Ukraina United 1778

Byttet ut hverdagen på mottak med fotballfest

Elleve tenåringer fra Frelsesarmeens akuttmottak på Kongsberg har kost seg stort på Norway Cup denne uken. – Jeg er så takknemlig for dette og for de som hjelper oss! fortalte Diana (14).

• Foto: Håkon Sand / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby og Marianne Mork Andersen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Fotballaget 'Ukraina United’ kom i stand etter et initiativ fra TV-produsent og filmskaper, Ronny Kristoffersen. I løpet av bare noen få uker fikk han, sammen med Norway Cup, Frelsesarmeen og Norsk Folkehjelp, satt sammen et lag og rigget et flott opplegg for ungdommene i Oslo.

- Dette var overveldende. Det ble litt tårer der med det trøkket rundt, det var helt fantastisk, uttalte Kristoffersen til VG, da de ukrainske ungdommene var i gang på Ekebergsletta.

Ukraina United 1760
Ukraina United 1726

Lånte bort shortsen

Laget ledes av to managere, derav ukrainske Sasha Kravchenko, som selv er flyktning og bor på mottaket. Da vi var innom gjorde ungdommene sitt beste ut på banen, med en entusiastisk heiagjeng fra mottaket godt plassert på sidelinjen.

Fjorten år gamle Diana var eneste jente på laget, og spilte med gutta stort sett hele tiden. Bortsett fra på tirsdag, da hun lånte bort shortsen sin til en spiller som hadde glemt sin på mottaket. Ikke spilletid på tirsdag og regn til tross, Diana var storfornøyd.

– Jeg liker både fotball og regn, så dette er en god dag for meg! sa hun blidt – og la til at: – Jeg har liksom aldri tenkt på Norge før, og nå bor jeg her. Det er en bisarr følelse, men jeg liker Norge veldig godt og elsker naturen.

Jente maler flagg på ei annen jentes kinn på Ekebergsletta
Det bor i dag 600 ukrainske flyktninger på akuttmottaket på Kongsberg. Denne uken har mange av dem tatt bussen til Oslo for å heie fram laget "sitt", 'Ukraina United'.

– God følelse å spille igjen

Lagkompis Artem (16) var helt enig. Også han kjente på at det var godt å være i et trygt land som Norge – og ikke minst veldig glad for å få spille fotball med jevnaldrende.

– Jeg spilte fotball i syv år da jeg var yngre, men det er fire år siden jeg har rørt en ball. Da jeg hørte om dette prosjektet så måtte jeg prøve. Det er en god følelse å spille igjen! fortalte Artem.