Ny åpenhet om historien


– Vi er ikke redde for å åpne arkivet vårt, sier Marta Maria Espeseth, forskningsleder i Frelsesarmeen. – Vi må tåle å bli sett i kortene, og ingen har en plettfri historie.

Noe måtte gjøres med Frelsesarmeens arkiv. Dagens hovedkvarter skal snart flyttes, og arkivet holder til i kjelleren på bygningen som skal forlates. Da passet det godt å la verden gå fremover på en måte som gjør at fortiden blir tatt bedre vare på.


– Frelsesarmeen kom til Norge i 1888, og papirer fra den gang kan du nesten bare riste på så går de i stykker, sier Per Arne Krumsvik. Han er leder for Frelsesarmeens Historiske Selskap, og nå blir han prosjektleder for avlevering av Frelsesarmeens arkiv til Misjons- og diakoniarkivet ved VID vitenskapelige høyskole i Stavanger.


Fra mottakersiden understreker arkivleder Silje Dragsund Aase at dette er en vinn-vinn-løsning, og vel så det. Dette er materiale de veldig gjerne vil ha hos seg, og som det er naturlig at blir liggende nettopp der.

Misjons- og diakoniarkivet har fått et nasjonalt ansvar for å ta vare på historisk materiale fra misjon og diakoni, kristne kirker og organisasjoner. Vi har nettopp flyttet inn i nye lokaler i VID vitenskapelige høyskole sin campus i Stavanger, og der har vi dimensjonert for vekst. Arkivmagasinene våre er sikret mot brann, det er temperaturkontroll og fuktkontroll, så der har vi de fasilitetene Frelsesarmeen trenger for å ta vare på sine skjøre dokumenter

Silje Dragsund Aase, arkivleder
• Foto: Haakon Sand / Tekst: Ingebjørg og Bjørn Lyster / Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 3, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Frelsesarmeens Historiske Arkiv 2
– Nå blir arkivet vårt tilgjengelig på en helt annen måte, sier Per Arne Krumsvik. Tv.: Marta Maria Espeseth, forskningsleder i Frelsesarmeen.
Tonning 1 BEH
Sosialreformatoren Othilie Tonning (nr 4 fra venstre) er en framtredende skikkelse i Frelsesarmeens historie i Norge.
Det fins mye spennende og verdifullt som helt sikkert flere vil ha interesse av å gå inn i.
– Marta Maria Espeseth, forskningsleder i Frelsesarmeen
Tonning kopibeh BEH
Sosialreformatoren Othilie Tonning er en sentral person i Frelsesarmeens historie i Norge.
Handelssekretær Tonning SFU BEH
Dugnad på hovedkvarteret en gang mellom 1901 og 1905, trolig i forbindelse med selvfornektelsesuken. Mange kjente offiserer er avbildet, bl.a. Tonning, Nicolaysen, Lee, Aas, Tandberg, Wiik og Myklebust. Foto: N. Skarpmoen

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent