Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over Major Berit Olsen sitt minne.
Major Berit Olsen
20. april 1943 – 14. juli 2024
«Når jeg tror på det Frelsesarmeen forkynner, at det beste ligger foran oss, er det ingen grunn til å henge så fast ved dette livet. Men av og til tenker jeg at jeg må rydde i skapene mine.»– Major Berit Olsen
Slik formulerte hun seg i et intervju med Krigsropet i 2006, frelsesoffiseren Berit Olsen. På den tiden hadde hun ansvaret for arvesaker ved Frelsesarmeens hovedkvarter, og så nok i den forbindelse en del situasjoner der det å rydde i skapene hadde betydning. Søndag 14. juli ble hun forfremmet til herligheten, 81 år gammel.
Berit Olsen vokste opp på Nøtterøy. Her ble hun tidlig med i kristent barne- og ungdomsarbeid i regi av indremisjonen og det som ennå het KFUK. Etter å ha gått på indremisjonsselskapets bibelskole i Oslo, kjente hun et kall til å være barne- og ungdomsarbeider på heltid. På Flisa i det daværende Oppland fylke fikk hun napp, og flyttet dit.
Her kom hun i kontakt med noen frelsessoldater, begynte å oppsøke Armeens gudstjenester og følte etter hvert at det var der hun skulle være. Hun ble frelsessoldat, og da hun noen år senere flyttet til Bergen for å arbeide ved indremisjonens bibelskole der, ble hun soldat i Bergen 1. korps. Her ble hun med i sangbrigaden, og ble også korpsets juniorsersjantmajor.
I 1976 ble hun en del av kadettsesjonen «Kristi disipler» ved Frelsesarmeens krigsskole. Hun har selv fortalt at det satt litt langt inne å melde seg til denne tjenesten; hun likte seg godt både med arbeid og oppgaver i menigheten, men kanskje var det dette med å rydde i skapene. 33 år gammel brøt hun opp, og to år senere ble hun, som helt fersk løytnant, beordret til Våg på Færøyene som korpsleder.
Tre år senere fikk hun ordre til Notodden som korpsleder, og i 1982 ble hun sjef for Frelsesarmeens Speiderpikeforbund. Da man fikk én speiderorganisasjon i Frelsesarmeen året etter, ble hun den første korpssjefen i nyskapningen Frelsesarmeens Speidere.
Fra 1986 og fram til pensjoneringen i 2010 hadde hun ulike oppgaver ved hovedkvarteret, knyttet til Armeens finans- og forvaltningsvirksomhet.
Som pensjonist flyttet hun først til Tønsberg, og senere til Nøtterøy, der hun kom fra. Berit Olsen var i liten grad en person som bød på seg selv. Hun kunne virke både beskjeden og tilbaketrukket, men hadde også en lunhet og varme som man måtte sette pris på. Da oppbruddsordren kom, var det som følge av ulike tilstander som hadde det til felles at hun ikke hadde lagt noe større vekt på dem. De siste ukene lå hun på sykehus, og her døde hun søndag 14. juli.
Nils-Petter Enstad
Major Berit Olsen blir begravd fra Nøtterøy kapell 25. juli kl. 10.30.
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!