Marianne Borgen Lindis Geir Andrew planlegger julegrantenninga

– Så klart julegrana skal skinne!

I dag har vi vært hos ordfører Marianne Borgen for å planlegge årets julegrantenning i Oslo.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Tradisjonen tro vil juletreet på Universitetsplassen i Oslo også i år lyse opp gjennom adventstiden for å minne oss om julens budskap og om å vise omsorg for dem som trenger vår hjelp. Det skal mer til enn en pandemi for å stoppe en mer en 100 år lang tradisjon, men en folkefest med fakkeltog og gang rundt juletreet etter normal oppskrift vil det ikke bli.

Det Marianne Borgen og vi er skjønt enige om er at vi skal finne en god måte å samles på - hver for oss - slik at vi alle kan være med på tenninga av grana. Vi vil ta vare på tradisjonen og dele fellesskapet rundt lysene, varmen, håpet og kjærligheten - men i en trygg korona-tilpasset form. Hvordan det i praksis skal foregå vil vi komme tilbake til.

Barn legger i Frelsesarmeens julegryte foran julegrana på Universtitetsplassen

Frelsesarmeens initiativ

I 1919 tok Frelsesarmeen initiativ til å sette opp en Julegran på Universitetsplassen i Oslo. Det var daværende sosialsjef i Frelsesarmeen, Othilie Tonning, som sto bak ideen. Dette var det første utendørs juletreet i Norge og ideen spredte seg raskt til andre byer og tettsteder rundt om i landet, mange steder i nært samarbeid med Frelsesarmeen. Julegrantenningen er også startskuddet for den årlige innsamlingen i Frelsesarmeens julegryter.

Julegryta er en lokal innsamling der midlene som samles inn brukes av Frelsesarmeen lokalt til å hjelpe vanskeligstilte gjennom hele året. Bidragene gjør det mulig å hjelpe i form av mat, klær, fyringsved, ferie- og fritidstilbud, veiledning og samtaler, gode møteplasser, fellesskap og nettverk eller annen økonomisk hjelp. Hjelper blant annet barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og mennesker med rusproblemer.