Yngre mann med briller, hår og skjegg holder opp hendene og viser velkommen inn i et rom. Han står i døråpningen til et gammelt hus.
VELKOMMEN TIL MAJORSTUEN: I dette fredede huset startet Frelsesarmeen opp i Skudeneshavn i 1895. Siden i fjor sommer har eier Stig Roar Olsen drevet den historiske kaféen Majorens kaffestue på Karmøy. – Om sommeren er det kolossalt med turister her, sier han som i februar triplet antall sitteplasser ved å åpne selveste «forsamlingsstuen» innenfor kjøkkenet.

Helfrelst på slutten av 1800-tallet

Hver søndag åpner historiker, humorist og lokalkjendis Stig Roar Olsen kjøkken og stue for forbipasserende i Skudeneshavn. Men der andre pusser opp pusser han ned. Nå har han satt kronen på verket – den fra Frelsesarmeen.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Hanne Rebecca Nilsen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Gjestene er de som har satt seg ned og spilt mest. Sånt blir det veldig god stemning av, og det trekker også flere folk.
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
Hvite hus og sjøhus bygget helt utpå kaikantene i en liten havn.
KYSTBY I SØRVEST: I Skudeneshavn har de rundt 100 godt bevarte sjøhus, og de nye husene er gjerne bygget i samme stil som de gamle. I sin storhetstid hadde byen hele 77 skuter i utenriksfart.
Mann sitter ved et gammelt piano og spiller.
EN EKTE SPILLEMANN: – På det meste hadde jeg to piano, ett flygel, ett trøorgel (eller salmesykkel som det kalles på Karmøy, red.anm.) og en gitar, forteller Stig Roar Olsen. Han lærte å spille på kulturskolen som liten. Den musikkglade mannen har nå nedskalert samlingen litt, men eier fortsatt to piano og ett flygel. Sistnevnte skal snart få et eget rom i huset.
Mange tror jo at jeg har rang i Frelsesarmeen, noe jeg ikke har. Men jeg valgte å beholde navnet i og med at det er en vesentlig del av historien til huset.
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
Gammelt piano med lysestake montert på hver side over tangentene. Over henger et maleri med tykk gullramme og i kroken heger et par uniformer.
EN DEL AV FORTIDEN: I fjor høst fikk Stig Roar Olsen to velbrukte, mørkeblå Frelsesarme-uniformer av Rusomsorgen i Haugesund. De hang han opp på kjøkkenet etter å ha forsikret seg om at han fikk lov til det av hovedkvarteret i Oslo. – Med tanke på at huset har den historien det har, så er det er liksom ikke tatt helt ut av det blå at de henger her, sier han.
Nærbilde av to uniformsjakker med hatter – til mann og kvinne.
LIKESTILLING MED TRADISJONER: Siden starten i 1865, da ekteparet Catherine og William Booth grunnla Frelsesarmeen i London, har kvinner og menn vært likestilte i organisasjonen. Uniformene har endret seg gjennom tidene, her med utgått jakke og hatt til ham og jakke, bluse og bonett til henne. I juni i fjor fikk Frelsesarmeen nytt design på uniformer og profiltøy.
To bilder ved siden av hverandre i høyden. Det første viser en planke i veggen som er fjernet – en ser rett ut på gata. Det andre bildet viser gruslaget under bjelkene og tre jekker.
STOR SKADE: Det ble raskt avdekket råteskade. Deler av ytterveggene måtte fjernes (bildet til venstre). Gulvet i første etasje måtte også rives opp, og det var en solid jobb som måtte til for å sikre huset. Her er tre jekker på plass (bildet til høyre). Foto: Majorens kaffestue
Stig Roar sa til eieren at hvis han skulle selge huset en gang, så ville han kjøpe det. Og jammen gikk det ikke troll i ord!
– Else-Marie Nord, nabo og tidligere kollega
Kvinne i 70-årene står sammen med en høy mann i 30-årene inne på et kjøkken i gammel stil.
GÅR LANGT TILBAKE: Else-Marie Nord minnes en gutt som spurte og grov da han var på museet i Skudeneshavn. Dit var det to mil for ham med buss. I hjembyen startet han Kopervik museum allerede som 18-åring, hvor han siden har vært formann. Foto: Gro Matland Nevstad
En smal gate med en rekke små, hvite hus bortover.
SJARMERENDE HUSKLYNGE: Søragadå bukter seg oppover og bortover i gamlebyen i Skudeneshavn. Her var skipperne konger på haugen når de ikke regjerte på havet. Nabo Else-Marie Nord bor i nummer 29, på samme side av veien som sin mangeårige venn Stig Roar Olsen.
Gammel mann og ung mann ved siden av hverandre inne i et knallblått rom. På veggen bak henger et fargerikt verdenskart.
GODE BUSSER: Stig Roar Olsen (t.h.) hadde en god tone med husets forrige eier Johannes Hansen. Den tidligere sjømannen og fiskeren drev Majorstuen kafé i rundt 20 år. I oktober i fjor døde han, over 90 år gammel. Foto: Majorens kaffestue
Jeg pleier å si at jeg ikke helt vet hvor det står, men ... min fars hus har mange rom, men Olsen har flere!
