Foto: To jenter på 14 og 12 år i speiderklær smiler skikkelig. Bak dem har noen bygget et høyt tår, der toppen lyser og har en rosa paraply over som tak.
LYSPUNKT PÅ LISTA: – Det er sosialt og koselig i speideren, sier Pernille (14). – Og så lærer du veldig mye praktisk, sier venninnen Marie (12). Blondinen og brunetten fra Nedre Eiker er sammen med resten av Frelsesarmeens speidere på Faros 2024, som betyr fyr, fyrtårn, fyrlys, lykt, lys eller lanterne. Leirens navn er inspirert av Lista fyr like ved – noe som igjen viser seg i flere høytsvevende byggverk.

95 prosent mobilfri sone

Hvordan få barn og unge til å le høyt, skaffe seg flere nye venner enn de husker navnet på og «gjemme» mobilen i en fuglekasse? Send dem en uke på speiderleir!

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: Oversiktsbilde av flere telt og annet byggverk. Ild midt i bildet med noen mennesker rundt.
SLÅR ROT I EN UKE: Telt i alle farger og fasonger dekker gressmatta. Hos hver speiderflokk finnes et bål.
Jeg har fått masse nye venner. Det er overraskende hvor mange nye venner jeg har fått, faktisk.
– Daniel, leirdeltaker
Foto: Bilde av fire ungdommer  – to jenter og to gutter – i speiderutstyr som tøffer seg litt med solbriller og bandana på et slags lagbilde.
GJENGEN FRA EGERSUND: Daniel (15) peker opp mot sine tre speidervenner Astri (19), Kaja (16) og Halvard (18). Alle tilhører de Frelsesarmeens tropp i Egersund. Halvard (t.h.) er en del av leirens stab, men føler også at han hører hjemme blant speiderne i Moss, siden han bodde der i mange år.
Foto: To unge gutter står med ryggen til og ser på bålet. På kappene står det Moss FA.
MANGE MERKER: Disse to gutta fra Moss FA (Frelsesarmeen) har vært ute en sommernatt før, det er bare å se på alle leirmerkene de har sydd på de varme kappene sine.
Foto: Kvinne i 30-årene med briller, speiderklær og varm kappe utenpå står foran folk som sitter på bakken.
STOR SPEIDERFAMILIE: Charlotte Gundersen Susaas, korpssjef i Frelsesarmeens speidere, synes det aller kjekkeste med leir er å møte nye venner og gamle venner: – Man møter alltid nye og blir bedre kjent med de man kanskje har sett før, men ikke kjenner. Og så møter man jo de man også kjenner godt fra før, og det er alltid hyggelig.
Foto: Folk sitter på rekke på den andre siden av bålpanna.
Foto: To gutter ligger på marka og måler styrke med beina.
REN UNDERHOLDNING: Ikke et kjedelig sekund når Frelsesarmeens speidere – i alle aldre – samles til en felles kosestund. Litt beinkrok hører også med (bildet til høyre).
Vi fikk satt opp leiren i fint vær og det betyr alltid mye, for da begynner du ikke med det kjedelige været.
– Charlotte Gundersen Susaas, korpssjef i Frelsesarmeens speidere
Foto: Av familie på fire i speiderklær.
FRISKT FIRKLØVER: Charlotte Gundersen Susaas, Lars Elgtvedt Susaas og sønnene Henrik (5) og Sigurd (2) er mye i leiren til Nedre Eiker. Far og eldste sønn sover i teltet helt til høyre, ved siden av den nybygde mobil-ladestasjonen i tre. Mor og yngste sønn sover innendørs denne gangen. Foto: Privat
Foto: I midten en bålpanne med fyr i veden. Rundt sitter mange folk. Rett bak bålpannen går kvinne og liten sønn i regntøy.
TOPP STEMNING: – Jeg tror folk har gledet seg til å få en felles korpsleir. Nå er det jo åtte år siden forrige gang, fordi det ble avlyst under koronaen. Det som er fint nå er at man møter alle de andre speidere også, så man kan bli litt bedre kjent, sier Charlotte. Her følger hun eldstesønnen trygt forbi ilden.
Foto: Mann i shetlandsgenser gjør seg til med grimaser foran et publikum som hermer etter ham.
HAR STYRINGA: Einar Lie (i islender) er opprinnelig fra Skudeneshavn på Karmøy og var gruppeleder i Bergen 1 mens hans studerte i byen. Nå tar han en master ved Universitetet i Stavanger (UiS) og er engasjert i Frelsesarmeens speidere sør i Rogaland.
Det er kjekt å få møte alle jeg kjenner, og jeg kjenner etter hvert en del fra Frelsesarmeen.
– Halvard Langeland, stab på leiren
Foto: Ung mann med rød bandana på hodet og en blå hettegenser. Han har skjerf rundt halsen og en rekke speidermerker.
