Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Jorunn Haugslands minne.
Major Jorunn Haugsland forfremmet til herligheten:
«Ikke morsomt, men variert og spennende»
«Morsomt? Jeg har aldri sagt det er morsomt, men det er et liv fullt av variasjoner, ansvar og uventede opplevelser!»
Slik svarte den da 34 år gamle frelseskapteinen Jorunn Haugsland på spørsmål om det alltid var like morsomt å være frelsesoffiser. Torsdag 14. desember ble hun forfremmet til herligheten i en alder av 93 år.
Det var det islandske bladet «Herópid» som stilte spørsmålet om det var morsomt å være frelsesoffiser. Da var Jorun Haugsland stasjonert som regnskapsfører og medarbeider ved Frelsesarmeens gjestehjem i Reykjavik. Tida på Island strakk seg over sju år, fra 1962 til 1969. I tillegg var hun stasjonert ved Våg korps på Færøyene i et år. Intervjuet med det islandske bladet er ett av de ytterst få glimtene Jorunn Haugsland ga om seg selv. Hun framsto i høy grad som en av «de stille i landet».
Hun var fra Erfjord, et par timers reise fra Stavanger. Sitt første møte med Frelsesarmeen fikk hun som 11-åring, da to kvinnelige salvasjonister fra nettopp Stavanger kom til bygda og hadde møte på skolen. Det skapte både interesse og nysgjerrighet, og 11-åringen sa til seg selv at «når jeg blir stor, vil jeg også bli med i Frelsesarmeen». Da hun noen år senere kom til Stavanger for å gå på skole, lot hun handling følge tanke. Hun ble frelst og hun ble frelsessoldat.
Etter ti år sto hun på et valg: Hun hadde mulighet til å etablere seg med sin egen forretning, men samtidig kjente hun veldig stekt på Guds kall til tjeneste som frelsesoffiser. I september 1958 begynte hun på Frelsesarmeens krigsskole og året etter fikk hun sin første ordre: Som assistent ved Svolvær korps.
I 1961 gikk ferden til Færøyene og derfra til Island og korpsene Siglufjord og Isafjord, før oppgavene i Reykjavik. I Norge var hun korpsleder flere steder, før hun i 1978 ble korpsleder i Sauda, og kombinerte dette med omsorgsoppgaver for sine foreldre de neste seks årene.
Fra 1984 og fram til pensjoneringen i 1997 hadde hun ulike administrative oppgaver ved Frelsesarmeens hovedkvarter, blant annet som revisor.
Som pensjonist bodde hun i mange år i Frelsesarmeens gård i Urtegata på Grønland, og var også aktiv soldat i Grønland korps, men de siste månedene tilbrakte hun på Kantarellen sykehjem på Mortensrud i Oslo.
En lang og trofast tjeneste er fullført!
Nils-Petter Enstad
Begravelsen er 5 januar 2024, kl 12.00 Vestre Gravlunds kapell
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!