Tre menn står på en scene med et lerret bak. Han i midten ser i kamera og gestikulerer med hendene mens han prater.
PREMIEREKLAR DOKUMENTAR: Jan Kay Krystad (t.v.) er fengselsprest og veileder for veilederne under Retreat i Halden fengsel. Da Øystein Mamen laget filmen «Straff» var Bjørn (t.h.) en av fire menn som sa ja til å bli med. Her er de tre i en samtale om i dokumentaren før jul.

Fulgte fanger under opphold i «kloster»

Da filmfotograf Øystein Mamen leste om Retreat i fengsel, tenkte han umiddelbart at det kunne bli en fantastisk film. Det neste han tenkte, var at dette ble umulig. Nå i januar har «Straff» premiere på to internasjonale filmfestivaler.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Mette Randem
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Høy mur med port inn til fengselet. I front sperringer i form av stolper opp av bakken foran innkjørselen.
HØY SIKKERHET: Siden Halden fengsel åpnet i 2010 har de forsøkt å være et «fyrtårn i norsk kriminalomsorg».
De innsatte som valgte å leve som munker for noen uker, trådte så sterkt frem som mennesker for meg, og jeg har forsøkt å portrettere prosessen de gikk igjennom.
– Øystein Mamen, regissør og filmfotograf
Bilde av en vegg med et religiøst bilde på veggen. Høye lys i staker på et bord foran sammen med brød og et krus.
TAR NATTVERD: Brødet og vinen på bordet er uttrykk for Jesu kropp og blod.
Det å kjenne hvor intimt det blir, selv med folk man ikke kjenner, gjorde sterkt inntrykk.
– Øystein Mamen, regissør og filmfotograf
Nærbilde av vannet i en dam.
UTE PÅ DYPET: I dammen svømmer fisker i alle farger mellom stengler som gir liv til de vakreste vannliljer.
Svart-hvitt bilde fra filmen av menn som står i en ring og tenner lys.
BRORSKAP PÅ FILM: Fangene får utdelt T-skjorter som symboliserer ulike perioder i retreaten. På ryggen, under bildet av bedende hender, står det «Brorskapet». Slagordet er «Selvinnsikt og bedre valg». Foto: Øystein Mamen
– Det er noen dager i stillhet for å tenke gjennom eget liv for å kanskje svare på spørsmålene: Hvem er jeg? Hva har skjedd med meg? Og hvor skal jeg hen?
– Marit Skartveit, major i Frelsesarmeen
Kvinne med briller og hår i hestehale smiler mot kamera. På murveggen i bakgrunnen er en graffitti av en mann i fangedrakt som skal til å kaste en kule som er lenket fast i foten hans.
ET NYTT LIV: – Vi jobber målrettet for å få den enkelte til å tro at det er mulig å få til et annet liv, sier major Marit Skartveit i Frelsesarmeen. Hun mener deltakerne, som hun blir veldig glad i, fortjener en ny mulighet når de har sonet ferdig.
Mann med briller og kort hår. Har på seg lys blå uniformsskjorte med slips og nøkkelknippe rundt halsen.
UNIKT TILBUD: Fengselssleder i Halden, Helge Valseth, forteller at vekslingen mellom stillhet, fellesskap, hvile og aktivitet utgjør en stor forskjell fra det ordinære fengselslivet.
Jeg tror at godheten er minst like viktig for forvandlingen av mennesker som oppgjøret med det onde. Mennesker kan ikke vokse dersom det ikke får tro på seg selv.
– Marit Skartveit, major i Frelsesarmeen
To hender holder fram tre T-skjorter i ulike farger med samme logo på brystet.
DELT INN I FARGER: Retreat-dagene har ulike perioder: Den røde fokuserer på kjærlighet, det gode i livet og menneskets verdi. Den sorte handler om ondskap, om skam og svik. Den hvite perioden handler om tilgivelse, om verdier, følelser og holdninger. Den blå representerer håpet, det som driv- er alle mennesker fremover.
Mann ses på lang avstand. Han henger i en bjelke i et uteskur og drar seg opp etter armene.
TIDSFORDRIV: I luftegården fordriver enkelte fanger tiden på Retreat med å trene seg opp med egen kropp som vekt. Foto: Øystein Mamen
Bilde av en grå dør inn til et rom der det står A4 i røde bokstaver på døra.
I TENKEBOKSEN: Retreat-avdelingen har tilfeldigvis fått navnet A4-avdelingen. Her gis det mengder av tid og rom, slik at håpet om et bedre og mer normalt liv kan vokse fram.
En tegning som viser stor mørk himmel med skyer og en mann i gul drakt med hendene bak på ryggen. Han ser på skrått ned.
SAK I NRK: Dette er en faksimile fra nettsaken "Stille før stormen" på NRK publisert 4. november 2018. Illustrasjonen er laget av Marco Vaglieri.
Sort-hvitt bilde av mann som sitter i mørket på en sofa. Kan ikke se ansiktet, men lys stråler inn fra et høyt, smalt vindu på siden.
I ENSOMHET: De som velger å delta på retreat får mye tid til å tenke lange tanker. Mange finner et lys i alt mørket. Foto: Øystein Mamen
Kvinne som tenner lys sammen med en mann som vi kun ser hånden til. Det er mange, mange små hvite lys som settes i en stor globuslignende stake i smijern med et kors på toppen.
TENNER LYS: – Retreat er en fantastisk mulighet til å fokusere på eget liv, til å roe ned og til å ta et blikk innover i livet, sier major Marit Skartveit i Frelsesarmeen.
Mann i svart skjorte og gråstenk i håret snakker i en mikrofon.
FENGSLENDE SANG: Jan Kay Krystad er prest i Halden fengsel og kunne fortelle at det synges mye når de er inne på Retreat.
Det var viktig for meg å vite at de sentrale bitene jeg konstruerte filmen rundt, var noe de kunne stå inne for.
– Øystein Mamen, regissør og filmfotograf
Mann med kort, blondt hår som snakker fra en scene med et filmlerret bak.
VILLE VÆRE VITNE TIL RETREAT: Filmfotograf Øystein Mamen hadde et sterkt behov for å se dette fengselsarbeidet med egne øyne etter å ha lest om Retreat i fengsel.
5 Fre Retreat 50 B1939 nett
STEN FOR STEN: Mange straffede opplever at gjennom oppholdet letter den tunge byrden de bærer på.
Mann med ryggen til og glattbarbert hode. Ser bl.a. mot en talerstol med kors på og to tente stearinlys.
FINNER MER FRED: Ro er et ord som særlig går igjen i en brukerundersøkelse gjort blant fanger som mellom 2013 og 2023 var på Retreat. Andre beskriver en opplevelse av mer glede og styrke i livet. Foto: Øystein Mamen