– Det bor mye godt i folk
I desember har gruvearbeider Glenn Bjarne Jensen byttet på å ta skift. Enten har han manøvrert seg rundt dypt inne i berget, eller stått fjellstøtt ved Frelsesarmeens sorte julegryte i hjertet av Mo i Rana. Her har også ordfører og varaordfører tatt sin tørn.
– Glenn Bjarne er jo helt rå. Han tok 40 totimers-vakter i fjor, sier Geir Gisnås, julegrytesjef for andre år på rad.
Men mannen som tok desidert flest vakter i fjor, har holdt et høyt tempo også i år ved å sette seg opp på fem vakter i uka à to timer.
Jeg er jo ikke kristen i den forstand, men jeg bruker å si at jeg tror på det gode i folk.– Glenn Bjarne Jensen, gruvearbeider og grytevakt
Skiftarbeideren synes det er greit å hjelpe til litt når han har fri.
– Jeg vet jo at det er mange som sliter og har det vanskelig, så jeg tenker at alt man kan gjøre for at noen kanskje får det litt bedre, er bra.
Kjæresten bor langt unna Helgelandskysten, men det er greit både for barn og barnebarn at far og bestefar bruker mye av sin fritid på å samle inn penger til vanskeligstilte nå på tampen av året.
Står grytevakt uansett vær
– Har du ellers noe forhold til Frelsesarmeen?
– Nei, egentlig ikke. Jeg er jo ikke kristen i den forstand, men jeg bruker å si at jeg tror på det gode i folk. Det er opp til hver enkelt hva de er engasjert i, men det folk gjør som er bra for andre synes jeg er flott. Jeg vet jo at Frelsesarmeen gjør veldig mye godt for mange.
Glenn Bjarne hadde tenkt på det i mange år før han gjorde alvor av å stille som frivillig i 2022. Ifølge Geir har han aldri sviktet:
– I fjor, da han ikke fikk start på bilen en dag han skulle hit, så gikk han én kilometer ned til riksveien i 20 minusgrader. Derifra haiket han inn til byen og kom for å sitte grytevakt. Han fikk ikke start på bilen en gang i år heller, men han stilte likevel opp!
Glenn Bjarne ler litt, mumler noe om gamle biler og sier at da var det bare å komme seg på bussen.
– Ja, det kaller jeg innsats for den gode saken, ler Geir.
Folk gir virkelig så det svir
Glenn Bjarne forteller at han kommer i kontakt med mange hyggelige folk når han står grytevakt, spesielt eldre som gjerne har behov for å prate litt.
Mange er sterkt berørt av samfunnet sånn som det har blitt. De ser jo på TV og leser i avisen at det er mange folk som sliter og har det vanskelig.– Glenn Bjarne Jensen, gruvearbeider og grytevakt
– Frelsesarmeen får jo mye skryt, og vi får høre av mange at de har gitt støtte i mange år fordi de synes jobben organisasjonen gjør er så viktig.
Gamle damer kan grave fram flere tusenlapper. Gruvearbeideren er overrasket over hvor mye penger enkelte legger oppi Julegryta.
– Mange er sterkt berørt av samfunnet sånn som det har blitt. De ser jo på TV og leser i avisen at det er mange folk som sliter og har det vanskelig. Dette gjør at de gir en del penger. Det bor mye godt i folk, det ser man jo.
Pengene går til lokalsamfunnet
Geir tenker det er viktig at pengene de samler inn her havner til lokalt arbeid.
– Jeg tror at hvis vi hadde sagt at det går til Oslo, da hadde vi ikke fått inn så mye penger. Men nøden her er stor, og det ser folk.
Dermed gir de så det monner. Starten på årets julegryte, den første helga i desember, var helt eventyrlig, ifølge Geir.
– Du blir jo litt overveldet over både givergleden til folk, som kanskje ikke har så mye, men som gir likevel, og den takknemligheten til folk som mottar hjelp, sier julegrytesjefen.
Alenemødrene Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen fortalte den 20. november om hvordan de sliter med å få endene til å møtes. Det fikk mange med seg i lokalaviser også utenfor Helgelandskysten.
Ga fattigdommen to nye ansikt
Etter at Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen sto fram i lokalavisa, kontaktet enda flere Frelsesarmeen i Mo i Rana for å få hjelp i jula. Alenemødrene ønsker å fjerne skammen over å måtte be om mat på bordet.
Helt vanlige folk sliter– Jeg synes det er så fint at de kommer til oss. Det er ganske modig. Når du er 30 år og må be om hjelp... Det sitter langt inne. Ikke alle klarer det, sier Geir om Lisa og Silje som han er blitt kjent med hos Frelsesarmeen.
