Kampen for kvinnene
Som kvinne, og som internasjonal leder for Frelsesarmeens kvinner i 132 land, kjenner kommandør Rosalie Peddle på ansvaret for å kjempe for kvinners rettigheter verden over.
Kommandør Rosalie Peddle, dukker smilende opp på skjermen. I dag sitter hun på kontoret sitt på Frelsesarmeens internasjonale hovedkvarter (IHQ) i London. Vanligvis er det hjemmekontor som gjelder også der. Alt ble snudd på hodet da pandemien kom for et år siden. Verden stengte ned, og også Frelsesarmeens verdensledere måtte over natten finne nye måter å lede det viktige arbeidet på. Rosalie er gift med general (Frelsesarmeens verdensleder) Brian Peddle, og sammen pleide de å være konstant på farten kloden rundt i embeds medfør. Før alt ble annerledes.
– Vi hoppet over på digitale plattformer, og gjør vår globale tjeneste på den måten. Det er slik vi er i kontakt med mange av våre ledere over hele verden. Jeg har måttet komme meg ut av komfortsonen, men man blir fort vant til det. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten teknologien, smiler Rosalie Peddle og legger til at året med covid-19 har lært Frelsesarmeen å bli kreativ svært mange steder på svært mange måter, ikke minst med nye tilbud om online-møter og -gudstjenester.
– Det er langt flere som ser oss og lytter til budskapet vårt nå, enn før pandemien. Vi måtte se med nye øyne på hva vi kunne gjøre annerledes, for å kunne fortsette og nå så mange som mulig. Hun stopper opp et øyeblikk og smiler:
– Jeg vet at Frelsesarmeen akkurat nå er i bevegelse over hele verden. Noen steder er mulighetene mer begrenset enn andre, på grunn av landenes koronatiltak, men de kommer allikevel hele tiden på nye, kreative måter å gjøre jobben sin på. Jeg er så stolt av hvor hardt Frelsesarmeen jobber for å møte mennesker som har ekstra behov for kjærlighet og medfølelse i denne tiden. Vi kan alle gjøre noe, og møte noens behov!
Kvinnerettigheter og likestilling
De siste seks årene har Rosalie Peddle vært engasjert i arbeidet som Frelsesarmeens kvinner driver over hele verden. Som internasjonal leder har hun tre hovedfokus:
– Jeg har en lidenskap for å hjelpe kvinner over hele verden til å leve meningsfulle liv, og støtte dem på den måten de trenger for å nå det fulle potensialet sitt. Jeg er så heldig som får arbeide med å støtte, heie på og styrke kvinner og jenter! I denne jobben får jeg være med å inspirere dem til personlig vekst og utvikling, og samtidig får jeg hjelpe mennesker til å møte Jesus, sier hun.
– For det andre ønsker jeg å være «en talsmann for rettferdighet», for mange kvinner og jenter opplever stor urettferdighet i verden i dag. I samarbeid med Frelsesarmeens International Social Justice Commission i New York, identifiserer vi problemområder hvor vi ønsker å bidra til å skape endring slik at undertrykte kvinner får oppleve frihet, fortsetter hun.
– For det tredje ønsker vi å styrke kvinner. Som både kvinne og i posisjonen som internasjonal leder, kjenner jeg på et ansvar for å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling. Globalt må vi også jobbe for å øke kvinners selvfølelse, så de vet at de også kan lede andre, både i Frelsesarmeen og i andre sammenhenger. Vi ønsker å bidra til å styrke kvinner i alle aspekter og nivåer av Frelsesarmeens oppdrag. Jeg har et team av ledere over hele verden som virkelig brenner for saken og er veldig engasjert i arbeidet vi gjør. De hjelper meg med å se på hvilke utfordringer som til enhver tid bør fokuseres på, og hvilke behov som bør prioriteres.
– Mange steder opplever kvinner stor urettferdighet hver eneste dag, som seksuell vold, barneekteskap, menneskehandel, eller mangel på utdanning.– Rosalie Peddle, kommandør, verdensleder for Frelsesarmeens kvinner
Kampen for rettferdighet
Gjennom arbeidet sitt har Rosalie Peddle sett ulikhetene, utnyttelsen og urettferdigheten i en mangfoldig og komplisert verden på nært hold. Rettigheter som vi ofte tar for gitt i vår privilegerte del av verden, er på ingen måte noen selvfølge i alle land.
– Hvordan ser behovet for «Frelsesarmeens kvinner» ut i 2021, med tanke på likestilling og kjønnsroller rundt i verden?
– Ting vi kvinner kan oppnå i enkelte deler av verden, er ulovlig i andre. Kampen for rettferdighet er mye større i noen land, enn i andre. Mange steder opplever kvinner stor urettferdighet hver eneste dag, som seksuell vold, barneekteskap, menneskehandel, eller mangel på utdanning. Dette er noe som har tynget meg, og jeg begynte å arbeide med hvordan oppdraget til Frelsesarmeens kvinner kan og bør se ut i dag, sier Peddle.
I februar i fjor ble Reimagening of International Women´s Ministries lansert, med en ny visjonserklæring.
– Det var starten på en ny æra for oss. Frelsesarmeens kvinner må være annerledes i 2021 enn tidligere, fordi verden er annerledes. På lanseringen utfordret jeg alle i Frelsesarmeen til å tenke nytt om hvordan kampen vår for kvinner bør se ut. Hvilke nye ting vi kan gjøre for å nå ut til kvinner og jenter, og hvordan vi kan møte utfordringene dette fører med seg, sier Rosalie Peddle.
