Hei! Hva tenker du om Julegryta?


Det var isende vinterkaldt på Torgallmenningen i Bergen, men stemningen rundt Julegryta var god og varm. Vesle Eline var storfornøyd med varme vafler fra Frelsesarmeen, og de voksne koste seg med både kaffe og suppe. Vi tok en prat med flere av dem som kom forbi.

Venninne Elisabeth og Eva fra Fagernes var på Bergenstur med flere pensjonistvenninner. De er skjønt enige om at det er en juletradisjon å gi i gryta – og også i år måtte de bortom for å gi en gave til Frelsesarmeen.


– Jeg pleide å være med mor på julehandel når jeg var liten, for 70 år siden. Det var jo så koselig med den julegryta. Vi puttet alltid noe opp i den, forteller Elisabeth Robsahm Dahl (t.v.).


– Julegryta er veldig flott og veldig bra! istemmer venninnen Eva Hamre.

Fire spillere fra Tertnes Håndball byttet ut håndballdraktene med Frelsesarmeens vester – og stilte seg ved Julegryta noen timer.


– Vi har en omvendt julekalender. I dag er vi her, ellers i måneden gjør vi ulike ting for andre organisasjoner, fortalte Josefine Lien (t.v,) og Emma Holtet.

Frelsesarmeen har et godt samarbeid med Orkla og deres selskap Toro. Fire av deres ansatte trakterte suppekokeren gjennom lørdagen, og Vigdis Muri Pettersen var med og delte ut tomatsuppe til frosne forbipasserende.


– Det er veldig kjekt å kunne bidra litt ved å dele ut noe varmt og godt når det er kaldt ute, og gi til de som gjerne trenger det litt ekstra, sa hun blidt.

– Jeg støtter Frelsesarmeen hvert år, for jeg vet at det går til de som trenger det mest og i nærområdet der vi bor. De gjør rett og slett en kjempejobb! Vi må tenke på alle og ta vare på hverandre, sa Ingvild Mjeldheim (t.v.).


Hun var på bytur med Hanna Petterson og Eli Mjeldheim (t.h.).


– Jeg synes det er fantastisk å høre på Frelsesarmeens hornorkester, sa Eli – som var opptatt av at vi tar vare på verdien av denne type tradisjoner.

– Jeg synes det er veldig fint at dere står og deler ut tomatsuppe og varm mat, fordi jeg er iskald. Synes det er veldig hyggelig at de har lyst til å gjøre noe for alle forbipasserende. Det er veldig hyggelig, fortalte Peter Høydal.


Klassekameratene fra Bømlo folkehøyskole, Sofie og Bettina, er helt enig.

– Det er veldig trivelig. Koselig at de sprer glede og god mat. Jeg synes det er veldig gode vafler, sa Sofie Johannesen (t.v.).

– Det skaper sånn fellesskap og det er sosialt! Toro suppe smaker alltid godt uansett, smilte Bettina fornøyd.

– Dette er fantastisk og hurra for Frelsesarmeen, sa Bergens tidligere ordfører Trude Drevland, da hun kom innom for å høre på hornorkesteret spille.

Hun forteller om en livslang kjærlighet til brassband og korps.

– Jeg håpet at de var her i dag og skyndte meg med kaffen og dro ned. Heldigvis var de her nå, for jeg trengte å hente den gode stemningen i hjertet og den får jeg akkurat her, akkurat nå, strålte hun.

– Frelsesarmeen har vært i livet mitt siden jeg så vidt kunne gå. Jeg har hatt Frelsesarmeen med meg så lenge jeg kan huske, og det er langt tilbake, forteller Drevland.

– Vi må huske på de som trenger oss mest i jula, for det er akkurat nå kanskje mer viktig enn noen gang. Da vet vi at Frelsesarmeen er der. Nå er det bare å gi av hjertet.

Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen
• Foto: Hanne Rebecca Nilsen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Toro bergen torgalmenningen HRN 4539
Nissene i Jernbanens musikkorps i Bergen kom forbi, og ble med på et par julesanger med Frelsesarmeens hornorkester.
Toro bergen torgalmenningen HRN 4286
Mange stoppet opp og tok en pause ved Frelsesarmeen denne lørdagen.
Toro bergen torgalmenningen HRN 3899
Toros tomatsuppe ble delt ut til frosne forbipasserende, av ansatte i Toro.
Toro bergen torgalmenningen HRN 4083
Gro Merete Strømsøy Trana er aktiv i Frelsesarmeen Bergen, og synes førjulstradisjonene med å være ute blant folk i byen er et høydepunkt.