Foto: To kvinner, i slutten av 50-årene og i starten av 80-årene, sitter i en gammel sofa. Det er antikviteter på alle kanter, og blondegardiner både i vinduet bak dem og i form av en kappe i taket over dem. Det er et gammelt Jesus-bilde på veggen og bittelite juletre.
ADVENTSRITUAL: – Når jeg ser lilla, så tenker jeg på mor, sier Rønnaug Marie Kjærstad (til venstre) om favorittfargen. Hun er tilfeldigvis kledd i en matchende genser. Mor, Gerd Johanne Kjærstad, har akkurat gitt penger til Frelsesarmeens arbeid på Kongsvinger. – De gjør så mye godt, så der må en gi, sier hun. Nå venter en kosestund på Williams kaffebar, som er drevet av Arméen.

Holder liv i fars tradisjon med Julegryta

– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Hver gang vi tidligere hadde vært her på besøk, så pleide Leif-Erling å si "Takk Gud for at vi får reise herifra".
– Anne-Beth Fagermo, offiser og korpsleder i Kongsvinger
Foto: Gammel mann i uniform fra Frelsesarmeen står ved en Julegryte på en åpen plass. I bakgrunnen står to gamle, høye trehus og rundt ham er det gule lys i trær. På plassen bak ham er det et tynt lag med snø.
SLO ROT I ROMJULA 1888: Hele tre ganger har Frelsesarmeen etablert seg på Kongsvinger. Første gangen tok de inn i de den gang fattigslige strøkene i Øvrebyen. Ved Herdahlshjørnet like bak, hadde de ofte friluftsmøter. Offiser Leif-Erling Fagermo poserer på gamle trakter med Julegryta – en tradisjon som først kom til Norge i 1901.
Foto: Eldre kvinne med briller og burgunder strikkejakke med logo fra Frelsesarmeen strekker seg ned til en liten jente på andre siden av kjøkkensluka og gir henne noe å spise.
TIL TJENESTE: – Mitt kall har ikke vært å være offiser, men jeg har et kall til å være sjelevinner, sier Anne-Beth Fagermo. For ekteparet flyter jobb og frivillighet over i hverandre. – Dette er ikke arbeid for oss. Vi er soldater også, vi er ikke bare offiserer, forklarer hun.
Foto: Vinderlandskap i bygate. Kvinne i svart boblekåpe med hette krysser veien over til bygg med stort skilt fra Frelsesarmeen utenfor.
KONGSVINGER SYD: Under koronapandemien flyttet Frelsesarmeen inn i tre etasjer ved gågata. Øverst er det lekerom med klatrevegg og i kjelleren ungdomsklubb med spillkonsoller. I midten er det forsamlingsrom og kjøkken.
Foto: Hånd som åpner ytterdøra til Frelsesarmeen. Det er frosta glass med logoen på.
ÅPEN DØR: – Det må ikke være for mye prektighet, for da er det så mange som faller utenfor. Suppe, såpe, frelse favner vidt. Frelsesarmeen er der og dømmer ikke, men hjelper dem som trenger det mest, sier Rønnaug Marie Kjærstad.
Foto: Butikklokale sett utenifra med logoen til Frelsesarmeen, Williams kaffebar og Othilies bruktbutikk.
TO I ETT: Skrått over veien ligger Williams kaffebar og Othilies bruktbutikk. Begge har vært drevet av korpset siden 2001, da Frelsesarmeen startet opp igjen for tredje gang i Kongsvinger.
Foto: Fire menn står utenfor inngangen til bruktbutikken. Praten går livlig denne vintermorgenen.
FINNER HJERTEROM: Flere omtaler dette område i Jernbanegata som hjertet i Kongsvinger syd. Her, hvor Frelsesarmeen holder til i flere bygg, er det alltid folk i en ellers stille småby.
Foto: Hånd med skinnhanske, som stapper en seddel ned i en svart julegryte. Det er snø på bakken og et juletre med gule lys i bakgrunnen.
GÅR TIL LOKALT ARBEID: – I år ser det veldig bra ut. Når vi sammenligner, så ligger vi godt over fjoråret på samme tid, sier Leif-Erling Fagermo om julegrytene. Målet er å passere 500.000 kroner. Håpet er 600.000.
Noen dager er det mange som gir. Men de kan jo ha gitt før, og så går de forbi neste gang.
– Inge Kristoffer Walla, grytevakt i Kongsvinger
Foto: Gjennom stativet med en sort julegryte som henger ned ser man en gammel mann i grønn boblejakke. Han sitter på en stol, men hvit vest fra Frelsesarmeen på.
GRYTEVAKT I ÅR IGJEN: Inge Kristoffer Walla går av og til i Frelsesarmeen, når det passer. Da han ble spurt om å sitte grytevakt i fjor, sa han ja. I år er han tilbake på «torget» midt i senteret, for de trengte vakter.
Jeg vet at mange sitter på julaften uten gaver, og da jeg spurte på jobben om vi kunne bidra, så var det tommel opp med én gang!
– Oda Beate Lerheim, bærekrafts- og markedsansvarlig i Norske Backer
Foto: Yngre kvinne tar eldre mann i hånden. Han takker. En eldre kvinne står og ser på. I bakgrunnen henger det en skjerm på veggen der det er reklame for Williams kaffebar. Lokalet er pyntet til jul.
