
Gatehospitalet i Oslo
Gatehospitalet gir tilrettelagt døgnbehandling av somatisk sykdom for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet. I år feirer Gatehospitalet 20-årsjubileum.
Vi har til sammen 22 sengeplasser fordelt på tre avdelinger, hvorav en herreavdeling og en kvinneavdeling, i tillegg har vi en blandet avdeling med syv sengeplasser hvorav tre plasser er øremerket palliativ behandling.
Gatehospitalet i Oslo samarbeider med Oslo kommune, sykehusene i Oslo, feltpleiestasjonene, spesialiserte ruspoliklinikker, andre ideelle aktører og fastlegene.
Les OsloMet-rapporten "Et hospital for hele mennesket. En utredning om Gatehospitalet i Oslo etter 20 års virke" (PDF).
Palliasjon på Gatehospitalet
Gatehospitalet er et komplement til det eksisterende palliative tilbudet (lindring for mennesker med uhelbredelig sykdom). Vi har et godt samarbeid med de ulike aktørene i helsevesenet, som den palliative pasienten har kontakt med.
Siden 2016 har vi spesialisert oss på å gi god palliativ pleie til mennesker med ruslidelse.
Ønsker du å søke noen inn på Gatehospitalet?
Send henvisning som elektronisk melding til: rus- og avhengighet – FRELSESARMEENS RUSOMSORG AVD GATEHOSPITALET I OSLO
Bruk mal i søknadsskjema nederst på siden hvis du sender henvisning som elektronisk melding.
Eller fyll ut søknadsskjema nederst på siden, send anonymisert på e-post til gatehospitalet.inntak@frelsesarmeen.no
Fasiliteter og tilbud:
- Enkeltrom med TV. Noen rom har tilgang til eget bad, for øvrige er det felles bad/WC i korridor.
- Felles stue i hver enkelt avdeling med TV og spisestue der alle fire måltider serveres.
- Besøks- og møterom, treningsrom og SPA med eget boblebad, taktil massasje, NADA øreakupunktur.
- Tverrfaglig tilnærming, fokus på livskvalitet, mestring og individuell oppfølging.
- Legedekning mandag til fredag med bakvaktsordning på kveld og i helger.
Film fra Gatehospitalet i Oslo (med tillatelse fra alle medvirkende)
Nyrehelse for mennesker med ruslidelse
Mange med alvorlig rusmiddelavhengighet utvikler nyresykdom. Derfor har vi et spesielt fokus på nyrehelse for vår pasientgruppe.
Vi har utviklet informasjonsmateriell og har sykepleiere som jobber med forebyggende tiltak med tanke på utvikling av nyresykdom.
Vi driver også forskning om nyrehelse. For informasjon om nyreforskning ta kontakt med anette.fredriksen@frelsesarmeen.no
Vi har nyretelefon hvor man kan legge igjen beskjed, en sykepleier ringer opp ved anledning, telefonen er ment for enkle spørsmål vedrørende nyrehelse for pasientgruppen. Alle kan benytte seg av denne.
Nyretelefon: 45 97 32 13
Eget prosjekt om kvinnehelse
Gatehospitalet i Oslo jobber tett på kvinner som lett faller utenfor det ordinære helsevesenet. Samtidig med det økte fokuset på kvinnehelse ellers i samfunnsdebatten, ser vi også et behov for tilpasset helsehjelp til kvinnene i vår pasientgruppe.
Kvinnehelseprosjektet på Gatehospitalet Oslo startet i 2023 og vi åpnet i 2024 en poliklinikk på Gatehospitalet. Tilbudet er ment for både inneliggende pasienter og pasienter som etter avtale kan komme på poliklinisk time. For oss er det viktig at det er en lav terskel for at kvinner med nåværende eller tidligere rusmiddelavhengighet kan få helsehjelpen de trenger.
Vi har sykepleier med særskilt ansvar for kvinnehelse.
Vi tilbyr blant annet livmorshalsprøve, test av seksuelt overførbare sykdommer, samtale og behandling vedrørende symptomer knyttet til overgangsalder. Vi kan også bistå med innsettelse av prevensjon, som p-stav og spiral. Vi tilbyr samtale med lege/sykepleier om ønskelig.
Det er lege ved Gatehospitalet som utfører undersøkelsene. Du vil bli kontaktet av sykepleier med resultat av en ev. undersøkelse du har gjennomført, uansett hva prøvene viser.
Dette er et gratis tilbud for kvinner over 18 år.
Kontakt og spørsmål
Ved spørsmål om dette tilbudet, ring Gatehospitalet på 22 08 36 70 og spør etter Mathea Olsen.
Henvisning til poliklinisk avtale gjøres på samme måte som ved innleggelse på Gatehospitalet Oslo. Se søknadsskjema under.

KONTAKTINFO GATEHOSPITALET I OSLO
RELATERTE SAKER
-
20 år som sykehus for gatefolket
– Jeg er helt overbevist om at Gatehospitalet redder og forlenger mange liv, sier daglig leder Liv-Bente Nilsson. Gjennom to tiår har Gatehospitalet gitt livsviktig hjelp, omsorg og vist respekt for mennesker i rus.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?