Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over oberst Brynjar Welanders minne.
Oberst Brynjar Welander
6. desember 1933 – 4. mars 2024
Med oberst Brynjar Welander er en av «regimentets sønner» i Frelsesarmeen gått bort. Kort før jul fylte han 90 år, men hadde vært syk en periode.
Alle som kjenner litt til Frelsesarmeens historie i Norge, og til norsk salmehistorie, ser forbindelsen mellom familienavnet Welander og salmeteksten «Navnet Jesus blekner aldri», som Brynjar Welanders far, David Welander, skrev i 1923.
Da den da 24 år gamle instrumentmakeren Brynjar begynte på Frelsesarmeens internasjonale krigsskole i London i 1957 var det en følge av hans egen kallsopplevelse, og ikke fordi han hadde noen familietradisjon å ivareta. Noen år tidligere hadde hans tre år eldre søster Frøydis møtt den samme utfordringen og gitt det samme svaret.
På krigsskolen ble Brynjar kjent med den danske kadetten Birthe Kolling fra Randers. Det vennskapet og kjennskapet ga såpass mersmak at de i mai 1960 ga hverandre sitt ja i København, hvor de begge hadde ordre. Året etter fikk de det første av sine tre barn, nemlig sønnen Knud David, som i dag er territorialleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, sammen med sin kone Lisbeth. I 1965 ble sønnen Flemming født og i 1971 datteren Eva, som nå tjenestegjør som offiser i Danmark.
Den dansk-norske unionen fikk konsekvenser både for liv og tjeneste. Fram til 1971 var Birthe og Brynjar Welander ledere for flere av de største korpsene i Danmark. I 1971 fikk de ordre som ledere for Trondheim korps og tre år senere til Bergen 1. korps. I 1976 vendte de tilbake til Danmark, og til ulike lederoppgaver der: Divisjonssjef både i Østre og Vestre divisjon, og som sosialsjef.
I 1988 kalte Norge på dem igjen, først til oppgaven som feltsjef, deretter som sjefsekretær. Som sjefsekretær var han dypt involvert i de forholdsvis krevende forhandlingene som måtte til før Frelsesarmeen kunne begynne sin virksomhet i Russland igjen, 70 år etter at Frelsesarmeen var blitt forbudt i det tidligere tsar-riket. I 1993 fikk de ordre til Finland som ledere for Frelsesarmeens arbeid der. Også her sto obersten sentralt i arbeidet med å starte Frelsesarmeens arbeid i et annet land fra den tidligere «østblokken», nemlig Estland. I 1995 kunne han, som landsleder, beordre den første gruppen av frelsesoffiserer til tjeneste i Tallinn. Frelsesarmeen i Estland hadde vært i virksomhet siden tidlig på 1920-tallet, men ble forbudt etter den kommunistiske maktovertakelsen på slutten av 1940-tallet.
I 1996 ble Birthe og Brynjar Welander utnevnt til ledere for Frelsesarmeens arbeid i det som må ha fortont seg som familiens «andre hjemland», nemlig Danmark. Da de trådte tilbake fra aktiv tjeneste ved årsskiftet 2000/2001, var det Norge de valgte å flytte til. Som pensjonister var de aktivt med i arbeidet både gjennom deltakelse i møter og samling, ved forkynnelse og andre aktiviteter og som soldater i Templet korps. Blant oppgavene han tok på seg i denne tiden, var også den eneste posten i Frelsesarmeen man kan velges til, utenom stillingen som general og verdensleder: Han var formann for Frelsesarmeens pensjonistgruppe.
Det var en lang, trofast og variert tjeneste som ble avsluttet om ettermiddagen 4. mars på A-hus i Oslo. Frelsesarmeen både i Norge, Danmark og Finland takker Gud for denne tjenesten.
skrevet av Nils-Petter Enstad
Begravelsen finner sted fredag 15. mars kl. 09:30 I Vestre Gravlund Nye Kapell.
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!