Kvinne med hvite ullvotter og lue står utenfor et murbygg. Hun lager et hjerte med hendene.
UTENFORSKAP: Forbrukerøkonom SiIje Sandmæl ser det samme i dag som hun selv opplevde som barn: Gutter og jenter som sier de ikke har lyst til å delta på fotball eller svømming, eller dropper bursdager hvor man må ta med gave, fordi de ønsker å beskytte foreldrene sine, som de vet ikke kan betale.

– Ikke stå alene i problemene dine!

– Åpenhet er første steget for å komme seg ut av fattigdomssirkelen, sier forbrukerøkonom og programleder Silje Sandmæl. – Hvis snøballen begynner å rulle, så kan det gå fort, og den kan bli så tung at den ikke kan bæres alene. Ikke stå alene i problemene dine.

Tekst: Dan Kristoffersen • Foto: Dan Kristoffersen / Artikkelen har tidligere stått på trykk i Krigsropet nr 8-9.
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Jeg prøver å være den samme personen på skjermen som utenfor.
– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
Kvinne med hvit lue og lys kåpe mot en rød murvegg.
VIL HJELPE FOLK: I jobben sin som forbrukerøkonom ønsker Silje Sandmæl å hjelpe mennesker som opplever store økonomiske utfordringer, slik at de kan få en god økonomisk helse. – Jeg mottar flere hundre meldinger i uka på sosiale medier, fra mennesker som forteller at de ikke får endene til å møtes, som bekymrer seg for barna sine, og som spør om spør om økonomiske råd, forteller hun.
Moren min snakket aldri om at hun hadde lite penger. Hun sa i stedet ting som: «Vi drar ikke utenlands på sommerferie, men drar på eventyr i skogen. Kanskje vi får se elg eller rådyr».
– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
Eldre bilde av en liten lyslugget jente som holder en liten kattunge.
BARNDOMSMINNER: Silje Sandmæl vokste opp med dårlig råd på Romsås, øst i Oslo. Moren hadde ikke råd til verken senger eller kjøleskap den første tiden. (Foto: Privat)
Vi blir så enormt påvirket av at vi bor i et av verdens rikeste land. Man tenker at man trenger så mye for å være lykkelig.
– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
To kvinner og tre menn foran en vegg med TV-logoer.
LUKSUSFELLEN: Mange forbinder Silje Sandmæl med TV3-programmet Luksusfellen. Her sammen med Hallgeir Kvadsheim, Cecilie Lynum, Magne Gundersen og Robert Spear. (Foto: Privat)
Noe av flere ting som provoserer meg, er at offentlig skole skal være gratis, men det er ikke det i realiteten.
– Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder
Eldre skolefoto av en liten jente med rosa genser.
STORE FORSKJELLER: Silje Sandmæl husker at hun kunne avstå fra aktiviteter som kostet penger, så mor skulle slippe å betale kostnadene det medførte.
Kvinne  med rosa genser sitter i en vinduskarm med foten på en radiator.
REAGERER: Silje Sandmæl reagerer hvis noen i hennes selskap ler av de som havner på Luksusfellen.
Fire fjellkledte deltakere på en fjelltopp.
VILLE PÅ TUR: – Jeg var med på Vokteren for moro skyld, men det sosiale spillet var ikke noe for meg. Jeg ville ut på tur, nyte naturen og inspirere seerne til å benytte seg av Norges vakre fjellheim, forteller Silje Sandmæl (t.v.). Her sammen med Desta Marie Beeder, Sebastian Solberg og Anders Hoff under innspillingen. (Foto: Haakon Lundkvist/TV2)
Kvinne med hjelm og ryggsekk i fjellheimen holder hendene i været.
FOR MORO SKYLD: I reality-serien Vokteren på TV2 fikk Silje Sandmæl og 13 andre kjendiser i oppdrag å bestige Norges nasjonalfjell Stetinden i Narvik.
Kvinne med hvite ullvotter og lue står utenfor et murbygg. Hun lager et hjerte med hendene.
GOD ØKONOMISK HELSE: Silje Sandmæl ønsker å utvikle verktøy og bruke de beste kanalene for å hjelpe flest mulig til å få en god økonomisk helse.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent