Gatefotball nm

Nasjonal fotballfest i Sandvika med stor samfunnsøkonomisk gevinst

Denne helgen arrangerer Frelsesarmeens rusomsorg og Bærum Sportsklubb NM i gatefotball på Kadettangen i Sandvika. NM er først og fremst en idrettsfest for de mange spillere og ledere, men det er også et arrangement med store, positive konsekvenser for storsamfunnet.

• Foto: Kristianne Marøy
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Gatefotball er et lavterskeltilbud for hjemløse, rusavhengige, tidligere innsatte og andre sårbare grupper.

Frelsesarmeen er en pioner på gatefotball og andre ettervernstjenester i Norge, står bak NM i Gatefotball og er ansvarlig for landslaget som hvert år deltar i Homeless World Cup.

– Det årlige norgesmesterskapet og muligheten for å bli tatt ut på landslaget er en motivasjon gjennom hele året for å klare å holde seg rusfri, forteller Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.

– Gatefotballen har vært redningen min, veien ut av et destruktivt liv, sier Cathrine som nå jobber som miljøarbeider hos Frelsesarmeen.

Mer enn bare fotball

Gatefotballen er en del av Frelsesarmeens satsing på ettervern gjennom fellesskap og aktivitet på samme måte som sykling, seiling, musikk og en rekke andre aktiviteter og tilbud under paraplyen «mer enn bare». Hvis et tilbud som dette gjør at en rusavhengig ikke får tilbakefall, betyr det ikke bare alt for den enkelte, det har også enorme positive samfunnsøkonomiske konsekvenser.

Noen av deltakerne blir fulgt hele veien fra de er i aktiv rus til de lever rusfrie liv i full jobb med egen bolig, familie og venner. Andre får liv med mindre rus i våre tiltak og aktiviteter, eller omsorg akkurat der de er i sine liv.

– Dette handler om å gi mennesker som trenger det et nettverk og å hjelpe dem å finne veien tilbake til et rusfritt liv. Vi ser hvor mye dette betyr for den enkelte. Vi kan vise til gode resultater og rusfrie liv gjennom alle disse tiltakene, forteller Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.

NM et høydepunkt

For mange rusavhengige er NM i gatefotball årets høydepunkt. Nesten 400 spillere og ledere fordelt på 38 lag fra Harstad i nord til Mandal i sør samles for å kåre Norges beste dame- og herrelag i gatefotball.

Arrangementet begynner med en parade gjennom Sandvika fredag kl. 15 og avsluttes med finaler og premieutdeling søndag kl. 15.

Nesten hele landet er representert

Til NM kommer gatefotball-lag fra Arendal, Bergen, Birkeland, Eidsvoll, Fredrikstad, Harstad, Haugesund, Kongsvinger, Kragerø, Kristiansand, Stavanger, Stord, Larvik, Lillehammer, Lørenskog, Mandal, Melhus, Nedre Eiker, Oslo, Oppegård, Trondheim, Tønsberg, Stavanger, Stord, Vennesla, Verdal og Ålesund.

Mange av lagene drives i regi av Frelsesarmeens rusomsorg som eier konseptet og også har ansvar for landslaget som hvert år deltar i Homeless World Cup.

Gode støttespillere og samarbeidspartnere

Dette er et stort arrangement og Frelsesarmeen kunne ikke gjort dette uten hjelp fra mange frivillige og gode støttespillere som Bærum Sportsklubb og Bærum kommune med varaordfører Siw Vikan i spissen. Arrangementet er økonomisk støttet av bl.a. Helsedirektoratet, Mester Grønn, Kolonihagen, Erik Arnesen, Bærum kommune, KNIF og Viken fylkeskommune.

– Vi håper at Sandvika og innbyggerne i Bærum vil ta del og glede seg over å oppleve at NM i gatefotball, et nasjonalt arrangement med sterk lokal forankring.