Foto: Programleder Leo Ajkic, en mann med grålig hår og skjegg ser i kamera. Han står ute, foran en vegg full av grafitti.
SKRIFTEN PÅ VEGGEN: – Ingen velger seg utenforskap, men utenforskapet kan gjøre at man tar dårlige valg, sier programleder Leo Ajkic, som med dokumentarserien «Leo og de farlige» satte strømmerekord på NRK i høst. – Vi kunne prate hyggelig sammen. Samtidig er man klar over hva de har gjort, sier han om fangene han møtte.

– Hollywood-filmer har preget forestillingene mine om straffanger

"Leo og de farlige" var en av høstens store seersuksesser på NRK. I dokumentarserien fikk forvaringsdømte fortelle om liv og selvransaking bak fengselsmurer. Programleder Leo Ajkic har gjort seg flere tanker om tematikken.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Dan Christian Kristoffersen / Artikkel er hentet fra Krigsropet nr. 1–3, 2025
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: Fem menn sitter på hver sin stol i en halvsirkel inne i en gymsal. Alle er iført treningstøy. Mannen i midten har slått ut armene.
LEO OG DE FARLIGE: I dokumentaren prater Leo Ajkic (i midten) blant andre med fra venstre: Erlend, Johannes, Hans Marius og Marius. Foto: Aksel Storstein/Novemberfilm
Jeg ville selv se hvordan livet var i forvaring, om vi lykkes i å skape endring i de som er dømt, og høre om hvordan de havnet bak murene.
– Leo Ajkic, programleder
Foto: Mann med grålig hår og skjegg stirrer intenst i kamera. Veggen bal er knall gul.
TENKE SJÆL: – Serien prøver å legge til rette for at seerne kan tenke selv, og gjøre seg opp sin egen mening, heller enn at jeg som programleder skal være en slags moralsk guide, sier Leo Ajkic.
Jeg så for meg at jeg kom til å se masse ren ondskap når jeg gikk inn i fengslene, at man fikk møte Hannibal Lecter fra skrekkfilmen "Nattsvermeren", eller noe sånt.
– Leo Ajkic, programleder
Leo LOF104 Episodebilde nett
LEO situasjonsbilde ATV gruppeklem nett
INNSATTE PÅ UBESTEMT TID: Gjennom fire episoder møtte Leo Ajkic (første bilde) kvinner og menn som soner en forvaringsdom, mennesker som ikke slipper ut igjen før myndighetene mener det er trygt. Foto: Aksel Storstein/Novemberfilm
Hvis utenforskap spilte en viktig rolle i handlingene en er dømt for, så må jo kjærlighet og fellesskap være viktige grunner til at man lar være å begå tilsvarende handlinger igjen.
– Leo Ajkic, programleder
Foto: Mann med grålig hår og skjegg står midt i en gate i Oslo.
RAMMENE RUNDT: Leo Ajkic poengterer at selv om mennesker som sitter bak murene både skal og må ta ansvar for sine kriminelle – og i flere tilfeller rent grusomme – handlinger, så funderer han samtidig over hvordan oppvekst og miljø kan prege vendingene som livet tar.
Fengselsbetjentene har ikke nødvendigvis verktøyene som skal til for hjelpe fangene, og noen får angstdempende medisiner i stedet for samtalen man trenger.
– Leo Ajkic, programleder
Foto: Mann med grålig hår og skjegg står ute i bybildet, foran en grønn murvegg.
TANKER OM STRAFF: – Man bør straffes på en måte som både sørger for at en gjør opp sin gjeld til samfunnet, og at man lærer å tenke annerledes om hvordan man forholder seg til andre mennesker, sier Leo Ajkic.
Nettopp fordi man blir så synlig, så var det viktig for oss at intervjuobjektene som har begått de mest alvorlige forbrytelsene, ikke var for unge, slik at de angrer på deltakelsen i ettertid.
– Leo Ajkic, programleder
TV-plakaten til Leo og de farlige med bilde av Leo Ajkic.
UVANLIGE SEERTALL: – Det var ikke mange som trodde at en serie om forvaring skulle treffe så godt. Publikum viser at de også vil ha historier som utfordrer, sier prosjektredaktør i NRK, Anne Kvadsheim, til VG. Hun beskriver seertallene som uvanlige. Keyart: Erika Herbert/NRK