Frode Alnæs 2jpg

Frode Alnæs er årets juleartist for Frelsesarmeen

– Det er en stor ære for meg å være Frelsesarmeens juleartist i år, og et høydepunkt i min karriere, sier Frode.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Dan Christian Kristoffersen/Frelsesarmeen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Den 62 år gamle gitaristen, artisten og låtskriveren har en musikkarriere som få kan matche. Han har vunnet flere spellemannspriser og toppet hitlistene med Dance With A Stranger, gitt ut flere soloalbum, skrevet låter som har blitt innspilt av artister som Sissel Kyrkjebø og Ole Edvard Antonsen, skrevet bestillingsverk for musikkfestivaler, samt vært programleder i flere år på TV2 – for å nevne noe. Og i år stiller han med sangen Vitae Lux som årets julelåt for Frelsesarmeen.

Sangen Vitae Lux, som ble sluppet 12. november, finner du her.

Den er ett av sporene på juleplata Lang desember natt som kommer 19. november.

Frode Alnæs forteller at da pandemien brøt ut i fjor, ville han bruke tiden på å lage nye album.

– Det slo meg at jeg aldri hadde laget en juleplate.

– Jeg hadde noen fine, nye sanger med tekster av Ingar Hovland, og dro ned til Lia bedehus (lydstudio) i Grimstad for innspillingene.

Korarrangør Hilde Nordbakken hentet inn sangere fra blant annet Oslo Gospel Choir, og plateselskapet Grappa meldte interesse for låtene. Ryktet om gitaristens juleprosjekt nådde Frelsesarmeen, og Frode ble årets juleartist for Armeen med singelen Vitae Lux, som er med på selve julealbumet som har fått tittelen Frode Alnæs & Julekoret: Lang desember natt.

Artisten er en del av årets julegrantenning på Universitetsplassen i Oslo sammen med hornmusikanter fra Frelsesarmeen.

– Frelsesarmeen er en utrolig viktig organisasjon, en bauta med lange røtter, som man forbinder med både slumsøstre og Julegryta, sier musikeren.

– Nå skal jeg, bandet og sangerne ut på juleturné med 10 konserter, hvor vi i tillegg til musikken skal snakke varmt om Frelsesarmeen og Julegryta. Jeg gleder meg stort!

– Hva handler Vitae Lux om?

– Sangen er en generell og varm oppmuntring til å ta vare på livet. En sang som treffer hjertet over hele linja, og attpåtil med gitarsolo! smiler Frode Alnæs.

Torun Eriksen er gjestevokalist på låten, og har en av de flotteste stemmene jeg vet om.

På turneen, som du finner lenke til her, skal Frode innom flere kirker, og for han – som for mange artister – er det en spesiell opplevelse å komme inn og spille i kirkerommet. Selv om han ikke har landet i egne trosfunderinger, beskriver gitaristen kirken som et av få steder hvor det finnes rom for ettertanke.

– Med årene har jeg blitt mer og mer glad i benkene og treverket, ler han.

– Stedet gir meg en ro, og er laget for musikk og fellesskap.

Du kan lese hele intervjuet med Frode Alnæs i Krigsropets adventsnummer som kommer i salg 4. desember.