Julestemning på Holt gård
– Det å kunne bety noe fint for andre, det er det jeg liker best ved å være her, sier Jon Arne. Takket være Jobben Kongsvinger får rusavhengige meningsfulle dager, eldre får juletreet hjemkjørt og småfuglene får sitt eget stabbur.
Snøen daler forsiktig over Holt gård på Kongsvinger. Lyslenker lyser opp uteplassen og det knitrer i bålpannen. Julenek og friske, grønne grantrær er oppstilt på rekke og rad langs gjerdet.
– Velkommen til oss! smiler Håvard Monsen, ansatt i Jobben, Frelsesarmeen jobbtilbud i regi av Frelsesarmeens rusomsorg.
Deltagerne har, eller har hatt, utfordringer knyttet til rusavhengighet. Til vanlig arrangerer Jobben på Kongsvinger et årlig julemarked, der de selger produkter deltagerne har laget, noe mange i nærområdet gleder seg til.
– I år måtte det bli litt annerledes på grunn av koronatiltakene. Folk kan fortsatt komme innom, og så får de en varm kopp kaffe eller gløgg i hånden, mens de går rundt og titter.
Gjennom hele året jobber deltagerne hovedsakelig med snekring og håndverk. Oppgavene de får varierer fra bygging av hytter og badstue, til laging av mindre ting, som blant annet mini-stabbur, honninglys, fuglekasser, vedkurver, lykter, hyller, lysdekor og krakker.
Nytt i år er salg av julenek og juletrær. Håvard har også en stilling i Normisjon, da han for tiden studerer til å bli prest. En kollega av ham der, Tord Langmoen, er daglig leder i Norsk Juletre.
– Vi måtte tenke litt nytt i år på grunn av korona, så vi har kjøpt julenek og juletrær av ham. Da får vi litt inntekter, men ikke minst skaper vi en hyggelig arbeidsplass for brukerne våre. De pakker og kutter trær, og reiser og leverer det gratis hjem til kundene våre.
De har kjøpt inn 50 juletrær, og kan bestille mer om det trengs. Hjemlevering av juletrær er et konsept som har vist seg å være veldig populært.
– Spesielt under korona har det vært et fantastisk tilbud, men også for eldre som kanskje ikke har mulighet til å bære juletreet med seg hjem. Jeg snakket nettopp med en eldre dame på telefon, som var så glad for at vi kunne gjøre dette for henne. Det betyr mye for oss å kunne bidra der vi kan, sier Håvard.
For en hundrelapp henter Jobben gjerne treet igjen i januar.
Bygger badstue
Ute på gårdsplassen lukter det en blanding av bål, gran og sagflis. Lyden av saging og boring høres rundt hjørnet, der tre karer står og jobber på et lite bygg.
– Badstue er jo så «in», vet du, alle skal ha det på hytta. Det er også en fabelaktig sysselsetting. Noen av gutta blir lei av å snekre fuglekasser, så det er litt moro med større prosjekter, sier Tony Bekkengen, daglig leder for Linken og Jobben.
I tillegg er deltagerne mer i kontakt med kundene, da de kommer med mål og spesifikke bestillinger. De bruker omtrent tre uker på å lage en badstue, og har per nå solgt fire stykker. En slik som de jobber på her, koster omtrent 35 000 kroner.
– Vi har presset prisen så langt ned som mulig, men badstuene er laget av norske materialer og er skikkelig håndverk, sier han.
Deltagerne står fritt, og kan lage det de har lyst til å lage, ved siden av noen faste helårsting som de tilbyr kunder. Stabburet er et populært produkt som selges hele året.
– Hva Jobben produserer, varierer ut fra hvilke deltagere som kommer på jobb, da noen har større kapasitet enn andre. Noen ganger har vi hatt et par snekkere som har vært her i noen måneder, da blir det mye snekrede produkter. Har vi mer damer, så er det mer strikk og tova produkter, forklarer Tony.
– Vi hadde en granbarnisse som var kjempepopulær hos kundene våre, og vi laget utrolig mange av dem. Men de var så kjedelige for deltagerne å lage, så vi sluttet med det. Det at de skal ha motivasjon og glede i jobben, er det viktigste for oss. Men vi kan lage granbarnisser på bestilling hvis noen vil ha det, smiler han.
Jobben tar på seg oppdrag fra alle slags kunder. De gjør hagearbeid, klipper hekk, feller trær, og gjør enkle snekkeroppgaver, som å bygge veranda. De har jobbet med Turistforeningen, der de har ryddet stier, og i tillegg jobber de med bosetting av flyktninger, der de monterer møbler, henger opp lamper og gjør klar leiligheter for dem.
Solskinnshistorier
Tony ble selv rusfri for 20 år siden, og har jobbet i Frelsesarmeen i 10 år.
