Frelsesarmeen deler ut mat gjennom bilvindu på Hawaii

Koronahjelp langt borte

Frelsesarmeen er også til stede for utsatte i avsidesliggende øysamfunn verden over.

• Foto: The Salvation Army
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Øysamfunn som Tonga og Samoa kan ha sluppet unna det verste av koronapandemien. Øyene er svært avsidesliggende og grunnet tidlig innføring av reiserestriksjoner, er ingen tilfeller av smittede registrert*. Likevel gir Frelsesarmeen fortsatt hjelp til mange øybeboere, på grunn av de økonomiske bivirkningene av et stengt samfunn.

– Vi er ofte blant de første som ankommer en katastrofe, fordi vi allerede er der som en del av lokalsamfunnet. Vi arbeider med og respekteres av landsbyledere og andre lokale grupper. Vi har et strategisk fokus på katastrofeberedskap og minimering av risiko, noe som gjør at vi står parat til å hjelpe. Vi ser virkelig verdien av beredskapstrening og gode forberedelser når katastrofer inntreffer, forteller Frelsesarmeens visekoordinator for internasjonale nødetater, Damaris Frick.

– Logistikken er vanskelig ved krisehåndtering i øysamfunn, legger Frick til.
– Stans av forsyninger og transport er de største utfordringene, i tillegg til begrenset lagringsplass på flere avsidesliggende steder. Ofte er Frelsesarmeen ganske liten på disse stedene, noe som kunne gjort at vi ble overkjørt av andre, hadde det ikke var for nøye planlegging og investering i gode relasjoner til menneskene i lokalsamfunnet og andre organisasjoner i forkant, avslutter Frick.

Samoa

Å bygge meningsfulle relasjoner er avgjørende. Det er grunnen til at Frelsesarmeen i Apia, Samoa fikk 100 vannflasker, barnebøker, hånddesinfeksjonsmiddel og utdanningsmateriell til utdeling til familier i nød. Teamene har kunnet dele ut disse varene sammen med matposer og gavekort.

Mange samoanske familier sliter med å få endene til å møtes på grunn av arbeidsledighet, der mange virksomheter har stengt ned. For noen har den allerede harde daglige kampen for å tjene til livets opphold, blitt nesten umulig.

Frelsesarmeen har også hatt omsorg for sin egen «familie». De siste ukene har lokale grupper delt ut bibelstudiehefter, prekener, barneaktiviteter, nyhetsbrev osv. Hver uke har de også besøkt folk i menigheten, ettersom det er begrenset tilgang til internett.

– Noen av medlemmene våre har sagt at det er mange år siden en pastor har besøkt dem med forsyninger, og de har vært så glade for å se oss. Det har velsignet oss, vel så mye som det har velsignet dem, forteller regionlederne Lieut-Colonels Rod og Jenny Carey.

I nærliggende Amerikansk Samoa hjalp Frelsesarmeen en far og en datter som ble strandet på øya, da den eneste flyplassen der ble stengt. Gjennom et samarbeid med Airbnb ble innkvartering løst, og Frelsesarmeen har vært i stand til å gi kontinuerlig støtte ved å tilby dem måltider under det forlengede oppholdet.

Frelsesarmeen er ofte blant de første som ankommer en katastrofe, fordi vi allerede er en del av lokalsamfunnet
– Damaris Frick, Frelsesarmeens visekoordinator for internasjonale nødetater

Tonga

Ni hundre kilometer sørvest, i stillehavsnasjonen Tonga, har de heller ikke registrert en eneste sak vedr Covid-19. Dette er en lettelse for helsevesenet der, som vil vært dårlig utstyrt for å håndtere et utbrudd og belastningen det ville resultert i.

Stengning av grensene i mars gjorde at Frelsesarmeens regionale ledere, Kenneth og Catherine Walker, som var på New Zealand i datterens bryllup, ikke kunne fly hjem igjen. Fra New Zealand opprettholdt de kommunikasjonen med korpsoffiserene (kirkelederne) på Tonga, som delte ut matposer sammen med hjelpepakker som inneholdt såpe og håndklær for å fremme håndvask og god hygiene.

– En rekke tonganske familier lever fra hånd til munn på ukentlig basis, sier kaptein Walker.

– De familiene som fikk matposer ble svært glade, rett og slett fordi de ikke fikk lov til å gå ut. Det at noen dukket opp på døra med mat, ble takknemlig mottatt, forteller han.

Frelsesarmeens opplysningssenter for alkohol- og narkotika i Nuku'alofa gjenåpnet umiddelbart da det ble tillatt. Imidlertid har landet fortsatt begrensninger rundt antall mennesker som kan samles og hvilke steder som kan holde åpent.

– Den tonganske kulturen er en veldig omgjengelig og sosial kultur, og det å ikke få lov til å samles eller å være sammen med familie, er ganske vanskelig i seg selv, forklarer kaptein Walker. Nå har gudstjenestene nylig fått lov til å gjenoppta, med en avstand på 1,5 meter mellom hver person.

