv, selv om rollene er mange. Jeg er både mor, kone, kollega, venn, datter og programleder, og prøver å være den samme personen på skjermen som utenfor. Svarer det på spørsmålet ditt?
46-åringen – som mange forbinder med produksjoner som Luksusfellen og Vokteren – ler mye, og er opptatt av å ha glede i livet. Samtidig skal hun håndtere en veldig alvorlig side i rollen som forbrukerøkonom, og vil gjerne fortelle om hva som ligger henne aller mest på hjertet: å hjelpe mennesker til å forstå og håndtere økonomi, at man skal lære om forebygging fra å havne i økonomisk uføre, og ikke la helsa bli ødelagt av bekymringer over manglende kroner og ører.
![Kvinne med hvit lue og lys kåpe mot en rød murvegg.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Silje_Sandmael_murvegg-DKbeh-lite.jpg)
Hun vet hva det vil si å bo i et hjem hvor man må snu på krona, slik det en gang var for Silje og moren på 1980-tallet.
I begynnelsen
I et «Mitt Oslo»-intervju i Aftenposten i høst, fortalte Silje Sandmæl blant annet om å vokse opp med dårlig råd på Romsås, øst i Oslo. Den lille familien på to hadde ikke råd til senger eller kjøleskap den første tiden. Kanskje man ikke alltid hadde råd til tomatsuppe engang, på slutten av uka. Oppveksten satte spor på flere måter.
Moren min snakket aldri om at hun hadde lite penger. Hun sa i stedet ting som: «Vi drar ikke utenlands på sommerferie, men drar på eventyr i skogen. Kanskje vi får se elg eller rådyr».– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
– Det satt i ryggmargen å alltid se etter de billigste løsningene, selv når jeg for eksempel skulle handle klær med farmor, og hun hadde nok penger til å kjøpe fullpris, forteller Silje.
– Men jeg kjente ikke på skam, og moren min snakket aldri om at hun hadde lite penger. Hun sa i stedet ting som: «Vi drar ikke utenlands på sommerferie, men drar på eventyr i skogen. Kanskje vi får se elg eller rådyr». Vi dro på telttur utallige ganger, som jeg har så mange gode minner fra, og det samme har mine egne barn i dag. Ting trenger ikke koste så mye.
![Eldre bilde av en liten lyslugget jente som holder en liten kattunge.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Silje-holder-pus-foto-privat-lite.jpg)
Silje understreker at hun hadde en god barndom, med utfoldelse i den nærliggende skogen, og en oppvekst hvor man ikke måtte forholde seg til uendelige og urealistiske sammenligninger på sosiale medier. De kunne få hjelp av naboene når midlene ikke strakk til, og forbrukerøkonomen forteller at folk elsker å hjelpe hverandre, noe man lett kan se når folk forteller om sin nød på Facebook eller Finn.no i dag, hvor dyrtid og renta har skapt mange bekymringer. Ikke minst ønsker mange i den nærmeste familien og vennekretsen å hjelpe hverandre hvis de får muligheten.
Vi blir så enormt påvirket av at vi bor i et av verdens rikeste land. Man tenker at man trenger så mye for å være lykkelig.– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
Samtidig krever det åpenhet fra den som sliter, noe som kan være utfordrende når skammen legger seg tungt om skuldrene.
– Vi blir så enormt påvirket av at vi bor i et av verdens rikeste land. Man tenker at man trenger så mye for å være lykkelig. Sammenligningens kraft kommer inn i bildet, og den er så stor og skadelig at man aldri blir fornøyd med det man allerede har, poengterer økonomen.
– Det er derfor forbruks- og kredittkortgjelden øker blant de unge, fordi sammenligningen med andre fører til kjøpepress. Barn kan ende med å identifisere seg mer med tingene de eier, enn hvem de er og hvilke verdier de har.
Råd og mangel
Den prisnominerte medieprofilen forteller at oppveksten var med på å bestemme yrkesveien hun skulle ta, som er å hjelpe andre med økonomien. Hun utdannet seg i San Francisco, møtte den fremtidige ektemannen Bent på campus, og jobbet i over 20 år i henholdsvis Nordea og DNB før trebarnsmoren nylig ble næringsdrivende på fulltid. I løpet av årene ble forbrukerøkonomen samtidig spurt om å være med som ekspert i TV-produksjoner som Luksusfellen på TV3 og I lomma på Silje på Viaplay, hvor hun har hjulpet henholdsvis Ola Nordmann og kjendiser med økonomi og budsjett, og dermed samtidig gitt råd til befolkningen ellers.