– Jeg slet med rusavhengighet i 12 år. Da jeg satt inne i fengsel med siste dommen, så var Frelsesarmeen der i forbindelse med noe fengselsarbeid. Det ble naturlig for meg å ta kontakt med dem da jeg kom ut igjen. Jeg kjente at jeg ikke orket mer, det livet var ikke et liv jeg ville leve lenger. Det var kjempefint å ha Frelsesarmeen da jeg kom ut, og jeg ble veldig fort engasjert i det sosiale arbeidet, sier han.
Selv om Tony selv var blitt helt rusfri, beholdt han allikevel kontakten med det gamle rusmiljøet, og fortsatte å bo i Kongsvinger.
– Det som fungerte for meg, fungerer ikke for de fleste andre. Jeg hadde bare bestemt meg for å forandre på livet mitt. Jeg satt inne i to år, og fikk god tid til å jobbe med meg selv. Jeg avsluttet soningen på en institusjon, der jeg også fikk noen verktøy å ta med meg ut.
For 10 år siden hadde ikke Kongsvinger kommune noe tilbud for personer med rusproblemer. Rusmiljøet var for stort for byen, noe som vakte oppsikt.
Det var kjempefint å ha Frelsesarmeen da jeg kom ut, og jeg ble veldig fort engasjert i det sosiale arbeidet.– Tony Bekkengen, daglig leder for Linken og Jobben
– NRK Brennpunkt laget en dokumentar om rusmiljøet her, og det fikk litt fart på politikerne. Etter det har kommunen gjort en kjempejobb. De tok kontakt med Frelsesarmeen, og ble vår oppdragsgiver. Da startet vi opp varmestua Linken, og Jobben.
Oppgavene Tony startet med var helt enkle, som å dele ut matpakker. Etter hvert knyttet han Frelsesarmeens nærmiljøkirke opp mot miljøet han kjente fra før, og slik har han vært med å bygge det sosiale arbeidet i Frelsesarmeen på Kongsvinger.
– Vi begynte forsiktig med varmestua og Jobben, men hadde ikke de lokalene vi har i dag. Og så har tilbudene vokst med årene. Etter hvert kom gatefotballen, Pedalkraft og andre aktiviteter, smiler han.
Siden de startet opp for 10 år siden, er det flere personer med rusproblemer som har kommet seg på beina. Kommunen betaler for 12 deltagere, men i glansperioden hadde de 25 personer på jobb. De klarer ikke si nei til noen.
– Med tiden har vi sett mye, noen kommer, noen faller fra. Selv om det er mange som har dødd i løpet av disse årene, så har vi også mange solskinnshistorier. De begynner her, er her en stund, og så kommer de seg videre. Noen får seg praksisplass eller jobb, andre har til og med fått seg familie. Det er utrolig fint å være vitne til det, sier Tony.
Det er ikke mye utskiftninger av folk, mange har vært her i flere år. Noen har vært med helt fra starten.
Kjærlighet – eller Jesus
Jon Arne sitter på en stol inne på snekkerverkstedet. I et hjørne over en gammel vedovn henger det hansker oppe til tørk. Bak ham er det en stor vegg fylt med verktøy.
– Se der, her er det masse som mangler. Det må jeg ordne opp i etterpå, sier han og rister på hodet. Jon Arne er deltager-veteran, og har en del ansvar på jobb. Han og Tony kom fra samme rusmiljø, og det er gjennom ham at Jon Arne ble introdusert for Jobben i Frelsesarmeen for 10 år siden.
– Jeg har vært rusmisbruker i 30 år, og de siste 20 årene har jeg brukt heroin. Nå har jeg vært rusfri en liten periode, går på metadon og har trygd, sier han.
Jon Arne har lenge levd et liv med rus. Han har prøvd å komme seg ut av det en stund, men innrømmer at det ikke har gått så bra.
– Jeg kommer nok ikke til å få meg en normal jobb igjen, men jeg trives godt her og liker å ha noe å gjøre.
Nå har han fått seg rusfri kjæreste, noe han sier hjelper. Han bøyer seg frem og ser ned i gulvet.
– Det hjelper med litt kjærlighet, sier han og smiler: – De sier det er to ting som får deg til å bli rusfri; det er kjærlighet, også er det Jesus. Du må bli frelst av noe!
Jon Arne jobber tre dager i uka, men skulle gjerne jobbet mer. På Jobben blir deltagerne møtt med respekt. De får også kjenne på at de betyr noe positivt for andre mennesker, i de forskjellige jobbene de gjør. Han forteller at det er et fint kompismiljø her, og at det har vært fantastisk å følge med på de det har gått bra med, de som har kommet ut av rusen og fått seg familie.
– Det betyr mye å ha et mål med dagen og uka, så man ikke blir sittende og tenke på rus i stedet. Men det å kunne bety noe fint for andre, det er det jeg liker best ved å være her. Det gjør at jeg vil komme tilbake, og det er viktig, sier han.
Ute har det kommet flere personer som går rundt og titter på juleproduktene Jobben selger. Et ektepar har plukket ut et grantre de liker, og Håvard hjelper til med å pakke det sammen.
– Se, det blir jul i år, også! smiler han.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).