DER HJELPEN KOMMER FRAM: Oda Beate Lerheim (i midten) forklarer at de ikke var helt sikre på hvem de skulle gi til av organisasjoner, ettersom det er mange som tilbyr slike gode ordninger. – For oss landet det på Frelsesarmeen fordi det er en veletablert organisasjon, som de aller fleste vet at tilbyr hjelp dersom folk har behov for det. Leif-Erling og Anne-Beth Fagermo er dypt takknemlige for alle gavene til barna.
Foto: To bilder etter hverandre, der det første viser en ung kvinne mellom gammel mann og dame i uniformer fra Frelsesarmeen. De holder Lego og brettspill mellom seg. På det andre bildet får den unge kvinnen en avskjedsklem av mannen.
Foto: To bilder etter hverandre, der det første viser en ung kvinne mellom gammel mann og dame i uniformer fra Frelsesarmeen. De holder Lego og brettspill mellom seg. På det andre bildet får den unge kvinnen en avskjedsklem av mannen.
PERFEKTE PRESANGER: – Vi har jobbet mye med klimadelen av dette, men jeg er jo mest engasjert i den menneskelige delen, sier Oda Beate Lerheim (i midten). – Det er godt at det er noen som tenker på det, takker Leif-Erling Fagermo. Anne-Beth Fagermo smiler, for hun er spesielt glad i alt fra Lego. Dette kan jo bygges av barn fra 1 til 101 år.
Foto: Gammel kvinne og mann fra Frelsesarmeen tar uinnpakkede julegaver ut av poser fra Nordli.
LESEHESTENS JUL? Korpslederne Anne-Beth og Leif Erling Fagermo bærer pose etter pose med gaver fra Norske Backer inn på gavebordet i kirkesalen. Dagen etter skal rundt 180 stykker først få gavekort på mat, før de deretter skal få plukke gaver til barna sine.
Det er så trivelig å gå på jakt etter gamle skatter. Vi er veldig glade i gjenbruk og elsker å komme hit.
– Rønnaug Marie Kjærstad, kafégjest på Williams
To foto etter hverandre: Den første viser et oppdekket julebord med nisser og tallerkener. Det andre viser julestrømper til å ha godteri i.
To foto etter hverandre: Den første viser et oppdekket julebord med nisser og tallerkener. Det andre viser julestrømper til å ha godteri i.
NY SJANSE: Bruktbutikken er drevet av Kongsvinger korps, til dels på frivillig basis. Den åpner klokka 10 om morgenen. Da strømmer gjerne gjester fra Williams inn gjennom åpningen i veggen til Othilies. De to stedene er oppkalt etter Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth, og Julegrytas mor i Norge, Othilie Tonning.
Det er denne roen her, i et miljø av gamle, brukte ting.
– Gerd Johanne Kjærstad, kafégjest på Williams
To foto etter hverandre: Det første viser mor og datter sitter i samme sofa med lilla gensere, men nå ser de på hverandre. Det andre bildet viser en suppetallerken på det samme bordet som de sitter.
To foto etter hverandre: Det første viser mor og datter sitter i samme sofa med lilla gensere, men nå ser de på hverandre. Det andre bildet viser en suppetallerken på det samme bordet som de sitter.
NOE FOR ENHVER SMAK: – Alle generasjoner kan komme hit, men før på dagen er det alltid fullt, sier Rønnaug Marie (til venstre) sammen med mor Gerd Johanne. Her serveres også dagens suppe. Såpe finner en like rundt hjørnet, på varmestua Linken, hvor byens rusavhengige tilbys dusj og vask av tøy. Frelse kan fås rett over gata.
Det er på en måte noe stygt og pent på samme tid ved Arméen. Det er lukten av fyll og lengten etter Jesus.
– Levi Henriksen, forfatter og musiker
Foto: Vegg med gul, gammel tapet. På veggen henger det gamle instrumenter og noen rammer.
MUSIKALSK MINNEVEGG: I anledning Levi Henriksens 50-årsdag ga sangeren Denis Kamphaug bort singelcoveret innrammet, sammen med Levis håndskrevne tekst til «Bil uten lys». Dette henger nå på veggen i Williams kaffebar. Den store dagen ble feiret med konsert i Rådhus-Teatret. Inntektene gikk til Frelsesarmeen.
Foto: Mann midt i 50-årene med gitar i stua. På veggen bak henger fotografier i svart-hvitt.
FAMILIEKJÆR: I 2018 ga Levi Henriksen ut en bok om sin, og Gerd Johanne Kjærstads far med tittelen «Her hos de levende». Da ble han også intervjuet av Krigsropet, denne gangen i sitt hjem med gamle familiebilder på alle kanter. Boka solgte godt i Italia, noe han kommenterte i saken: – Må si jeg ble overrasket over at de katolikkene skulle bli hekta på en pinsevenn fra Norge. Arkivfoto: Mette Randem
Men det var litt stusselig med oss to i begravelsen. Det fortalte meg noe om hvor ensom hun var. Og da kan Frelsesarmeen få lov til å være noe for dem. 
– Leif-Erling Fagermo, offiser og korpsleder i Kongsvinger
Foto: Dronningen sitter på sengen til en syk mann.

