Lovende pilotprosjektSnart skal ingen tekstiler kastes i restavfallet. Det betyr tonnevis med ødelagte tekstiler som må samles inn og gjenvinnes. Fretex vil ha gjenbrukbare tekstiler, og jobber med å finne ut om folk flest er villige til å ta sorteringsjobben selv.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Stine Frimann / Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 1-2, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Fretex Klessortering 5
Fretex er den eneste innsamleren med eget, stort sorteringsanlegg for tekstiler i Norge. Her går dyktige ansatte gjennom tonnevis med klær for å vurdere gjenbruksverdien. Fretex ønsker å finne løsninger som gjør at tekstilavfallet havner andre steder, mens Fretex kan konsentrere seg om gjenbruksplagg.
Fretex Klessortering 3
Fretex gikk gjennom og analyserte alt som ble levert i pilotprosjektet. Hovedkonklusjonen er at folk gjerne tar jobben med å sortere selv, og mye havner i riktig boks.
Alt som kommer inn til oss, sorteres av mennesker. Maskiner kan ikke velge ut hva som har gjenbruksverdi, det må mennesker gjøre.
– Åse Roen, Avdelingsleder for tekstil
Fretex Klessortering 2
– Vi er på ingen måte i mål, det er behov for å teste videre. Men resultatet av det første pilotprosjektet er veldig lovende, sier Åse Roen.
Fretex Klessortering 6
Tekstilproduksjon og tekstilavfall er et enormt miljøproblem. Fretex er med på arbeidet for å finne gode løs- ninger, slik at både tekstilavfall og klær som kan gjenbrukes blir håndtert på best mulig måte
Fretex Klessortering 4
I dag havner trolig mer enn halvparten av nordmenns brukte tekstiler i restavfallet og går til forbrenning. Det er en dårlig løsning for miljøet.
Fretex Klessortering
Fretex konsentrerer seg om å finne systemer for å tilrettelegge best mulig for innsamling av klær for salg i Norge og utlandet.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent