Evi radauscher N Llv Bb9s Lts unsplash

Å ta det på kornet

I fastetiden ønsker flere å sette av mer tid til bønn – og til å tenke gjennom eget liv, prioriteringer og tro. Gjennom fasten publiserer vi totalt åtte refleksjoner gjort av Jostein Nilsen. Dette er den tredje.

• Foto: Evi Radauscher/Unsplash / Tekst: Korpsleder i Kragerø, oberst Jostein Nilsen
Sist oppdatert:

I NRK programmet Min natur, tok Trude Myhre i 2017 oss med til «sin skog». Med bakgrunn som biolog, kom hun med dette interessante utsagnet:

«Det er først når det gamle treet faller og dør, at det virkelige livet begynner.»

Hun siktet til det utrolig rike livet av arter som nå fikk et livsgrunnlag. Siden jeg allerede var i påskeforberedelsesmodus da jeg så dette programmet, må jeg si hun tok det på kornet – eller var det «hvetekornet» ... ?

Flere ganger i Johannes-evangeliet gjør Jesus det klart at hans time ennå ikke er kommet. Det er interessant at det var noen grekere som gjerne ville se Jesus, som får ham til å komme med denne erklæringen:

«Timen er kommet da Menneskesønnen skal bli herliggjort. Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene kornet. Men hvis det dør, bærer det rik frukt.»

(Johannes 12,23–24)

Det er to ting fra denne hendelsen som det er viktig å ta med seg til Jerusalem som fødested for «alle».

Grekerne var «hedninger». Da de ønsket å møte Jesus, var det et signal om at flere enn de jødiske etterfølgerne hans ville gripe det som skulle skje i Jerusalem få dager senere.

Illustrasjonen om hvetekornet som dør for å skape frukt og nytt liv peker fram mot den nye fødsel. Dette underbygger profetien i Salme 87.

TENK OVER:

Jesu død gjør at det virkelige livet begynner.

I sangen Eg ser synger Bjørn Eidsvåg: «Eg gjer død til liv for deg.»

Hva betyr det for deg?


RELATERTE SAKER