To menn står ute i en snøfylt gate med julebelysning på alle kanter. De står på hver sin side av et trekant-stativ der det står Frelsesarmeen i toppen.
GRANA I MO I RANA: Glenn Bjarne Jensen (t.v.) er byens ivrigste vakt ved Julegryta til Frelsesarmeen. Og Geir Gisnås trengte ikke betenkningstid da han i fjor ble spurt om å være ansvarlig for den årlige innsamlingen. Han sa ja på flekken!

– Det bor mye godt i folk

I desember har gruvearbeider Glenn Bjarne Jensen byttet på å ta skift. Enten har han manøvrert seg rundt dypt inne i berget, eller stått fjellstøtt ved Frelsesarmeens sorte julegryte i hjertet av Mo i Rana. Her har også ordfører og varaordfører tatt sin tørn.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Gro Matland Nevstad
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Jeg er jo ikke kristen i den forstand, men jeg bruker å si at jeg tror på det gode i folk.
– Glenn Bjarne Jensen, gruvearbeider og grytevakt
Mann i boblejakke står inne på et julepyntet kjøpesenter.
OPPLEVER STOR GIVERGLEDE: Glenn Bjarne synes det er givende å stå grytevakt inne på kjøpesenteret Amfi i Mo i Rana. Her kommer han i kontakt med så mange fine folk, som mer enn gjerne vil hjelpe sine medmennesker ved å gi i Julegryta.
Mange er sterkt berørt av samfunnet sånn som det har blitt. De ser jo på TV og leser i avisen at det er mange folk som sliter og har det vanskelig.
– Glenn Bjarne Jensen, gruvearbeider og grytevakt
Julegryta i Mo i Rana
Samme bilde som i toppen av saken med de ti unge kvinnene, eneste forskjellen er at her smiler de bredt begge to. Øynene stråler.

Ga fattigdommen to nye ansikt

Etter at Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen sto fram i lokalavisa, kontaktet enda flere Frelsesarmeen i Mo i Rana for å få hjelp i jula. Alenemødrene ønsker å fjerne skammen over å måtte be om mat på bordet.

Helt vanlige folk sliter
Mann i arbeidstøy og caps står sammen med to unge damer som blant annet deler ut mandariner.
JULENS MATUTDELING: Tirsdag 19. desember var for enkelte ranværinger årets travleste dag. Her får Leif Sandstedt fylt sine poser med mat og gaver til jul av Lisa Madelen Solvang (t.h.) og Silje Iversen hos Frelsesarmeen. – Jeg ser jo gleden hos andre når man hjelper til. Det er jo der det ligger at man føler at man gir noe, og det gjør så godt å komme hjem etterpå, sier Lisa. Foto: Geir Gisnås
Ordføreren og varaordføreren stiller opp, det har de gjort hvert år.
– Geir Gisnås, julegrytesjef i Rana kommune
Høydebilde med kvinne og mann ved julegryta. Han har Frelsesarmeens logo på mørk genser.
FØRSTE INNSAMLINGSDAG: Fredag 1. desember, på åpningsvakten fra kl. 12.00-14.00, stilte varaordfører Anita Sollie og Frelsesarmeens Roar Åsland. Foto: Frelsesarmeen
Vi er organisert på et vis som gjør at folk stoler på at det kommer til de som trenger det. Mange tenker det er trygt å gi til oss i Frelsesarmeen.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Kvinne med kortklippet, blondt hår øser opp julegrøt på en tallerken. Hun har på seg mørk kjole og rød pin med logoen til Frelsesarmeen på brystet.
GIR HJELP OG OMSORG: – Vi sier ikke nei til noen nå til jul og når det er unger, sier korpsansvarlig i Mo i Rana, Eva-Maria Nygaard, om de som har søkt om julehjelp i år. Hun er ellers ferdig med en rekke juleavslutninger, blant annet på ungdomsklubben der de serverte risengrynsgrøt.
Eldre par, mann med briller og mørke klær, kvinne med strikkekofte og skibukse, står inne på et kjøpesenter med Frelsesarmeens julegryte.
STILLER SOM GRYTEVAKTER: Tor-Arne Strøm og Hilde Kristiansen tar gjerne noen vakter ved Julegryta. Hun jobber som frivillig i Frelsesarmeen resten av året også, og synes det er veldig givende.