Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over Major Njál Mackay Djurhuus sitt minne.
Major Njál Mackay Djurhuus
15. april 1941 – 3. mai 2024
Med major Njál Mackay Djurhuus er en kjent, særpreget og avholdt frelsesoffiser gått bort. Fredag 3. mai sovnet han stille inn i sitt hjem i Frelsesarmeens Teisen Omsorg +, der han hadde bodd det siste halvannet året, sammen med sin Synneva.
Njál Djurhuus ble født i Torshavn 15. april 1941. Han vokste opp i en stor barneflokk hos sine besteforeldre, en flokk som også omfattet hans mor, som bare var 16 år da han ble født. Det å vokse opp uten å kjenne sin far, preget ham mer enn mange var klar over. I et portrettintervju med Krigsropet i 2013 får man et sterkt inntrykk av det var dette savnet etter en far som bidro til at Njál tilsynelatende ikke skydde noen anstrengelser for å lete opp sønner, døtre og andre som var savnet.
Reportasjen sto kort etter at han, med god hjelp av teamet rundt «Tore på sporet», omsider hadde funnet sin fars grav og blitt kjent med sine slektninger i Skottland – det var der faren kom fra. Da tok han også farens skotske navn som mellomnavn, i tillegg til sitt eget færøyske.
Njál var gift med Erna og sammen fikk de tre barn, Helena, Øystein og Jan. Med unntak av tre år i Island, hadde ekteparet hele sin tjenestetid i Norge. Sin første ordre fikk de i 1962. Etter å ha ledet en rekke korps, ble de i 1985 ledere for Fyrlyset kontaktsenter i Oslo. Er det noen beordring i Frelsesarmeen der uttrykket «rette folk på rett plass» gir mening, var det her.
Med en sterkt begrenset sans for byråkratiske prosedyrer klarte de både å reise viktige debatter og å hjelpe mennesker i nød. Det ble lagt merke til, det ga resultater og det vakte respekt. Mediene ble oppmerksomme på innsatsen som de gjorde. Pressefolk delte Njáls sans for gode punchlines, som når han til en journalist i Dagbladet slo fast: -Det ligger mye godtfolk i rennesteinen.
Bak både replikkene og handlingene lå en dyp overbevisning om at alle mennesker har like stor verdi. I 1998 ga Lunde Forlag ut boka «Gatefolk og fyrlysmennesker» om ekteparet Djurhuus. Boka var skrevet av Hilde Dagfinrud Valen.
I 2000 fikk Erna og Njál Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen, og i 2007 Hans Majestet Kongens fortjenestemedalje i gull. Fra 1999 til 2004 var Njál seksjonsleder for informasjon og presse ved hovedkvarteret, før han fram til sin pensjonering jobbet med ulike prosjekt - blant annet ny færøysk sangbok. Pensjonistårene bruke han blant annet til å skrive to bøker på færøysk, en om Frelsesarmeen og en som eget liv og tjeneste.
Soldatskapet sitt hadde han i Fjellhamar korps, utenfor Oslo, et korps han også ledet sammen med Erna i mange år.
Erna døde i 2016, og etter en tid giftet Njál seg med major Synneva Vestheim.
Den siste tiden var han plaget med sykdom, og som hans stedatter skrev på Facebook: «Hjertet hans ville hvile». Han har gått inn til den «sabbatshvile som står tilbake for Guds folk» (Hebr 4, 9). Frelsesarmeen takker for en lang, trofast og – om det kan sies slik – fargerik tjeneste.
Nils-Petter Enstad
Njál Mackay Djurhuus begraves fredag 24.05.24 kl 12.00 i Vestre Gravlund kapell.
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!