Ella har strikket over 300 sokker til folk som sliter
Når kulda setter inn, finner ildsjelen Ella (85) frem strikkepinnene. Sammen med strikkere over hele landet strikker hun varme sokker til folk hun ikke kjenner.
– Vinteren i fjor vil jeg ikke oppleve igjen, sier Bjørn og grøsser.
Han er en av mange som har funnet veien til Frelsesarmeens tilbud på Grønland i Oslo, Fyrlyset og Feltpleien. Her får de som har det litt ekstra vanskelig i livet hjelp til å dekke grunnleggende behov, som mat, legehjelp, sosial kontakt – og klær.
Foran ham ligger hjemmestrikkede sokker. Bjørn velger seg et par med røde og sorte farger og et par oransje.
– Jeg har sovet steder hvor det er like kaldt inne som ute. Med varmedress, to dyner, svær boblejakke og lue, votter og sokker, sier Bjørn og kikker på de nye sokkene.
Han er glad for at sokkene er strikket i ull.
– Det blir fort tomt når vi har hjemmestrikkede sokker og luer. Vi kan faktisk ikke få nok, sier Grete Ødegård, som er avdelingssykepleier ved Feltpleien, som er Frelsesarmeens helsetilbud på huset.
Noen ganger følger det med en liten lapp i sokkene. Et hjerte eller et ønske om en fin dag. Det synes Grete er rørende, hun ser hvor mye det betyr for mottakeren.
To fulle sekker med sokker
Den 85 år gamle strikkeren Ella Løvås fra Setermoen i Bardu synes det er fryktelig at folk fryser og har det vondt. Hun håper sokkene hun sender til Frelsesarmeen kommer frem til dem som trenger det mest.
Ella har strikket over 300 par til prosjektet siden oppstarten i 2014. I fjor sommer ankom en stor leveranse fra Ella til Frelsesarmeens hovedkontor: to fulle, blanke søppelsekker med sokker.
Jeg vet hvor vondt det er å være kald. Det verker i hele kroppen. Derfor må det være ull når vi strikker.– Ella Løvås - pensjonist og superstrikker
– For at sokkene skal bli litt sterkere, har jeg med en tynn tråd syntetisk garn, forteller hun.
Ella lar strikkepinnene hvile i fanget. Tankene hennes går til dem som mottar sokkene. Hun har lenge lurt på hvem de er, og hvilke liv de lever.
– Jeg synes det er forferdelig hvor mange som sliter i dag. Selv er jeg minstepensjonist. Alt stiger i pris: mat, hus og varer. Hvordan er det for dem som har familie i tillegg? Det må være grusomt.
Hun håper et par gratis sokker hjelper.
– Wow, tenk at disse er til meg!
I et hjørne i Frelsesarmeens lokaler sitter "Emil" sammen med en venn. Det ene benet hans hviler i kryss over det andre. Vi ser et par vakre, hjemmestrikkede sokker med nydelig mønster i oransje, grønt, hvitt og litt rødt.
– Er de ikke fine, sier "Emil" med entusiasme. Ansiktet hans lyser opp når vi spør ham om sokkene.
– Jeg er stolt av disse sokkene, og jeg tror ikke akkurat at de er strikket av restegarn.
"Emil" tar av seg den grønne skoen for å vise oss mønsteret.
– Mønsteret er helt nøyaktig på begge sokkene. Jeg har lagt dem side ved side for å sjekke, og det er helt utrolig. Jeg synes det er fantastisk hvordan noen bruker så mye energi på å strikke så fine sokker. Jeg vet ikke hvor lang tid det tar, men da jeg fikk velge akkurat disse tenkte jeg: «Wow, de må være strikket av en veldig snill dame», forteller "Emil".
– Hadde jeg møtt strikkeren ville jeg sagt på en høflig måte: For en fantastisk kvinne du er som bruker så mye glede og energi på å strikke til andre mennesker. Du visste ikke at du strikket disse sokkene til meg, men jeg setter utrolig stor pris på dem.
– Jeg er stolt av disse sokkene, og jeg tror ikke akkurat at de er strikket av restegarn.– "Emil" - bruker av Frelsesarmeens tilbud i Oslo.
Også Bjørn er imponert over innsatsen og omtanken for andre. Når han får vite at det er 85 år gamle Ella som har strikket sokkene, og at hun i sommer leverte to store sekker med hjemmestrikkede sokker til Frelsesarmeen, kikker han imponert på dem og sier:
– Hun burde få en gave. En gratis ferie til Spania for alt arbeidet! Det er ikke bare-bare å sette seg ned å strikke sokker.
Selv har han aldri tatt i en strikkepinne, og ingen strikket til ham i oppveksten.
– Jeg ser opp til de som gjør dette for oss som går rundt og fryser. Har hun virkelig strikket 300 par sokker? spør Bjørn, fremdeles overrasket.
Så smiler han og sier:
– Da burde hun få 300 billetter til Spania!
La oss strikke 20 000 sokkepar!
Siden 2014 har 100 000 sokker blitt strikket landet over og sendt til Frelsesarmeens hovedkontor. I år er det 10-årsjubileum, og engasjementet er fortsatt stort!
I rekordåret 2017 kom det inn 14 000 sokkepar, og i år er målet å slå rekorden. Ukebladet Familien og Frelsesarmeen håper de får inn over 20 000 sokker fra strikkere over hele landet. Det som startet som en strikkeaktivitet har endt med et prosjekt som betyr veldig mye for veldig mange.
Også luer, gensere, tepper og votter ankommer Frelsesarmeen. Alt som blir sendt inn til prosjektet blir telt og registrert, og alt går til mennesker som trenger det. Det kan være mennesker som Bjørn eller "Emil" som benytter Frelsesarmeens tilbud, det kan være familier eller andre som har det vanskelig.
Ella i Bardu synes det er en fin måte å bidra på.
– Jeg skulle gjerne gitt dem mat, hus og alt. Det viktigste for meg er at sokkene kommer frem til dem som absolutt trenger det – og at sokkene varmer.– Ella Løvås - superstrikker
RELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.