To unge kvinner står ute i snøen i en gate i en mindre, norsk by i Nord. Bakom småhus og blokker skimtes et fjell.
FIKK HJELP AV FRELSESARMEEN: Venninnene Lisa Madelen Solvang (t.v.) og Silje Iversen ønsket å stå fram for å vise at det er helt vanlige mennesker som trenger hjelp, og at det slettes ikke er så unormalt å ha det sånn. Artikkelen om alenemødrene i Rana Blad ble gjengitt i Avisa Nordland, Aura Avis, Lofotposten, iHarstad og Gudbrandsdølen Dagningen, for å nevne noen.

Ga fattigdommen to nye ansikt

Etter at Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen sto fram i lokalavisa, kontaktet enda flere Frelsesarmeen i Mo i Rana for å få hjelp i jula. Alenemødrene ønsker å fjerne skammen over å måtte be om mat på bordet.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Gro Matland Nevstad
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
På det verste så var det takket være Frelsesarmeen at vi hadde mat i kjøleskapet.
– Silje Iversen, alenemor
Mann i arbeidstøy og caps står sammen med to unge damer som blant annet deler ut mandariner.
JULENS MATUTDELING: Tirsdag 19. desember var for enkelte ranværinger årets travleste dag. Her får Leif Sandstedt fylt sine poser med mat og gaver til jul av Lisa Madelen Solvang (t.h.) og Silje Iversen hos Frelsesarmeen. – Jeg ser jo gleden hos andre når man hjelper til. Det er jo der det ligger at man føler at man gir noe, og det gjør så godt å komme hjem etterpå, sier Lisa. Foto: Geir Gisnås
En dag da Lisa var med og hjalp meg, så var det så fint å se hvor trygg spesielt ei mor var over å kunne snakke med noen som viste akkurat hvordan det var å ikke få endene til å møtes.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Kvinne sitter ved en hylle med en adventsstake og en grønn plante med store blader. Det står også et stort bilde der med tre knagger hvor det henger en suppeskje, et såpestykke og et kors. Det er for å illustrere Frelsesarmeens "Suppe, såpe og frelse".
ØNSKER VELKOMMEN: – Folk ser jo at det er mange som går inn og ut i løpet av uka, og vi har et tydelig skilt. Så det har vært veldig positivt, sier korpsansvarlig i Mo i Rana, Eva-Maria Nygaard. Hun forteller at arbeidet de gjør har blitt mer synlig siden 2016, da de samlokaliserte seg med rusomsorgen i Sørlandsveien 56.
To menn står ute i en snøfylt gate med julebelysning på alle kanter. De står på hver sin side av et trekant-stativ der det står Frelsesarmeen i toppen.

– Det bor mye godt i folk

I desember har gruvearbeider Glenn Bjarne Jensen byttet på å ta skift. Enten har han manøvrert seg rundt dypt inne i berget, eller stått fjellstøtt ved Frelsesarmeens sorte julegryte i hjertet av Mo i Rana. Her har også ordfører og varaordfører tatt sin tørn.