AKTIV KAR: Halvard har vært beredt siden 2016. Han har flere merker, blant annet generalspeidermerket som er det høyest rangerte merket en speider i Frelsesarmeen kan ta. Han har også åtte fargerike bevis på at han årlig har stått vakt ved Frelsesarmeens julegryte.
Foto: Et kor på fire jenter i ulike alder som synger. De leser teksten fra mobilen.
GAMMEL BÅLSANG: En jentegjeng fra Solheimsviken i Bergen synger av full hals. Mobilen er kun med som kombinert sangark/jukselapp for å huske teksten.
Foto: Flere barn i regntøy holder på neser og ører.
HØYRE-VENSTRE-HØYRE: Man skal holde tunga rett i munnen på denne øvelsen, der man flytter hendene fram og tilbake mellom ører og nese. Sangen fra Bergen var ny for Charlotte (bak med stripete lue).
Foto: Av en rekke barn som gjør rare grimaser og bevegelser.
MED PÅ LEKEN: Det er opp med tomler, fram med tunger, opp med hoder, sammen med bein, ut med rumper – til gjengen til slutt knapt kan bevege seg normalt.
Du får venner på tvers av hele landet når du er med og engasjerer deg.
– Einar Lie, teknisk sjef på leiren
Foto: Ung mann poserer sammen med to jenter – én på hver side av seg. De har på seg marineblå hettegensere fra Frelsesarmeens speidere.
SALVATION GANGSTA’ SQUAD: Egenkomponert rap ble fremført med ti poeng i både stil og innlevelse av Kaja (f.v.), Halvard og Astri. Frelsesarmeens speidere fikk akkurat nye hettegensere til leiren, der det står verne og tjene inni en livredningsbøye.
Foto: Gutt med briller og lyst hår. Han spreller med armer og bein der han ligger på bakken. En annen gutt er på vei bort fra ham.
SEIERSHERRE: Adrian (12) fra Nedre Eiker spreller med armer og bein. Han aner ikke hvem han akkurat lekte med der på marka, men gøy var det!
Foto: To jenter men hver sin sovepose inni et telt.
ORDEN I SPEIDERSAKENE: Her er det er overraskende ryddig hos noen som nylig har tømt sekkene etter langtur. Pernille (t.v.) og Marie får helt latterkrampa inni teltet.
Speideren er veldig sosialt og alle er venner med alle.
– Pernille, patruljefører
Foto: To jenter, en blond og en brunhåret, gjør grimaser til fotografen. Bak ses samme fyrtårn som i bildet øverst i saken.
VEIVISERE: Pernille var peff og Marie var ass på haik, men hjemme er de begge patruljeførere for hver sin gruppe (Fjellrev og Gaupe). – De største lærer de minste, sier Pernille. – Ja, de som er mest erfarne, legger Marie til. Så snart de blir gamle nok, skal de starte en småspeider-gruppe i Nedre Eiker.
Foto: Tenåringsjente legger mobilen inn i det som ser ut som en fuglekasse med hengelås på.
LADEKASSE: Skulle noen fugler fly inn ved et uhell, kommer de nok straks ut igjen for her "flyr" det mobiler inn og ut. Pernille viser hvordan hun legger inn sin. Nedre Eiker har fem "fuglekasser" – fordelt på sju barn og tre voksne ledere – på denne ladestasjonen.
Foto: Nærbilde av mobil til lading inni kassen.
MOBIL-RUGING PÅGÅR: Sånn ser det ut når mobilen står til lading inni kassen. På baksiden stikker ledninger ut. De går til et stort bilbatteri på bakken, som igjen lades opp av et solcellepanel.
Foto: Jente litt ute av fokus ser på alle bildene som henger ned i portalen av Frelsesarmeens speidere.
Foto: To jenter og to kvinner står inne under en portal bygget i tre på speiderleir. Her henger en "fjøslykt" formet som et fyrtårn og bilder av alle de som bor i leiren.
FRITID MED MENING: Portalen inn til Porsgrunn-leiren inneholder en fin presentasjon av alle som bor der (bildet til venstre). Speiderarbeidet er bygget rundt det å være ute i naturen, praktisk kunnskap, samfunnsengasjement og kristen tro, noe Pernille (f.v.), Marie, Katrine Glenna og Anne Merete Bjørnerud vet mye om.
Jeg er egentlig veldig imponert over måten det blir organisert på. Det er veldig lurt, fordi at da har man liksom sin trygge base og så kan man gå ut og bli kjent, delta på fellesaktiviteter og komme tilbake.
– Helge Byre Myklebust, offiser i Frelsesarmeen
Foto: Tre jenter står på rekke oppe i et minifyrtårn i hvitt og rødt tre.
UTSIKTSPUNKT: Marie (f.v.), Pernille og Enja (10) klatrer opp på portalen inn til Porsgrunn-leiren. Her har speiderne bygget et forseggjort fyrtårn i hvitt og rødt, noe de har brukt våren til å planlegge nøye.
Foto: Mann som smiler godt mot noen andre. I bakgrunnen ses et fyrtårn i hvitt og rødt.
JA TIL Å DRA PÅ LEIR: Som korpsleder i Frelsesarmeen tenker Helge Byre Myklebust at flere offiserer bør reise på leir. – Ja, de bør jo ha en speidergruppe i korpset da. Men hvis du har en speidergruppe i korpset, så bør du absolutt være med på en leir, sier han og drar fram Tarald Olav Walderhaug Dahle i Florø som et strålende eksempel. – Men han har vært speider som barn, så han kan det, flirer Helge.
Foto: Gjennom bålpanne, der det henger en gryte ned i flammene, sitter to gutter i hver sin stol. Den ene spikker på en vedkubbe.
Foto: Hender som holder en kniv og en pinne. Det spikkes.
TIDSFORDRIV: Mens Hans Emil Dovland (f.v.) og Jakob (12) venter på at kaka skal steke på bålet, leker de seg med trepinner i litt ulike størrelser.
Foto: Kvinne i speiderklær og oransje oljebukse sager opp sjokoladekake med ei diger sag.
ANYTHING GOES! – Vi er en speidergruppe som har lang tradisjon i å lage god mat, om det er boller i sjusteinsovn, helgrillet gris eller lammestek i kokegrop, sier Katrine Glenna, leder i Frelsesarmeens speidere i Porsgrunn. Fersk sjokoladekake rett fra bålet var med andre ord «bare barnemat» for denne gjengen.
Samarbeidet er blitt så bra at vi ikke ønsker å reise på leir uten hverandre lenger. Porsgrunn FA+FSK er blitt «en greie».
– Katrine Glenna, speiderleder i Porsgrunn
Foto: To voksne mennesker i regntøy sitter på samme huske.
PORSGRUNN I STEREO: Frelsesarmeens Katrine Glenna på huska sammen med Christoffer Stavnes, fra Frikirkens speiderkorps. De to kirkesamfunnene funker så bra sammen og camper ofte sammen på leir. Her er det mye barnlig glede.
Foto: Tre voksne personer i varmt tøy rundt en bålpanne med fyr i. Et barn klemmer den ene voksne bakfra og en ungdom sitter med ryggen til, på den andre siden.
GODE KREFTER: Fra venstre speider Alexander (med ryggen til), Arve Fidjeland, som får en klem av sin datter Eiril, Marius Tveit og Katrine Glenna rundt bålet til Porsgrunn. De tre voksne er ledere i Frelsesarmeens speidere, som er en del av Grenland krets.
Foto: To jenter i regntøy gapskratter. Hun ene har en kortstokk i hånden.
Foto: En jente i regntøy kjører en annen jente i regntøy på en sekketralle mellom teltene.
LATTER OG LEK: Eiril (11) holder i et Uno-kort. Hun spiller mot Ane (10), som bare noen minutter senere kjører Vilje (11) i en sekketralle (bildet til høyre) rundt i leiren til Porsgrunn.
Hvis ungene bare blir værende, så har du en vanvittig mulighet for ledertrening. Der er en oppgave til alle i speideren.
– Helge Byre Myklebust, offiser i Frelsesarmeen
Foto: Av en mann midt i livet som får knyttet speiderknuten av en yngre fyr.
FERSK SPEIDER: Offiser i Frelsesarmeen, Helge Byre Myklebust, er med på sin andre speiderleir her i livet. Manglende knyting av skjerf røper ham, men Hans Emil Dovland (20) fra Frikirkens speiderkorps i Porsgrunn kommer ham til unnsetning med en bit av et tau. – Hans Emil-knuten. Den har jeg aldri laget før! ler han. Til sin egen skjerfsknute skal han visstnok ha brukt både strips og et lite Lego-vindu.
Foto: En rekke mennesker sitter litt hulter til bulter rundt bålet eller driver med andre ting like ved.
NATURLIG MIDTPUNKT: Ut over kvelden dras flere og flere i Porsgrunn-leiren mot de varme flammene. Praten går livlig, akkurat slik den har gjort rundt bålet siden tidenes morgen. Speiderne i Frelsesarmeen og Frikirken storkoser seg i hverandres selskap.
Foto: To speidere går bortover mot noen telt. Vi ser bare ryggen på dem der det står Egersund FA på ryggen.
SYNLIG GRUPPE: Egersund og Florø er de to største speidergruppene Frelsesarmeen har. Særlig Egersund var godt representert på leiren, og hadde den korteste reiseveien hjem av alle.