De har begge fått hjelp i form av gavekort, men de gir også tilbake av sin tid til andre som trenger hjelp i jula.
Foruten to julegryter i sentrum av Mo i Rana står det én i Nesna, én i Hemnesberget og én i Korgen.
I 2022 samlet disse til sammen inn 662.000 kroner, en fordobling fra året før kan konkurransemennesket Geir fortelle. En rekord han håper de skal klare å tangere, selv om det er dyrtid.
Ordføreren og varaordføreren stiller opp, det har de gjort hvert år.– Geir Gisnås, julegrytesjef i Rana kommune
Klarer de å overgå fjoråret vil det være stort, mener han.
– Jeg har et bredt kontaktnett etter mange år som journalist. Mange av de jeg kjenner har jo bidratt økonomisk til Julegryta, og bidrar også til å stå vakter. Så en bedre jobb kunne jeg ikke ha fått akkurat nå, sier pensjonisten.
Skjønt pensjonist kan han vel knapt kalles, for han skriver fortsatt taler for ordføreren etter å ha jobbet 17 år som informasjonssjef i kommunen. Og fra midten av oktober til litt ut i januar er det fullt kjør med å sette opp vaktlister for de ulike julegrytene til Frelsesarmeen.
– Ordføreren og varaordføreren stiller opp, det har de gjort hvert år. Og ordføreren i Nesna kommune stiller opp sammen med sin vara. Det er nesten smittsomt det her!
Hjalp 43 familier og 88 barn
Ifølge Frelsesarmeens korpsansvarlig i Mo i Rana, Eva-Maria Nygaard, har pågangen fra de som har spurt om hjelp økt siden i fjor.
– Vi har i år hjulpet 43 familier (88 barn). De har fått gavekort på mat, og så har de fått valgt ut gaver til barna og seg selv, sier hun.
De samme tallene fra i fjor var 37 familier (77 barn), noe som betyr en økning på henholdsvis 16,2 prosent og 14,3 prosent.
Blant husstander uten barn fikk 89 julehjelp i fjor mot 95 i år.
Midlene fra Julegryta har også gått med til å arrangere en rekke aktiviteter for familier og enslige, gamle som unge. Hvert år går også en sum til Frelsesarmeens rusomsorg, som er et sårt trengt tilbud for flere.
Vi er organisert på et vis som gjør at folk stoler på at det kommer til de som trenger det. Mange tenker det er trygt å gi til oss i Frelsesarmeen.– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Eva-Maria, som er satt til å forvalte pengene som kommer inn i Julegryta, opplever at mange ser på Frelsesarmeen som et ufarlig sted å sende ungene eller selv komme for å spise middag.
Hit til Sørlandsveien 56 kommer de på tvers av trosretninger. Hun er derfor dypt takknemlig for hver en krone som kommer inn slik at de kan fortsette dette arbeidet.
– Vi er organisert på et vis som gjør at folk stoler på at det kommer til de som trenger det. Mange tenker det er trygt å gi til oss i Frelsesarmeen.
Ingen sier nei til å stille opp
Enkemannen Geir er opptatt av at noe alltid er viktigere enn en selv.
– Gjennom media bidrar jeg til at Frelsesarméen får et godt renommé lokalt. Jeg er stolt over å si til folk at «ja, jeg jobber for Frelsesarmeen». Og da betyr det å sette noe over seg selv. Er du fotballspiller, så er det laget. Er du en kristen, så er det Vår Herre. Er du gift, så er det kjerringa.
– Hva betyr det for deg å ha ansvaret for å organisere disse grytevaktene?
– Det betyr en rekke gode opplevelser, for jeg har ikke hatt noen som har sagt nei enda. Sånn at jeg kjenner at jeg blir løftet når jeg ringer folk, og så sier de ja.
Deretter finner de en dato og et tidspunkt det passer, og så stiller de spurte opp.
– Jeg synes det er så flott at folk tar imot oss sånn som de gjør når vi kommer og ber om en tjeneste. Jeg trives med det her, og jeg håper jeg får jobben neste jul også, avslutter Geir.
RELATERTE SAKER
-
Alejandro Fuentes – før og etter Kristus
I 2020 begynte Alejandro Fuentes (36) på en trosreise, som førte fram til et nært og levende forhold til Gud. Nå i førjulstiden har han vært på turné for å synge om Frelseren som ble født.
-
Gaver mottas med takk – uten innpakning
Vet du at alle julegaver som kommer inn til oss i Frelsesarmeen må pakkes ut før vi kan gi dem videre? Ved å levere uinnpakkede gaver kan du hjelpe oss med å minske berget av ekstra papirsøppel hvert år.
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.