Temasamling om flyktninger og asylsøkere
Hvordan kan vi som enkeltmennesker – og som organisasjon – bidra til å sørge for at flyktninger og asylsøkere føler seg møtt med gjestfrihet og kjærlighet når de kommer til vårt land? Dette spørsmålet setter Etisk råd i Frelsesarmeen på agendaen 25. april.
Opptak av sendingen kan du se her: Temasamling om flyktninger og asylsøkere
I 2022 anslo FN at over 100 millioner mennesker var flyktninger, asylsøkere eller internt fordrevne som følge av konflikt, kriser eller forfølgelse. Krigen i Ukraina har bidratt til at også vi i Norge har fått den største flyktningkrisen på mange tiår tett på.
Frelsesarmeens etiske råd inviterer til temakveld der vi utforsker dette høyst aktuelle temaet med både et lokalt og et globalt blikk, med utgangspunkt i etiske, praktiske, teoretiske og tros-perspektiver.
Arrangementet finner sted 25. april kl. 19.00 - 21.00, i Templet korps, Allrom 1, Oslo. Programmet vil bli strømmet direkte .
Her blir det presentasjon av Frelsesarmeens standpunkt, erfaringsdeling, faglig innspill og panelsamtale.
Deltar gjør blant annet Trygve Wyller fra Det teologiske fakultet, Linda Nordby fra Kirkens Nødhjelp, Olena Buchko fra Sammen, Grønland med flere.
Gjestfrihet og dilemmaer
Så hva er egentlig Frelsesarmeens standpunkt? Kort forklart anerkjenner vi at muligheten til å søke om asyl er en grunnleggende menneskerettighet. Det framgår tydelig i Bibelen at Guds holdning til den fremmede og utlendingen er preget av gjestfrihet og kjærlighet. Frelsesarmeens standpunkt er derfor at både enkeltmennesker og myndigheter skal handle barmhjertig og humant i møte med mennesker som søker asyl.
Samtidig som Frelsesarmeen mener at vi plikter å vise omsorg for flyktninger og asylsøkere, anerkjenner vi også at suverene stater har et ansvar for å kontrollere grensene sine. Av egen erfaring vet vi også at sårbare mennesker som flyktninger og asylsøkere ofte risikerer å utnyttes av menneskesmuglere, menneskehandlere og andre med onde hensikter.
I møte med disse realitetene finnes en rekke dilemmaer som kan utfordre selv den mest idealistiske tilnærming til flyktning- og asylpolitikk.
Internasjonalt standpunkt i norsk kontekst
I vårt internasjonale standpunkt om denne tematikken skriver vi at «Frelsesarmeen søker å påvirke flyktning- og asylpolitikken i en omsorgsfull og proaktiv retning.»
Hva vil det si, helt konkret, i en norsk kontekst? På hvilke måter kan vi som enkeltmennesker, og som organisasjon, bidra til å sørge for at flyktninger og asylsøkere føler seg møtt med gjestfrihet og kjærlighet når de kommer til vårt land?
På hvilke måter kan vi som enkeltmennesker, og som organisasjon, bidra til å forebygge at mennesker må legge ut på flukt? Hvordan bør vi som kristen bevegelse forholde oss til dilemmaene i asyl- og flyktningpolitikken? Går det an å si noe prinsipielt om hvor grensen går for Norges ansvar til å ta imot flyktninger og asylsøkere?
I Frelsesarmeens standpunkt snakker vi også om å ta til motmæle mot stigmatisering. Hvordan kan vi ha en konstruktiv rolle i samfunnsdebatten for å bidra til det?
Velkommen til temakveld 25. april - fysisk eller via en skjerm nær deg.
RELATERTE SAKER
-
Ungbrass
UNGBRASS 2025 arrangeres på Jeløy fra 21.-23. februar! Trykk på linken nedenfor for å komme rett til påmeldingen.
-
Forfremmet til herligheten
Frelsesarmeens femtende verdensleder, general Paul Rader ble forfremmet til herligheten 18 januar.
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.