Foto: Godt voksen kvinne med kort hår og briller smiler foran en stor tekst på en vegg. Den starter med "Så lenge kvinner gråter som de gjør nå, vil jeg kjempe". Kvinnen har på seg mørkt profiltøy fra Frelsesarmeen.
FORTSETTER Å KJEMPE: Elin Frønsdal har vært leder for Rusomsorgen i Haugesund siden 2000. Hun har alltid latt seg inspirere av Frelsesarmeens grunnlegger William Booth. Et av hans mest kjente sitater er klistret på veggen opp trappa til kontoret. Den har vært en daglig påminnelse om hvorfor hun er her. Nå går hun av med AFP, men fortsetter å gi alt som folkevalgt. Ordføreren kaller henne et unikum.

– I Guds rike blir vi aldri arbeidsledige

Elin Frønsdal tror at når Vårherre lukker én dør så åpner han en annen. I hennes tilfelle så har de åpnet seg én etter én. Nå lukker lederen selv døra til Frelsesarmeens rusomsorg, men er alt langt inne i korridorene til Haugesund bystyre.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Hanne Rebecca Nilsen
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Hvis du har pasienter som du kjenner at du har problemer med å gi omsorg – så sett ansiktet til noen du er glad i foran. Det har jeg gjort mange ganger.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Foto: Samme dame i mørk jakke fra Frelsesarmeen står i enden av en brosteinsbelagt bakke. Til høyre ser vi starten av ei bru, til venstre og rett fram gamle hus i et gate.
ÅPEN RUS-SCENE: Under betongbrua over til Risøy, et steinkast fra puber og restauranter på indre kai i Haugesund, ligger byens åpne rus-scene. – Jeg opplever at de kanskje er sykere i dag enn hva de var før. Ble de rusfri for 20 år siden, så var de kanskje ikke så skadet og det var mer plass til dem i samfunnet, sier Elin Frønsdal. Foto: Gro Matland Nevstad
Det å våge å ha en visjon over livet sitt om at «jeg vil forandre verden» – og tro at det kan gå an. Det har nok gjort mye for at jeg har stått i jobben i så mange år.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
To foto ved siden av hverandre. Begge viser rom uten mennesker.
To foto ved siden av hverandre. Begge viser rom uten mennesker.
MULIGHETSROM: De som kommer for å bo i omsorgsleilighetene blir plassert her på vedtak fra Haugesund kommune. I kjelleren finnes både et kaférom for sosialt samvær (første bilde) og et kapell med rom for ettertanke (andre bilde). Frelsesarmeen eier og drifter Bo- og behandlingssenteret på vegne av kommunen.
Elin er genuint opptatt av samfunnet og menneskene rundt seg og i byen. Sånn utad så har hun et ekstra gir. Ønsket om å gjøre en forskjell er så stort.
– Nils Konrad Bua, ordfører i Haugesund
Foto: Moden kvinne i hvit uniformsskjorte smiler med fargerike briller. Bak på veggen er et stort maleri i mørke farger.
SER ANDRE: – Noen av oss kan ikke la være å bry seg. Jeg har nok kanskje vært litt av den nabokjerringa som Gro Harlem Brundtland snakket om. Hvis jeg ser barn er slemme, så stopper jeg opp og snakker til dem. Ber dem om å være snille med hverandre, sier Elin Frønsdal. Her fra Gatehospitalet i Oslo, der hun hospiterte en periode i 2016. Foto: Silje Eide
Som Høyres gruppe i posisjon, så jobber vi jo med hele fagfeltet. Men når ruspolitikk blir diskutert, så selvfølgelig blir jeg engasjert...
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Foto: Ung mann i dress med ordførerkjede rundt halsen står ved siden av en voksen dame med briller og pene klær. De står i en stor, utsmykket sal.