![To kvinner og tre menn foran en vegg med TV-logoer.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Forbrukerokonomene-TV-lite.jpg)
– 6 av 10 gjorde tiltak i økonomien sin etter å ha fulgt med på konsepter som podkasten Pengetabu eller programmet I lomma på Silje. Rådene har handlet om alt fra hvordan man kan få kontroll og oversikt, til hvordan øke inntekter ved å for eksempel ta småjobber hjemme hos folk, hvor man kan tjene 6000 kroner skattefritt i året. Eller leie ut utstyr man besitter, hvordan redusere utgifter ved å for eksempel ta en gjennomgang av avtaler og abonnement, og hvordan bli kvitt betalingsproblemer ved å oppsøke gjeldsrådgiver i NAV.
Hadde tre jobber som 13-åring
Arbeidslivet startet imidlertid allerede som 13-åring, da hun sjonglerte mellom tre jobber. Silje satt i resepsjonen på Romsåssenteret, gikk med reklame og vasket kontorer, slik at hun kunne kjøpe ting selv og dermed avlaste moren økonomisk. 46-åringen husker at hun kunne avstå fra aktiviteter som kostet penger, så mor skulle slippe å betale kostnadene det medførte. Hun ser det samme i dag: gutter og jenter som sier de ikke har lyst til å delta på fotball eller svømming, eller dropper bursdager hvor man må ta med gave, fordi de ønsker å beskytte foreldrene sine, som de vet ikke kan betale.
Noe av flere ting som provoserer meg, er at offentlig skole skal være gratis, men det er ikke det i realiteten.– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
– Jeg mottar flere hundre meldinger i uka på sosiale medier, fra mennesker som forteller at de ikke får endene til å møtes, som bekymrer seg for barna sine, og som spør om økonomiske råd. Noe av flere ting som provoserer meg, er at offentlig skole skal være gratis, men det er ikke det i realiteten, sier hun.
– Barna drar på skoleturer, man betaler for melk og juice, slalåmkurs og lignende settes opp. Samtidig ekskluderer man da de av barna som ikke har råd til å betale det som kreves, de som kanskje har foreldre som må stå i matkø i dyrtiden, eller bare rett og slett har lite penger.
![Eldre skolefoto av en liten jente med rosa genser.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Silje-skolefoto-privat.jpg)
Derfor er forbrukerøkonomen – som selv er tidligere håndballspiller og leder et jentelag – opptatt av å fremheve ordninger som Fritidserklæringen, hvor man kan søke støtte til fritidsaktivtiter, og fortelle at det finnes utlånstjenester som Bymisjonens Skattkammeret og BUA (Barn-Unge-Aktivitet).
– Der kan man låne utstyr til sport, lek og friluftsliv – helt gratis.
På helsa løs
En annen problemstilling som ofte dukker opp i meldingene som Silje mottar, er problemer med å navigere seg i det offentliges systemer. Noen forteller også om følelsen av å ikke finne en vei ut av sin økonomiske situasjon.
– Jeg har sett den siste tiden hvor komplekst systemet kan være. Språk og skjemaer er vanskelige – selv for meg som er økonom – og man kan være nummer 200 i en ringekø. Man kan slite med å få ordnet samtaler ansikt til ansikt, instansene blir mange, og det kan ta et år før en sak om gjeldssletting behandles, mens man står midt oppi vanskelighetene, forteller hun.
![Kvinne med rosa genser sitter i en vinduskarm med foten på en radiator.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Silje_Sandmael_vindu_DKbeh-lite.jpg)
– Betalingsproblemer tærer på helsa. Det er en sammenheng mellom økonomi og helse, og jeg unner ingen å komme så langt ned i mørket som noen gjør.
To ganger har Silje selv kjent på et sterkt mørke, et resultat av å ha møtt veggen etter for mange år med jobb og prosjekter. En vegg som har blitt møtt på grunn av stress og ikke økonomi, men hvor mange av helsereaksjonene er de samme. Hun har kjent på
kroppen hvordan det å stå opp om morgenen, blir en stor utfordring i seg selv.