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
To bilder ved siden av hverandre der vi først ser to unge kvinner som ligner på hverandre i en sofa, deretter er det nærbilde av en av dem som river opp et vaffelhjerte på tallerken.
To bilder ved siden av hverandre der vi først ser to unge kvinner som ligner på hverandre i en sofa, deretter er det nærbilde av en av dem som river opp et vaffelhjerte på tallerken.
I BESTE KIRKETID: – Det er så gammeldags og koselig her. En blir kjent med nye mennesker og det er veldig sosialt, sier Lovise Falnes (t.v.) på kafé med søsteren Aurora Falnes Aastad. De er oppvokst her i Skudeneshavn, en liten by med drøyt 3300 innbyggere.
To bilder som begge viser en snor med gammelt undertøy som henger til tørk. På det ene  bildet står to kvinner innimellom klesvasken og ler.
UNDERBART: Else-Marie Nord (t.h. på første bilde) titter frem mellom «klesvasken» i bakgården sammen med en venninne. Vide underbukser og gamle mamelukker vekket i sommer mye latter hos de besøkende. Foto: Majorens kaffestue
En gammel, dobbel dør med et gammelt vindu med åtte små ruter. Utenfor står et skilt til en kafé.
KAN SKILTE MED EGEN KAFÉ: En dag i uken settes det håndmalte skiltet til Majorens kaffestue ut i Søragadå. En Frelsesarme-ansatt i Haugesund tegnet det før åpningen i fjor sommer. Fram til 2020 lå Majorstuen kafé på dette hjørnet, men her har det også vært krambod, forsamlingssted, styrmannsskole og senest antikvitetsbutikk. Foto: Hanne Eriksen
Skal en gjøre noe så må det være gjennomført. Du må kjøre hele løpet ut.
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
Gammelt servise i hvitt med små blomster på. Her vises sukkerskålen og fløtemuggen.
MINNERIKT INVENTAR: – Jeg har liksom brukt alle slags ting og tang som jeg har kjøpt og fått opp gjennom tidene, sier Stig Roar Olsen om interiøret på Majorens kaffestue – eller kulissen, som han også kaller det. Her har han både sukkerskål og fløtemugge på utstilling.
Dekket bord med lys og gammelt servise. Her ligger halvspiste vafler. I bakgrunnen er resten av kjøkkenet i gammel stil.
BYGGET I GAMMEL STIL: – Alle tror denne kjøkkenseksjonen er gammel, men den er helt ny laget etter gammel modell. Det som avslører den er høyden, forklarer Stig Roar Olsen. Porselensvasken fikk han reddet fra en gammel skole med tanke på dette formålet. Varmt og kaldt vann kommer i separate kobberrør som er godt synlige på veggen, akkurat som den gang da.
Ung mann med briller og skjegg smiler inn i kamera. Han sitter ved pianoet og har på seg penskjorte.
STILSIKKER: Stig Roar Olsen vet nøyaktig hvordan han vil ha det. Selv om mye i Majorstuen nå er helt er nytt, så er det bygget opp etter gammel stil. Han har selv lagt gulv, satt opp panel og listet.
På mange måter så må en se på disse gamle husene her som et lik. Du kan sminke et lik til det ser ut som det skal våkne opp når som helst, men du kan ikke danse tango med det.
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
Yngre mann står mellom to voksne damer som sitter ved et gammelt bord med duk på.
I OLDEMORS SPISESTUE: Borghild (t.v.) og Lena kjenner Stig Roar godt fra Frelsesarmeen i Haugesund. De jobber begge som frivillige på det rusfrie aktivitetstilbudet Stedet, og tar seg gjerne en søndagstur til Skudeneshavn. Spisestuen i denne kroken av kaféen kommer fra oldemor Gerdas hus nord på Karmøy, og er flyttet rett inn med tilhørende familiebilder på veggen og alt. Foto: Gro Matland Nevstad
Stort, gammelt hus i gate omringet av andre gamle hus.
DRØMMEHUS I TRE ETASJER: Stig Roar bor i en egen leilighet i andre etasje. I tredje etasje er det soverom. Førsteetasjen derimot er avsatt til det han kaller for allmenn benyttelse. Majorens kaffestue ligger på hjørnet, inn første grønne dør mot gata. Foto: Gro Matland Nevstad
Han virker å ha et godt lag med folk i kafeen, ja et ekstra godt lag med de godt voksne, og kommer med mange morsomme og kjappe replikker.
– Margit Franksdotter Holten, kafégjest
Tre voksne og et lite barn rundt et bord spiser alle vafler i det som er en gammel spisestue med tilhørende skjenk.