FOLKEVALGTE: Da Haugesund Høyre skulle ha ny ordførerkandidat i 2023 spilte Elin Frønsdal inn Nils Konrad Bua. Hun sa at hvis han stilte som kandidat så skulle hun stille på liste igjen: – Det var mer som en spøk, men jeg var så heldig at jeg kom inn. Og da hadde jeg sagt at hvis jeg kom inn, så ville jeg slutte i jobben og gi litt mer gass i politikken. Foto: Privat
Hun er jo et unikum av en venn, så i samspillet i gruppen internt i partiet, men også i bystyret som helhet, så har hun en veldig inkluderende fremtoning. Elin er enormt flink til å snakke på tross av partiene.
– Nils Konrad Bua, ordfører i Haugesund
Jeg kan være trøtt etter en lang dag og så går jeg på gruppemøte. Når jeg kommer hjem så lurer mannen min på hva jeg har vært med på, for jeg har så mye energi og er så engasjert.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Jeg tror det er en utfordring særlig for oss som har vært en del av Frelsesarmeen at vi ikke skiller så godt på jobb og fritid. For det blir en livsstil.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Så det å bli 65, og at du da er så privilegert at du kan si at du faktisk har lyst til å gjøre noe annet, det setter jeg stor pris på selv om det er vemodig.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Foto: Av gammel gul trevilla med flagget til Frelsesarmeen på en stang utenfor døra på hjørnet.
STEDET I HAUGESUND: – Jeg vært så heldig at jeg har jobbet i en organisasjon der jeg har fått hatt kontakt med de vi er der for. Enkelte dager kunne jeg stenge døra på institusjonen og gå ut i miljøet. Og det måtte jeg noen ganger for å forankre meg litt i «hvorfor er du her, hva var det det begynte med?», sier Elin Frønsdal. I flere år har hun hatt loftskontor i det gule huset til Frelsesarmeen i Sørhauggata.
Elin er en dame som opererer på mange ulike arenaer. Hun er en av de få som står på, selv når det virker mørkt og håpløst.
– Stig Roar Olsen, tidligere ansatt i rusomsorgen
Elin Fronsdal 4 E5 C A069 FACBC3276952 nett
Elin Fronsdal 9 F5 E 7 AC69 D2 DC1 A0 nett
PÅ BYENS FJELL: Kringsjå er et yndet utfartssted for liten og stor i Haugesund med gratis panoramautsikt. I heia gresser norsk villsau med lam, og på tunet spankulerer høner.
To foto ved siden av hverandre. Det til venstre viser en gjeng med mennesker som sitter rundt et bord. Det andre viser flere folk som står ved en hvit minibuss fra Frelsesarmeen. Foto: Privat
To foto ved siden av hverandre. Det til venstre viser en gjeng med mennesker som sitter rundt et bord. Det andre viser flere folk som står ved en hvit minibuss fra Frelsesarmeen. Foto: Privat
FAST RUTINE: Halvard (fra venstre), Jan Roger, Alf, Per, Elin og Margunn. Det er ikke få frivillige timer de til sammen har lagt ned på Kringsjå. Her tar de en pizzapause i dugnaden med en matbit (første bilde). Hunden Charlie er fast passasjer og liker å kjøre minibuss (andre bilde). Foto: Privat
Foto: Mann med ryggen til hugger ved ute i naturen.
UT I NATUREN: Det gjør godt for sjela å bruke kroppen som f.eks. til å kløyve ved. Foto: Privat
Foto: Kvinne i profiltøy fra Frelsesarmeen ser i kamera. I bakgrunnen ser man ei gammel bru over til ei øy på den andre siden av det smale sundet.
RYKTE SOM NARKOBY: Elin Frønsdal kan avkrefte myten om at Haugesund har så mye større rusproblemer enn andre byer på samme størrelse, men sier de har levd med dette siden hun startet å jobbe innen feltet. – Fra vårt ståsted har rusfeltet vært ganske stabilt, men det kommer jo stadig nye til og så kommer det stadig nye og tøffere stoffer på markedet, sier hun. Foto: Gro Matland Nevstad
Jeg har lært personalet at det er her og nå, det er det smilet du gir til «Per» og den anerkjennelsen som individ de får. Den som de ellers ikke får, ute der folk snur seg vekk og går forbi.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Tot foto. Begge viser store, men koselige oppholdsrom/stuer.
