Dag Atle Meinich-Bache på Arendalsuka 2022

– Flere i jobb gjør det mer stigmatiserende å stå utenfor

Arbeidsledigheten er på rekordlave nivåer. Det gjør det ekstra vanskelig for de uten jobb.

• Foto: Thrani Jeyachanderan / Tekst: Håkon Løtveit
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Det høres kanskje rart ut at lav arbeidsledighet skulle være noe negativt, men mange som nå står utenfor arbeidslivet opplever dette enda vanskeligere nå enn tidligere.

– Når media og andre skriver at det er så lett å få seg jobb, er det enda mer stigmatiserende å stå utenfor, sier Dag Atle Meinich-Bache, direktør for arbeidsinkludering i Fretex.

8 av 10 ansetter

74.200 personer var per juli helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken og er like lav ledighet som i 2008.

Fretex sitt eget Jobbarometer, som ble lansert på Arendalsuka tirsdag, viser at hele 78 prosent av bedriftene har søkt etter nye medarbeidere det siste året. 37 prosent av de arbeidssøkende svarer imidlertid at de synes det er vanskelig å selge seg inn når de skal søke jobb.

Hver fjerde bedrift svarer at de ikke tror arbeidsinkluderingsbedrifter har kandidatene for dem.

– Beklageligvis har også mange bedrifter ikke noe tro på at arbeids- og inkluderingsbransjen har noe å tilby, eller de rette kandidatene, sier Meinich-Bache.

Press utenfra

– Mange lurer på hva som er problemet til de som ikke klarer å få seg jobb, med så mange ledige jobber som nå. Det er jo også sant at det er mange muligheter, men jobbsøkere må få mer bistand til å søke og også benytte nettverk som blant annet vi har i vår base. Veldig mange jobber blir besatt uten at stillingene lyses ut, sier Meinich-Bache.

– Det er en unik mulighet å få flere ut i jobb nå og man burde investert mer i dette. Det er en «perfect storm» som burde benyttes, avslutter han.