Mobiliserer for flyktninger
Over hele landet jobber Frelsesarmeen for å hjelpe ukrainske flyktninger som strømmer til Norge.
– Vi er ydmyke og glade over å kunne tilby hjerterom og husrom for 700 barn, mødre, eldre og andre ukrainere som trenger å bli tatt godt imot i Norge, sier Frelsesarmeens kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.
28. mars åpnet Frelsesarmeen akuttmottak i Kongsberg, på oppdrag fra UDI. I løpet av få dager ble det lyst ut 60 årsverk. Snart sto ansatte klare til å ta imot de 200 første i den gamle høyskolebygningen. De neste ukene utvidet de kapasiteten til 700 plasser. Planen er at flyktningene skal bo der i to til tre måneder. I denne perioden vil de få tilbud om skole, voksenopplæring, helsetjenester og barnehage. Sammen med andre frivillige blir det satt i gang aktiviteter for barna.
Rundt om i Norge mobiliserer folk for flyktningene. I Bergen banker stadig flere på døren til Frelsesarmeens velferdssenter.
– Det var helt overraskende at det faktisk kom 200 mennesker hit i går, og i dag strømmet det på med nye, sier major Paul-William Marti, leder for Ladegården, én av Frelsesarmeens nærmiljøkirker i Bergen.
De siste ukene har han, ansatte og frivillige jobbet på spreng med å ta imot hundrevis av ukrainske barn og kvinner som trenger det mest basale. Det hele begynte med en telefon fra teatersjef Jørn Kvist i Fyllingsdalen teater:
– Kan dere hjelpe med klær? To busser med 49 flyktninger er på vei til Bergen.
– Det kan vi, lovet Marti og skaffet rekvisisjoner på klær fra Fretex.
Få dager senere kom unge mødre med små barn i puljer til Frelsesarmeens storsal i Bergen.
– Det var overveldende å møte folk, og tøft å høre hva mange av dem hadde opplevd. Heldigvis meldte en russisktalende kvinne seg som tolk. Vi hadde allerede tre faste brukere av drop-in-kafeen vår som kunne ukrainsk, russisk og polsk. De kommuniserte godt med flyktningene, forteller Paul-William Marti.
De nyankomne har fått informasjon om Frelsesarmeens tilbud, som drop-in, språk-kafé og integrasjonshjelp. Familiene har fått klær, ungene har fått leker, og de voksne benytter seg av tilgangen til pc’er. De flerspråklige vertene deres har også fått et pusterom, og setter pris på å få dele sterke inntrykk. Frelsesarmeens folk i Bergen står ikke alene; flere som kan ukrainsk og russisk har meldt seg som frivillige.
Julegryte og sykkelinnsats
For første gang ble Frelsesarmeens julegryter satt ut i en vårmåned, denne gangen var hjelpen øremerket Ukraina. Fra nord til sør har ansatte og frivillige stått grytevakt for å hjelpe folk på begge sider av den ukrainske grensen. Andre tar fantasien i bruk – med Frelsesarmeens sykkelklubb Pedalkraft som et godt eksempel:
– Hvorfor ikke bruke en spinning-økt for å samle inn penger til våre kolleger i Ukraina? spurte Henrik Stjer, leder for Pedalkraft i Lillehammer, et tiltak som satser på ettervern gjennom fellesskap og aktivitet.
Sammen med to andre syklister i Frelsesarmeens sykkelklubb syklet han mil etter mil en tirsdag. «Støtt oss med fem kroner kilometeren! Hjelp Frelsesarmeen i Ukraina!» ba Stjer på Facebook.
I fem timer kunne folk følge utøverne på nettet, tre karer som svettet over sykkelstyret sju, åtte og ti mil. Inn strømmet heiarop og penger. 7000 kroner kom på Vipps.
– Det var ikke vanskelig å gå ut med et slikt budskap. Folk skjønner alvoret. Jeg tror nordmenn er flinke til å hjelpe når vi står overfor en global krise som dette, med de mest sårbare på flukt, sier Henrik Stjer som er klar for flere aksjoner.
– Vi stopper ikke der, men vil også sende penger fra flaskepant. Det er naturlig at vi også vil støtte flyktninger som kommer til Lillehammer.
Krafttak fra nord til sør
Ellers i landet jobber Frelsesarmeens folk med en rekke ulike hjelpetiltak:
Det er inngått samarbeid med UDI, som melder hva som trengs av klær og utstyr, slik at hjelpen blir målrettet. En stor mengde jakker og sko er allerede etterspurt og levert fra Fretex til mottaket på Scandic i Oslo.
Jeløy folkehøgskole stilles til rådighet som flyktningmottak, i samråd med Moss kommune. Frelsesarmeens Sammen tilbud på Grønland i Oslo har startet ukentlig Ukraina-kafé og inkluderende aktivitetstilbud for foreldre og barn som er flyktninger fra Ukraina. Allerede første gang kom det over 200! Frelsesarmeens barnevern har klargjort kapasitet for å kunne ta imot enslige, mindreårige flyktninger fra Ukraina. Et samarbeid er i gang mellom Frelsesarmeen og Finn.no. om å skaffe nok barnevogner og annet nødvendig utstyr til flyktninger. Drammen kommune har bedt Frelsesarmeen om hjelp til å motta inntil 310 flyktninger. Også i Kristiansand, Porsgrunn/Bamble, Bergen og Oslo jobber Frelsesarmeens folk med å gi trygghet til traumatiserte mennesker. Over hele landet er Frelsesarmeen i beredskap for å ta imot og hjelpe flyktninger lokalt.
Frelsesarmeens verdensleder, general Brian Peddle, henstiller alle om å be for frelsesoffiserer som tjenestegjør i både Ukraina og Russland, og huske på alle som sørger.
– Vi er forferdet over tapet av liv og står i solidaritet med våre brødre og søstre i Kristus mens de fortsetter å tjene sine lokalsamfunn, sier Generalen.
Krigsropet vil de neste ukene følge Frelsesarmeens hjelpearbeid og innsats for dem som er rammet av krigen i Ukraina.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Inn i varmen på Perrongen
– Vi ønsker at Kafé Perrongen skal være hjertet av Frelsesarmeen i Trondheim, et sted hvor besøkende kan få god kaffe og kvalitet i alle varer, forteller gjengen bak.
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.