Tot foto. Begge viser store, men koselige oppholdsrom/stuer.
RUSFRI SONE: – I dag opplever jeg at det er mange tilleggsdiagnoser i forhold til når de blir rusfri, og så er det noen som ikke har det og som kommer seg videre. Men en del av de som har ruset seg trenger jo et værested også etter at de har sluttet med rus for de kommer utenfor samfunnet og det vanskelige for dem å komme innpå igjen, sier Elin Frønsdal. Hun er stolt av Stedet i Haugesund.
Det å stille krav er det samme som å gi verdighet. Jeg har troen på deg, jeg tror at du klarer dette. Og de gangene vi ikke klarer det så må vi omfavne dem.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
En av hennes suksessfaktorer er at hun har en egen evne til å se forbi rusen, og se mennesket bak. Hun behandler de rusavhengige slik som hun behandler alle andre.
– Stig Roar Olsen, tidligere ansatt i rusomsorgen
Foto: Moden kvinne i svart jakke med logo fra Frelsesarmeen sammen med yngre, høy mann med briller og skjegg inne i en finstue.
STÅTT I STORMEN: – Min ærlige mening er at jeg tror ikke det hadde vært en Frelsesarmeens Rusomsorg i Haugesund uten Elin Frønsdal. Elin er en av de få som har et kall, som de kjenner i både kropp og sjel. Jeg må bare bøye meg i respekt for den utrettelige innsatsen hun har lagt ned her. Det har stormet mange ganger, men Elin har fått alle trygt gjennom stormen, sier Stig Roar Olsen. Han var hennes høyre hånd fram til januar i år.
Når man har et kall og et brennende samfunnsengasjement slik som Elin er det vanskelig å sette «jobben» til side, nettopp fordi at det ikke er en jobb, men en livsstil og et kall.
– Stig Roar Olsen, tidligere ansatt i rusomsorgen
Elin er en av Frelsesarmeens gründere på vestlandskysten. Hun har bidratt til å utfordre det etablerte, til å se dagens behov, og til å finne nye måter å være Frelsesarmeen på.
– Knut Haugsvær, offiser i Frelsesarmeen
Foto: Smilende, voksen mann uten hår men med briller og uniform fra Frelsesarmeen.
LEVENDE LEDER: – Elin har et sterkt engasjement for å hjelpe sine ansatte til å mestre de utfordringene de står i. Det er helt avgjørende med tett oppfølging og et øye som ser hva den enkelte står i. Det har alltid vært viktig for Elin, sier offiser Knut Haugsvær. Foto: Mette Randem
Kjære Gud. Du har sagt at den du gir oppdraget, den utruster du.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Foto: Voksent par, kvinne og mann i yttertøy, sitter med en hund mellom seg.
LYKKELIG TRIO: Da Elin flyttet ned til Åpta for å drive flyktningmottak i 2015, fikk hun låne med seg hunden Charlie. Etter en tid kom mannen Alf også ned og de overtok dvergschnauseren for godt. I dag koser de tre seg ofte i hytteveggen på Kringsjå. Foto: Privat
Så mange historier, så mye sorg – men allikevel så mye glede og takknemlighet. Jeg så styrken i mennesket, tåleevne og kamp for et bedre liv.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Jeg tenker at alle har sin livsverden, og i det krysningspunktet har vi noe felles. Så jeg har alltid tenkt at jeg må finne den fellesnevneren.
– Elin Frønsdal, vernepleier og lokalpolitiker
Jeg tror jo at den jobben Elin har hatt i rusomsorgen, har vært den perfekte jobben for henne. For Frelsesammen har jo gjort at hun kan leve ut sin gjerning.
– Nils Konrad Bua, ordfører i Haugesund