Hun understreker at det er viktig å se nøye etter hvor utfordringene og behovene er i samfunnet vårt, og deretter være tøffe nok til å gå inn i dem og gjøre noe med det vi ser – også om det betyr å gjøre noe helt nytt.
– Til dem som kanskje tenker at kampen for kvinner ikke lenger er relevant, sier jeg: Bredden og rekkevidden av det dette arbeidet kan få til, begrenses kun av oss selv og vår villighet til å gå i tro. Hvordan hver enkelt velger å gjøre det, vil være forskjellig. Men jeg gleder meg veldig til å se hva Gud vil gjøre gjennom dette arbeidet!
Nok er nok!
Overalt Frelsesarmeen arbeider finnes det både mennesker og muligheter, også i møte med de store, vonde, vanskelige utfordringene kvinner møter i ulike kulturer og land.
– Kan du dele en opplevelse som virkelig har gjort inntrykk på deg?
– Det er så mye jeg kunne delt! Hvert sted vi drar, blir vi overveldet av menneskene, kulturen, lidenskapen for Herren og for Guds ord, og lidenskapen for Frelsesarmeens arbeid, sier Rosalie Peddle, og velger å dele et sterkt minne fra august 2019 som eksempel.
Hun var invitert til å tale på SARPCO (Southern African Region Project Capacity-building), en kvinnekonferanse i Sør-Afrika. 6000 kvinner og tenåringer fra ti afrikanske land i det sørlige Afrika, var samlet.
– På lørdagen var det en afrikansk kvinne som stod på talerstolen. Temaene hun snakket om var «seksuelt overgrep mot unge jenter» og «barnegraviditet» – det faktumet at noen barn blir gravide, selv før de blir tenåringer. Hun var så sterkt og så lidenskapelig engasjert i det hun formidlet – jeg har aldri hørt noe liknende. Det var fullstendig stille på den store arenaen mens hun talte, og så sa hun til slutt: «Du og jeg, vi kan stoppe dette! De fleste overgripere er jenters fedre, bestefedre og brødre. Dere vet hvem de er. Mange av dere har opplevd det selv.» Lyden av gråt og hulking hørtes i seteradene. Det var så jeg kunne kjenne smerten deres. Og taleren fortsatte: «Jeg vil at dette skal slutte å skje med jentene våre! Jeg inviterer dere nå til å gå ut av arenaen sammen med meg, og stå i enga utenfor her og si: «Nok er nok!» Vi må stoppe denne urettferdigheten i kulturen vår, så kom! Stå sammen med meg!» Én etter én reiste 6000 kvinner seg fra seteradene og gikk ut i den nydelige enga, sammen i solidaritet. Alle holdt hverandre i hendene, og sammen løftet vi opp våre bønner til Gud. Så begynte de å synge, slik bare afrikanske kvinner kan: «Mighty warrior. Great in battle. Jehova is your name!». Det var en så mektig opplevelse, at jeg vil bære den med meg for alltid.
Vi er verdens lys
Kampen mot utnyttelse, undertrykkelse og ufrihet krever at vi deltar alle sammen.
– Gud trenger kvinner – og menn – som har blitt forvandlet av Den hellige ånds kraft. Slik at de kan ha en positiv innflytelse i hjemmene sine, på arbeidsplassene, i kirkene, og i samfunnet. Dette gjelder for alle, om du bor i Nigeria eller Norge! Det er behov for hardtarbeidende, positive, gudfryktige mennesker over alt, slik at verden kan bli enda litt lysere, sier Rosalie Peddle.
– Vi venter alle på at covid-pandemien skal være over, og mange av oss ser et glimt av lys i enden av tunnelen. Men vi som tror på Jesus, vet at «det sanne lys» allerede har kommet til verden. Jesu lys er her og lyser på oss, i oss, og gjennom oss. Husk hva Jesus sier til oss i Matteus-evangeliet, at vi er verdens lys!
Hver eneste morgen ber Rosalie Peddle for alle kvinner rundt omkring i verden.
– Jeg ber om at kvinner vil reise seg og ta sin plass. De skal være kvinner med innflytelse, som vil gjøre en forskjell for denne generasjonen, og for generasjonene som kommer. For det er så mange kamper igjen å kjempe for likeverd, rettferdighet og like muligheter, understreker verdenslederen for Frelsesarmeens kvinner:
– Jeg stiller dette spørsmålet til deg som leser dette: Vil du bli med meg og være et lys i denne kampen? ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
68 lag deltar i Homeless World Cup sommeren 2025
Frelsesarmeen har fått i oppdrag å arrangere mesterskapet i Oslo. Det er et arrangement vi ser fram til med store forventninger og vi gleder oss til å ta imot spillere fra hele verden.
-
En oppskrift på omsorg
– Det er gull når sånne gode støttespillere som dere kan strikke varmt ulltøy til barn, sier Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder i Familiebosatt. I jobben sin møter hun barnefamilier som fryser store deler av året. Nylig fikk hun overrakt mange hjemmestrikkede plagg fra flittige fingre på Teisen Omsorg+.
-
Hjelper foreldre med å mestre hverdagen
Familiekonsulenten i Teisentoppen barnehage møter mange som sliter med å få endene til å møtes. Ofte forteller de lite om hvordan de har det til Gudrun Jansson, men gleden er lett å se når hun kan hjelpe dem med for eksempel gratis klær til barna.