Nord-Marianene

Samveldet Nord-Marianene har til nå registrert 22 bekreftede tilfeller av koronasmittede, med to dødsfall. I hovedstaden Saipan deler Frelsesarmeen ut nødvendige måltider og matposer til de mest utsatte i øygruppen. Fram til 20. mai har 3.382 tilberedte måltider blitt servert, sammen med rundt 50 matposer – med innhold til minst fire måltider i hver.

3 personer i Frelsesarmé-profiltøy står på en vei med skilt som sier "Gud velsigne deg" og "Takk" på Hawaiiansk.
Frelsesarmeen på Hawaii deler ut mat og oppmuntring.

Marshalløyene

I den nærliggende republikken Marshalløyene, har nedleggelsen av den internasjonale flyplassen begrenset all trafikk, med unntak av det mest nødvendige. Som en del av sin katastrofeberedskap samarbeider Frelsesarmeen med lokale, statlige og føderale ledere om hvordan man best kan møte behovene i et slikt geografisk utstrakt samfunn. Fortsettelsen av eksisterende matutdelingstiltak prioriteres. Katastrofeberedskapsopplæring har også nylig blitt gjennomført i både Chuuk og Pohnpei i de føderale statene i Mikronesia, noe som gjør at Frelsesarmeen også her er klar til å møte behovene fra lokale myndigheter.

Guam

Frelsesarmeen i Guam fokuserer på å skaffe mat til de mest sårbare, der situasjonen har blitt enda mer uholdbar i kjølvannet av Covid-19. Øya har hatt 161 tilfeller av koronasmittede så langt *, med fem dødsfall som antas å være knyttet til viruset. På det meste serverte Frelsesarmeen 97 personer på en dag; med mat, frukt, grønnsaker, juice og bleier. Toalettartikler som dusjsåpe, tannbørste og tannkrem deles også ut til utsatte familier. Samtaler og åndelig omsorg tilbys der det er ønsket. Før pandemien hjalp Frelsesarmeen rundt 40 guamanske familier med mat hver måned – til sammen ca 150 personer. I begynnelsen av april pakket personalet matposer for det samme antall mennesker hver fjerde dag.

I Guam støtter Frelsesarmeens personell også sykepleiere og helsearbeidere i et helsevesen som har begrenset kapasitet. For å understreke viktigheten av et strategisk samarbeid, var Frelsesarmeen svært glad for å motta en sjenerøs donasjon av 200 sekker ris, 100 bokser med konservert kjøtt, 20 poser bananchips og 150 poser kaffe og drikke fra dagligvaregrossisten Quality Distributors.

– Vi verdsetter vårt partnerskap med Quality. Vi ba dem om denne donasjonen på grunn av pandemien, og de trådte til, og det setter vi stor pris på, sier Frelsesarmeens lokale leder, major Tom Stambaugh i en tale fra Tiya, øst for øyas hovedstad Hagåtña.

En hund titter ut gjennom åpent bilvindu
På Hawaii sørger Frelsesarmeen også for at kjæledyrene får mat.

Dyrefôr

Øysamfunn har ofte veldig spesifikke behov på grunn av at de er så isolerte. I tillegg til å møte menneskelige behov, har derfor Frelsesarmeen på Hawaii i USA, inngått et samarbeid med organisasjonen Greater Good for å sikre en forsendelse av 26 paller med dyrefôr. Organisasjonene samarbeider med veterinærmedisinsk forening på Hawaii (Hawaii Veterinary Medical Association, HVMA) for å sikre at maten blir levert til de som har størst behov.

– Frelsesarmeen var sentral i koordineringen av matleveransen fra California, som ble sendt videre til sentre for hjemløse dyr og til distribusjonspartnere av matforsyninger på Kauai, Oahu, Māui og Hawaii. Vi vil fortsette å gi støtte til kjæledyreiere som lider økonomisk, slik at de kan fortsette å ta vare på familiemedlemmene i denne utfordrende tiden. Vi ser at båndet mellom mennesker og dyr er viktigere enn noen gang, når vi må distansere oss fra andre mennesker, forteller Aleisha Swartz, president for HVMA.

Frelsesarmeen vil fortsette å dekke behov på best mulig måte, i ethvert samfunn der vi er til stede
– Damaris Frick, Frelsesarmeens visekoordinator for internasjonale nødetater

– Selv om noen av disse små tiltakene overskygges av skremmende statistikker i større land, er det viktig å huske på den enkelte, så vel som millionene. Hver eneste person som er berørt av denne pandemien, er kjent og elsket av Gud. Frelsesarmeen vil fortsette å dekke behov på best mulig måte, i hvert samfunn der de tjener. Vi er takknemlige for vårt dyktige og kjærlige personell, våre frivillige, våre givere, bedriftspartnere og bønnesupportere som gjør hjelpen vår mulig. Enten det er i London, Lima, Luanda eller lokale landsbyer rundt om i verden, avslutter Damaris Frick.

(Takk til War Cry (Krigsropet), New Zealand, Fiji, Tonga og Samoa territorium)

* Tall fra Verdens helseorganisasjon pr 26. mai 2020

Oppdateringene er publisert på www.salvationarmy.org 27. mai 2020 og er oversatt.

Les mer om Frelsesarmeens verdensvide arbeid under koronapandemien på www.salvationarmy.org