1 av 5 nordmenn er bekymret for utgiftene i julen
Økonomisk bekymring preger juleforberedelsene for mange, særlig for dem som allerede har minst. – Julen blir et forstørrelsesglass, sier Irene Mathisen i Frelsesarmeen.
Frelsesarmeens Fattigdomsbarometer for fjerde kvartal i 2024 viser at 18 prosent bekymrer seg for hvordan de skal få råd til julen. Irene Mathisen, som har jobbet med Frelsesarmeens julehjelp i mange år, ser på nært hold hvor mange som trenger ekstra støtte i denne perioden.
– Vi ser at det kommer folk som er i arbeid, men som likevel trenger hjelp til jul. Mange trodde de aldri ville trenge hjelp, forteller hun.
Bekymringene størst blant dem med svak økonomi
Mens flere nordmenn opplever at økonomien har holdt seg stabil eller til og med er forbedret, forverres situasjonen for dem med allerede svak økonomi. Økte kostnader for mat og bolig rammer spesielt denne gruppen. Prisene på husleie har økt med over 20 prosent de siste to årene, ifølge Eiendom Norge. Tall fra Sifo viser at matprisene for en familie har økt med 33 prosent på tre år.
Dette gjenspeiles i Fattigdomsbarometeret. Blant dem som allerede har en utfordrende økonomisk situasjon svarer over 6 av 10 at de er bekymret for om de har råd til å feire jul.
Fire av ti husholdninger har hatt en negativ økonomisk utvikling de siste seks månedene, men blant lavinntektsgruppene er nedgangen ekstra tydelig. Mange i denne gruppen har kuttet nødvendige utgifter: 46 prosent har droppet fritidsaktiviteter, og 14 prosent har gått sultne for å få endene til å møtes.
Kutter forbruket
Undersøkelsen viser at over fire av ti nordmenn planlegger å redusere innkjøp av nye klær til jul, mens 39 prosent vil kutte ned på gaver til voksne og 32 prosent på sosiale aktiviteter. Mathisen påpeker at mange har klart seg gjennom året, men at ekstra utgifter, som tannlegebesøk eller vintersko, gjør situasjonen vanskeligere.
– Flere klarer kanskje å kjøpe vinterstøvler til barna, men det går da ut over mat eller aktiviteter. De kutter der de kan, sier hun.
Ekstra krevende høytid
1 av 7 nordmenn, eller 14 prosent, gruer seg til jul, ifølge Fattigdomsbarometeret. Halvparten av dem oppgir utilstrekkelig økonomi som årsak til at de gruer seg. Men forventningspress, stress, vanskelige familieforhold og ensomhet er også blant svarene som gjør at folk gruer seg.
– Jula blir et forstørrelsesglass der fellesskap, familie og hygge blir så veldig i fokus. Ensomheten blir enda tydeligere. Det er ganske sårt for mange, forteller Mathisen.
Frelsesarmeens julehjelp
Julegryta er Frelsesarmeens faste aksjon før jul. Pengene som samles inn går til velferdsarbeidet de gjør gjennom året. Arbeidet varierer de 95 stedene i landet Frelsesarmeen er til stede, men det kan være alt fra mat og klær til sosiale arrangementer, som julemiddag og juletrefester som kan bidra til felleskap og opplevelser. De gir også mat til de som trenger det mest og hjelper foreldre med å kunne gi en gave til barna sine.
– Midlene skal rekke gjennom hele året. En av de største utfordringene er antallet som trenger hjelp. Vi prøver å spisse tilbudet til den enkelte, men bare i Oslo hjelper vi rundt 1400 husstander, sier Mathisen.
Hun legger til at det er mye stigma i det å be om hjelp.
– Terskelen for å gå til oss er litt lavere enn å gå til det offentlige. Vi er kanskje litt mer tilgjengelige.
Glad for alle hun kan hjelpe
Mathisen har hatt mange sterke møter i jobben sin med å hjelpe andre. De prøver å skape et trygt rom og er glad for alle de kan hjelpe.
– Noen historier brenner seg mer fast enn andre. Mange synes det er vanskelig å ta kontakt og går forbi dørene våre gang på gang før de tør å komme inn. En far kom til oss etter samlivsbrudd der de måtte selge huset med tap. Han skulle ha jentene til jul, men hadde ikke lenger råd til klær og mat, forteller hun.
Heldigvis er det nydelige historier også. For eksempel en eldre dame som selv hadde trengt hjelp fra Frelsesarmeen for mange år siden, men nå som hun klarte seg handlet hun en pose tørrvarer hver måned slik at Frelsesarmeen kunne fordele dette ut til dem som trenger det.
Geografiske forskjeller
Fattigdomsbarometeret viser de geografiske forskjellene i økonomiske bekymringer rundt jul. I Oslo og Nord-Norge er henholdsvis 18 og 17 prosent usikre på om de har råd til julen, noe som er høyere enn i Bergen, Stavanger og Trondheim, hvor mellom 11 og 14 prosent deler samme bekymring.
Når det gjelder følelsen av uro, sier 17 prosent i Trondheim at de gruer seg til jul. I Oslo og Nord-Norge er tallet 13 prosent, mens det i Stavanger er 11 prosent og 7 prosent i Bergen.
RELATERTE SAKER
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.
-
– Det er vondt å be om hjelp til mat
6 av 10 med dårlig økonomi vet ikke om de har råd til jul i år. "Aina" er en av dem.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.