Våre boligkonsepter
Et trygt hjem skapes ikke av den som skal bo i boligen alene. Det kreves et godt nærmiljø, trygge og forutsigbare rammer, innhold i hverdagen og tilhørighet til lokalsamfunnet.
Våre boligkonsepter er delt inn i tre nivåer, basert på graden av tilgjengelighet og oppfølging:
Nivå 1: Forebyggende oppfølging i bolig
Nivå 2: Økt tilstedeværelse og oppfølging
Nivå 3: Døgnbemannet bolig
Nivå 1
Forebyggende oppfølging i bolig
Nivå 1 i Frelsesarmeens boligsosiale tilbud omhandler forebyggende oppfølging i boliger av ca. 3-10 timer i uka, avhengig av hva beboer har behov for. Timeantallet kan justeres ved behov, og tilpasses hver enkelt beboer.
Menneskene som benytter seg av dette tiltaket er for eksempel mennesker i sårbare overgangsfaser, mennesker med lette til moderate utfordringer med psykisk uhelse og rusavhengighet. De har en forventet samarbeidsevne og egnethet til å bo i egen bolig. De kan enten bo i kommunale boliger, egne boliger, boliger gjennom andre aktører eller i Frelsesarmeens boliger.
Nivå 2
Økt tilstedeværelse og oppfølging
Nivå 2 i Frelsesarmeens boligsosiale tilbud omhandler bemannede boliger. Malen er ca. 20 timer i uka, med mulighet for individuell tilpasning. Det er tenkt at boligene er bemannet dag og kveld, og eventuelt i helger og ferier, og/eller med ambulante tjenester døgn.
Menneskene som benytter seg av dette konseptet er mennesker med rusutfordringer og/eller sammensatte utfordringer innen psykiatri og somatikk. Det kan være behov for å bo skjermet fra ordinært bomiljø, og i en form for samlokasjon med personalbase.
Boenhetene skal vurderes i forhold til forsterka enheter og med tilpasset utforming, for å sikre trygghet og ivaretakelse av beboere og ansatte.
Nivå 3
Døgnbemannet bolig
Nivå 3 i Frelsesarmeens boligsosiale tilbud omhandler døgnbemannede boliger, eller boliger med forsterket trygghetsbemanning.
Menneskene som benytter seg av dette konseptet er mennesker med rusutfordringer og/eller sammensatte psykiske og somatiske utfordringer. De er i behov av rammer og trygghet, og kan trenge ekstra oppfølging og bistand, samt eventuelt trenge å bo skjermet fra ordinært bomiljø.
Boenhetene kan eventuelt være forsterkede enheter med tilpasset utforming, og samlokasjon med personalbase. Med forsterket Omsorg+ og Forsterka Ung mener vi at det skal prioriteres ressurser til somatisk helse og trygghetsbemanning.
Videreutvikling
Hovedområdene for videreutvikling og etablering av boligkonsepter sett i en helhetlig kontekst vil være:
- tilpasset bolig og nærmiljø
- tilbud om arbeid og aktivitet
- økonomisk veiledning
- måltider og ernæring
- somatisk og psykisk helsehjelp
- nettverk, relasjoner og tilhørighet
- tett oppfølging og innflytelse fra brukere og pårørende
Ettervern og aktivitet
Boligoppfølgingstilbudene våre kan kombineres med andre type tilbud som gir muligheter for mestring og innhold i hverdagen.
Bolig er en del av løsningen for å få et selvstendig liv, men vi ser også at ettervern
er en viktig del av det helhetlige tilbudet. Vi mener at fremtidens boliger skal være en pakkeløsning som bør
inkludere bolig, arbeid/økonomi, aktivitet og samtaletilbud/rådgivning.
Ideelle aktører, som Frelsesarmeen, har en rekke tiltak som bidrar til økt psykisk, fysisk, somatisk og åndelig helse. Felles for disse ettervernstiltakene er at de gir rusfrie arenaer, nye nettverk, meningsfulle aktiviteter og verdifull arbeidstrening.
Vi ønsker samarbeid
Vi ønsker samarbeid om å innhente ny kunnskap – vil du være med og bidra? Sammen kan vi lage nye framtidsrettede piloter.
Ta kontakt med oss