Egil fikk dronningen på sengekanten

– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.

Stort presseoppbud
2024 Julegryta Kongsvinger MR 22
2024 Julegryta Kongsvinger MR 23
STAMSTED: Ekteparet Martin og Birgit Amundsen (til venstre) slår av en prat med Ragnhild Eriksen. Damene liker gjenbruk. Han er tidligere vaktmester i lokalet, og stiller opp der han trengs. I høysesongen er det som grytevakt, ellers i året bidrar han hos Frelsesarmeen med både gitar- og trekkspillmusikk.
Foto: Tatt inne i en bruktbutikk med hyller fulle av gamle ting.
FREM FRA GLEMSELEN: Her kan en skape julestemning for en billig penge. Nissefar og nissemor, en ekstra stol til en gjest samt penkjole med glitter. Det er bruktjulen i et nøtteskall det!
2024 Julegryta Kongsvinger MR 24
2024 Julegryta Kongsvinger MR 26
TAKKER PENT OG ØNSKER GOD JUL: Martin Amundsen (til venstre) slår av en prat med Ronny Sørum. Mange som handler der i desember, støtter også Julegryta. Martin har bunken med årets Julehefte fra Krigsropet klar, det med skuespiller Aksel Hennie på fronten. Selveste "Jesus Christ Superstar".
De har gjort en helt enestående jobb, Fagermo. Jeg lurer på hvordan det blir her når de gir seg.
– Martin Amundsen, grytevak og tilhørig
Foto: Skallet gammel mann med briller. Slipset er helt på skeive. Han har på seg hvit uniformsskjorte, og i bakgrunnen er det mange folk som bærer esker og rigger til i lokalet.
TRE ORD PÅ SNEI: – Det var ei barnepike som fikk meg med på Frelsesarmeen da jeg var seks år. Solfrid Bakken het hun og ble senere offiser. Men jeg tenkte at det var så mye bråk der at det ikke var noe for meg. Så gikk det kanskje tre uker og jeg var tilbake. Og siden har jeg vært der, så jeg tror jo at det var et kall jeg fikk, sier Leif-Erling Fagermo.
Foto: Mann fra Frelsesarmeen står ved julegryta i den gamle bydelen i Kongsvinger. En mann med hun i bånd slår av en prat.
FRIE I FRILUFT: – Jeg har synes det har vært morsomt å stå ved gryta, møte folk. Det er jo ofte sånn vi har fått kontakt på de ulike stedene. Livet har også vært å være ute på friluftsmøter, sier Leif-Erling Fagermo, som her hilser på en beboer med hund i Øvrebyen. Og det var nettopp her, på dette hjørnet, de første møtene ble holdt da Frelsesarmeen kom til Kongsvinger – allerede samme år som de etablerte seg i Norge.

Gi julen i gave

Hvor mye vil du gi?
kr

Slik behandler vi dine personopplysninger