Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Gudmund Lund sitt minne.
Da de to frelsesoffiserene Lilly Gregersen og Gudmund Lund hadde sitt bryllup i Oslo 3. korps på St. Hans-aften i 1962, var det en del av brudgommens hilsen at han overrakte en taktstokk til sin meget musikalske brud. Om gesten var symbolsk ment eller bare praktisk betinget skal få være mellom de to; referenten i Krigsropet var åpenbart litt usikker. Uansett ble det oppstarten til en lang duett i Guds og Frelsesarmeens tjeneste. Lilly Lund gikk bort i 2007 og 3. januar i år ble major Gudmund Lund forfremmet til herligheten, nær 97 år gammel.
Gudmund Ansgar Lund, som var hans fulle navn, ble født på Rjukan. Han kom fra en baptist-familie, men ble selv frelsessoldat. Som unge menn flest på Rjukan, arbeidet han på Norsk Hydro, med fagbrev som rørlegger.
I august 1955 finner man ham som kadett ved Frelsesarmeens krigsskole på Vålerenga i Oslo. Med sine 28 år var han en av de eldste kadettene, og ble da også utnevnt til kadettsersjant året etter. Som sersjant var en av hans oppgaver å lede den daglige morgenbønnen på korridoren. Om noen uteble, skulle det rapporteres. Så forsov sersjanten seg en morgen, og rapporterte seg selv; en reaksjon som først og fremst sier noe om en sterk integritet og ærlighet.
Som assistent var han stasjonert ved fire korps; ett av dem var Reykjavik, dit han nesten 20 år senere skulle komme tilbake til som divisjonssjef for Island og Færøyene.
Etter St. Hans-bryllupet i 1962 var Lilly og Gudmund Lund stasjonert ved en rekke korps. De to siste var Bodø og Fredrikstad. I 1966 ble datteren Lill-Kristin født.
Etter tre år som ungdomssekretær i Østre divisjon, gikk ferden først til Island, deretter til Tromsø med ansvar som divisjonssjef. I 1983 ble den tidligere rørleggeren fra Norsk Hydro Frelsesarmeens eiendomsinspektør. Etter tre år som reisende evangelister, fikk ekteparet Lund sin siste ordre i 1990, som ledere for Grønland korps. Som pensjonister fortsatte de å tilhøre Grønland korps, og fikk sin pensjonistbolig i Lakkegata i Oslo. De to siste årene av sitt liv bodde Gudmund Lund på Sofienberghjemmet i Oslo.
Skal man beskrive Gudmund Lund med ett ord, er «arbeidsiver» kanskje det mest nærliggende. Han var ikke den som ruslet rundt; han småløp. Det var alltid noe som skulle ordnes. Den forholdsvis vesle Lilly og den røslige Gudmund utfylte hverandre godt, selv om man – apropos taktstokken – ikke skal se helt bort fra at Lilly av og til ønsket at Gudmund satte tempoet litt ned.
Nå har major Gudmund Lund gått inn til den hvile «som står tilbake for Guds folk» (Hebr. 4, 9), og hans kamerater i Frelsesarmeen takker for trofast og iherdig tjeneste.
skrevet av Nils-Petter Enstad
Begravelsen finner sted 30. januar 2024, kl. 12.00 Vestre Gravlund
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!