– Tenk deg da en som er syk på grunn av betalingsproblemene sine. En som må klare å være frisk nok mens man er syk – for å forsøke å håndtere situasjonen.
Hun reagerer hvis noen i hennes selskap akker seg over mennesker som sliter med å betale regningene sine, og som ler av de som havner på Luksusfellen.
![Fire fjellkledte deltakere på en fjelltopp.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Haakon-Lundkvist-Vokteren-fjelltopp-beh-lite.jpg)
– Det kan hende at en av de som sitter sammen med deg ved bordet, er i samme situasjon eller kommer til å havne der i fremtiden, og dermed ikke tør å være åpen om det, sier hun.
– Dette er viktig, for åpenhet er første steget for å komme seg ut av fattigdomssirkelen. Hvis snøballen begynner å rulle, så kan det gå fort, og den kan bli så tung at den ikke kan bæres alene. Ikke stå alene i problemene dine.
Dagene som kommer
Lysene slukkes snart for dagen på The Conduit, og Silje roper til en av administratorene at hun straks er klar for å gå. Hun forteller om magefølelsen sin – kalt «Magda» – som er streng med henne når det gjelder hva hun skal si ja til, så Silje ikke møter veggen igjen. «Magda» gikk med på høstens deltakelse i reality-serien Vokteren på TV2, hvor forbrukerøkonomen og 13 andre kjendiser fikk i oppdrag å bestige Norges nasjonalfjell Stetinden i Narvik, med konkurranser og utfordringer underveis.
![Kvinne med hjelm og ryggsekk i fjellheimen holder hendene i været.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Haakon-Lundkvist_Vokteren-Silje-seier-beh-lite.jpg)
– Jeg var med for moro skyld, men det sosiale spillet var ikke noe for meg. Jeg ville ut på tur, nyte naturen og inspirere seerne til å benytte seg av Norges vakre fjellheim. Håper ikke intrigene overskygget dette, ler Silje som til slutt havnet på fjerdeplass.
Hun forteller at Norge er et ekstremt vakkert land, og vil sterkt oppfordre andre til å bruke naturen, som ikke minst er gratis. Telt, stormkjøkken og sykkel i god kvalitet kan som tidligere nevnt lånes gratis hos utlånstjenester.
![Kvinne med hvite ullvotter og lue står utenfor et murbygg. Hun lager et hjerte med hendene.](https://frelsesarmeen-web.s3.eu-north-1.amazonaws.com/frelsesarmeen/Krigsropet-artikler/Forbrukerokonom-Silje-Sandmael/_general/Silje_Sandmael_hjerte-DKbeh-lite.jpg)
Økonomen tar på seg den lysegrå vinterfrakken og den hvite lua. Hun forteller litt om planene fremover, at det blir seminarer for skoler og bedrifter, workshops, foredrag og utvikling av et mulig TV-program – som hun ennå ikke kan si noe om – samt lansering av ny podkast med tips og råd innen alt fra å lære om skatt, til hvordan man kan øke inntekter, redusere utgifter, investere og komme seg ut av betalingsproblemer.
– Jeg ønsker å utvikle verktøy og bruke de beste kanalene, så jeg kan gjøre alt jeg kan for å hjelpe flest mulig til å få bedre kontroll over økonomien – og ha en god økonomisk helse.
dan.kristoffersen@frelsesarmeen.no
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Ildsjel for inkluderende idrett
Som liten lurte Adnan Naeem seg inn i Romsåshallen for å spille fotball. På treninger stilte han i pappas gamle tennissokker. Dyre fotballstrømper var ikke aktuelt. Nå sørger han for at både hallen og idretten er åpen for alle.
-
Familie på fem fikk julen i gave
Han finner ikke ord. Småbarnsfaren trodde at de «bare» skulle hente gavekort på mat. Men på Frelsesarmeen i Kongsvinger hadde de i all hemmelighet søkt spesielt om støtte til denne familien. Det ble ei jul de aldri glemmer.
-
En venn på øret
– Jeg har forstått at Gud er virkelig, og at han bryr seg om meg, sier den prisnominerte radioprogramlederen Martin Engamo.