NY BORDSETNING: Om sommeren er det fullt av turister her, men ellers i året drar lokalbefolkningen mer enn gjerne hit. Margit Franksdotter Holten (t.v.) synes kaféen er hjemmekoselig og gammeldags med mange fine detaljer og møbler. Her er hun på søndagstur til Skudeneshavn med nevøen Philip og hans foreldre Hanne Eriksen og Sindre Espedal. Foto: Sveinung Espedal
Mann som steker vafler på et gammelt kjøkken.
VAFFELPRESSA GÅR: – Du vet at etter å ha stekt en 3000–4000 vafler så lærer du deg å få dem til, sier Stig Roar Olsen. Porselensserviset i hvitt og blått med gullkant har han arvet av en bonusbestemor på øya. Han står selv på kjøkkenet og er et vandrende one-man-show.
Nærbilde av vaffelrøre som smøres ut over jernet.
ALLE TIDERS VAFLER: Skulle strømmen gå en søndag så kan Stig Roar i teorien også steke «årgangsvafler». Til det har han et gammeldags jern med langt skaft, men først må pipene i huset overhales og gruen på kjøkkenet settes ordentlig i stand. – Det er et tiårsprosjekt, for det koster så hinsides mye, sier huseieren.
Dette er et spesielt hus og Stig Roar trekker folk for mange vet jo hvem han er.
– Elin Frønsdal, daglig leder i Rusomsorgen i Haugesund
Voksen kvinne og ung mann står i trappa inne i et gammelt hus.
GOD TONE I FRELSESARMEEN: Rusomsorgen i Haugesund har 15 leiligheter og 14 akuttplasser. De har også rusfrie møteplasser gjennom Gatefotballen og Stedet, som har mange frivillige. Stig Roar Olsen fikk god kjemi med sjefen, daglig leder Elin Frønsdal, fra første stund.
Gul gammel trevilla, mer som et kråkeslott, fra slutten av 1800-tallet.
STEDET I HAUGESUND: Frelsesarmeen holder blant annet til ved byparken nord i Haugesund, på hjørnet mellom Sørhaugata og Oscars gate. I kjelleren og første etasje har de rusfrie møteplasser, og i andre etasje er det kontorer.
Bilde av vegg der det henger en gammel krone fra Frelsesarmeen sammen med en uniform. Gamle møbler rundt.
BLOD OG ILD: Endelig henger kronen oppe i den ferdig oppussede Majorens kaffestue. Dette er noe Stig Roar har drømt om lenge, og den er godt synlig når gjestene kommer inn døra. Foto: Hannah Nevstad
Majorens kaffestue er et kulturelt landemerke markert med et eget skilt fra Rogaland fylkeskommune, som fremmer at det var her Frelsesarmeen hadde sine lokaler i oppstartsårene.
– Per Arne Krumsvik, styreleder for Frelsesarmeens historiske selskap
Hvitt, gammelt porselensskilt med blå skrift. Henger på ytterveggen ved inngangsdøra.
HUSETS CV: Skiltet utenfor inngangsdøra til Majorens kaffestue er satt opp av Karmøy kommune i kompaniskap med Rogaland Fylkeskommune. Her kan de som tusler forbi lese om alt huset har vært brukt til gjennom tidene.
Så tenker de oj, her var det fint. Her bor det fintfolk!
– Stig Roar Olsen, eier av Majorstuen
Mann i skjorte og penbukser står i helfigur foran en gammel, grønn dør i en bakgård. Innenfor den åpne døra ligger kjøkkenet.
BYR PÅ: – Da jeg flyttet hit så tenkte jeg at jeg skulle stifte De bedrestillede ensliges forening. Det var enten det eller Radikale husmødres forening med slagordet «Ikke noen snikk-snakk, det blir hermetikk, takk». Og hovedmålet var «til husmorferiens fremme». Neida, vi har det litt morsomt, sier Stig Roar Olsen. Han sitter for øvrig i valgkomiteen til Kopervik Sanitetsforening og i Foreningen Gamle Skudeneshavn.
To bilder der det første viser en gammel kjøpmannsdisk med flere krukker oppå, og det andre viser en hånd som fyller sukkertøy fra krukkene og opp i et kremmerhus i papir.
SØTT I LØSVEKT: Kjøpmannsdisken tilhørte det gamle apoteket lenger ned i gata, men her får man ikke lenger handlet piller over disk – kun fargerike drops. Foto: Hanne Eriksen/Gro Matland Nevstad
Nå er han midt i preferansene sine, så jeg sa til ham at jeg ble sur hvis han ikke grep denne muligheten.
– Elin Frønsdal, daglig leder i Rusomsorgen i Haugesund
Nærbilde av Frelsesarmeens gamle krone, her med en herreuniform og hatt ved siden av.
SYMBOLIKKEN I VÅPENSKJOLDET: Den runde figuren skal betegne solen som igjen symboliserer den hellige ånds lys og ild. I midten er det Jesu kors og F står for frelse. De to sverdene betegner frelseskrigen, og kulene evangeliets sannheter. På toppen er herlighetens krone som Gud vil gi alle sine soldater som er tro til enden. Foto: Gro Matland Nevstad