Dette sliter folk med nå
Når Julegryta straks settes ut for 120. gang, er det i en krevende tid med et hjelpebehov vi ikke har sett før i dette århundret.
– Vi ser at i år er midlene særlig sårt tiltrengt, forteller kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg.
– Hele 80 prosent av stedene våre rundt om i landet melder om nye ansikter, mye på grunn av permitteringer og folk som har mistet jobbene sine. Vi ser et økt hjelpebehov blant alle slags mennesker med ulike bakgrunner, og forventer at det skal fortsette å øke. Sammen kan vi gi håp gjennom julegryteinnsamlingen. Alt som gis i julegryta går til lokal hjelp året rundt, og gjør oss i stand til å hjelpe de som trenger det, sier han.
I jula merkes hjelpebehovet ekstra godt. I fjor fikk 14.873 husstander hjelp fra Frelsesarmeen til jul.
– Mange trenger hjelp til å kunne feire jul i eget hjem. I år tror vi at behovet er enda større. De som hadde det tøft fra før, har det enda tøffere nå. I tillegg er det mange som befinner seg i en krise for første gang.– Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
Voksne menn som bryter sammen
Rundt om i landet har Frelsesarmeen gitt mange hjelp til å fylle ut NAV-søknader.
– Mange har aldri trengt å fylle ut NAV-søknader tidligere. Det å finne frem til hvordan man formelt går frem i NAV-systemet, samtidig som at en skal håndtere en personlig krise, ser vi at kan være tøft. Vi møter mange bekymrede barnefamilier, og vi vet jo at barn blir både preget og kan til og med ta ansvar for foreldres bekymringer. Vi ser voksne menn som bryter sammen på besøk hos oss, fordi bekymringene blir for mange, forteller Smith-Solevåg.
Ny hverdag for mange
– Korona har lært oss, nok en gang, at det vi trodde var trygt kan endre seg når som helst og ramme hvem som helst. Vi ser familier som nettopp har gått gjennom skilsmisser og som trenger økonomisk hjelp i en mellomfase. Vi ser folk som hadde god lønn som nå er permitterte eller har mistet jobben. Mange har høye boliglån eller høy husleie. Vi ser mennesker som har hatt et litt løst arbeidsforhold over lengre tid, som har det enda vanskeligere nå. Vi møter lavinntektsfamilier som har det psykisk tøft hele tiden, og som har det enda tøffere nå. Desperate fedre og mødre kommer til oss fordi familiebudsjettet ikke går i hop lenger, og trenger hjelp til mat eller klær til barna, forteller Smith-Solevåg.
Ensomheten bekymrer
Den psykiske belastningen av å mangle et fellesskap forsterkes nå under koronasituasjonen.
– Vi ser at det er svært viktig at vi holder åpent, og fortsetter som før på tross av koronasituasjonen. Vi er her for alle, fra de som har ulike utfordringer som rus og som trenger et sted å gå til, til de som har hatt vanlige gode lønninger og som opplever å stå alene i krisen sin. Rundt om i landet har våre folk vært kreative og satt alle kluter til for å kunne holde dørene åpne for de som trenger det, forteller Smith-Solevåg.
I tillegg er det mennesker som ikke tør å gå ut på grunn av smittefrykt, og som sårt trenger sosial kontakt.
– Dette gjelder spesielt de eldre. Vi opplever å kjøre ut mat til eldre som gråter når de ser oss, fordi de ikke har snakket med mennesker på flere dager, forteller Smtih-Solevåg.
Han legger til: – Vi kan alle kjenne på ensomhet i disse tider, med redusert sosial kontakt. Vi kan nå bare ane hvordan det er for dem som lever uten et nettverk til vanlig, med ensomhet over flere år. Med hjelp fra julegryta, kan vi sammen gi håp til de som har havnet utenfor.
RELATERTE SAKER
-
Feirer ti år i hyllene til Kitch’n
Norges største kjøkkenkjede har solgt over 100.000 Others-produkter. Og selv om disse redskapene kanskje er små, så er ringvirkningene i lokalsamfunnene i Afrika og Asia store.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.
-
Serverte norsk søndagsmiddag på asylmottak
Norske kokkers landsforening (NKL) fyller 70 år og ga med det en omvendt jubileumsgave til Frelsesarmeens asylmottak i Moss. Hos beboere fra krigsherjede områder åpnet gryta med lammefrikassé også opp for takknemlighet.