Alle spurte vil stå grytevakt
Mo i Rana er jo ikke en stor by, så det er absolutt spennende når man går ut med ansiktet på forsiden av en avis.
– Lisa Madelen Solvang, alenemor
To kvinner sitter inne ved et bord. Bak dem er en hylleseksjon med en rekke skuffer med hobbysaker. Over dem henger en rad med fargerike "vimpler". Kvinnen med rosa hår gestikulerer med hendene mens hun snakker. Den andre smiler og lytter.
ÅPEN DØR: – Det er faktisk ikke sånn at man blir dømt, eller at det er noen som står og kikker på at du går inn på Frelsesarmeen. Her er man likesinnede og alle er velkomne. Ja, man blir jo møtt med åpne armer, sier Lisa Madelen Solvang (t.v.). Én gang i måneden tar hun og Silje Iversen med seg barna på Åpen dag hos Frelsesarmeen, hvor det serveres middag.
Det er kommet en ny gruppe mennesker som spør om bistand. Det er familier som har hus og bil, men ikke har råd til å kjøpe mat.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Kvinne med rosa hår ser i kamera. Hun er pent sminket og har mørke klær. I bakgrunnen ser man snø i gata. Det er åpent rundt henne.
GODT Å STÅ FREM: – Det er veldig viktig å huske på, enten du har god eller dårlig råd: Hva er normaliteten? Det er jo hva du selv definerer, sier Lisa Madelen Solvang. Hun synes det på en måte var godt å stå frem, for da vet på en måte alle det.
Koselig gate i mørket. Lyktene er tent og det snør. I det fjerne skimtes to hoppbakker som er lyssatte. Det kjører tre biler og går to mennesker lenger nede i gata. På høyre hånd, nær kamera henger et digert skilt til Frelsesarmeen.
INN I VARMEN: – Det er det som er fint med Frelsesarmeen. Du går med lua i hånda fram til døra, fordi at du aldri har gjort det før eller fordi skammen er så stor. Og så kommer du innenfor de her dørene og så det er ingen som dømmer deg. Det er ingen som stiller spørsmål om hvorfor du er her. Det er bare rett inn i varmen, sier Lisa Madelen Solvang.
Kvinne med langt, blondt hår ser i kamera. Hun er pent sminket og har lyse klær. I bakgrunnen ser man snø i gata. Det er åpent rundt henne.
TILSYNELATENDE PERFEKT: – Det er ikke alltid så synlig for folk utenfor vår krets at vi har hatt dårlig råd, for det er det mange som har stilt spørsmål ved etter artikkelen vår, sier Silje Iversen.
Det eneste de vil er å hjelpe, og det gjør godt. De krever ingenting tilbake igjen. Det er så fint å gå en plass uten å bli forhåndsdømt. Uten å på en måte føle at man skylder noe. Uten at det skal være en papirmølle.
– Lisa Madelen Solvang, alenemor
Samme bilde som i toppen av saken med de ti unge kvinnene, eneste forskjellen er at her smiler de bredt begge to. Øynene stråler.
FATTIGDOM SYNES IKKE ALLTID UTENPÅ: – Folk ser at jeg har sminke og at Lisa har rosa hår, at vi klarer oss og gjør ting. Men det mange ikke vet er at vi kanskje har fått gratis kinobilletter av Frelsesarmeen, sier Silje Iversen (t.h.). Lisa Madelen Solvang forteller at i forhold til hår og utseende så er det svært mye man kan gjøre selv, og som koster veldig lite.
Flere har kanskje ikke sagt til noen at de sliter. Og bare det å få letta hjertet sitt og vite at det er flere i samme situasjon, gjør at skammen slipper litt.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
En kvinne i vintertøy går inn døra til Frelsesarmeen på dagen. Lyset er tent i skiltet til Frelsesarmeen. I vinduet henger en hvit julestjerne.
EN TRYGG HAVN: Silje Iversen har vært jevnlig på besøk hos Frelsesarmeen i Mo i Rana de siste tre årene. Hun husker sitt første møte som fint. – Det var rett og slett bare en samtale over en kopp kaffe. Der vi pratet om alt og ingenting, egentlig. Hvor de fikk et litt bedre bilde av min situasjon, sier hun. Da bildene ble tatt var Silje opptatt av å si at den fine, dyre boblekåpen hun har på seg er arvet av en venninne.
Mann i skinnjakke sitter i en forgylt trapp på en scene.

Vokste opp under fattigdomsgrensa

Som barn tenkte aldri sanger og skuespiller Kristoffer Olsen (38) at han vokste opp under fattigdomsgrensa. Men når han som voksen forteller om oppveksten, minnes han flere ting som ikke var helt som hos andre. Det var langt unna et A4-liv.

Nederst på normalen