Lønnsom fotballfest
Denne helgen arrangerer Frelsesarmeens rusomsorg og Bærum Sportsklubb NM i gatefotball på Kadettangen i Sandvika. NM er først og fremst en idrettsfest for de mange spillere og ledere, men det er også et arrangement med store, positive konsekvenser for storsamfunnet.
Gatefotball er et lavterskeltilbud for hjemløse, rusavhengige, tidligere innsatte og andre sårbare grupper.
– Det årlige norgesmesterskapet og muligheten for å bli tatt ut på landslaget er en motivasjon gjennom hele året for å klare å holde seg rusfri, forteller Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.
Rusbehandling er kostbart, og en fulltidsplass innenfor tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) kan ha en kostnad på mellom 1–2 millioner kroner. Mange må også gjennom flere rusbehandlingsopphold, og dette kunne i flere tilfeller vært unngått hvis ettervernet hadde fungert bedre.
– Gatefotballen har vært redningen min, veien ut av et destruktivt liv.– Cathrine, miljøarbeider hos Frelsesarmeen.
Mer enn bare fotball
Gatefotballen er en del av Frelsesarmeens satsing på ettervern gjennom fellesskap og aktivitet på samme måte som sykling, seiling, musikk og en rekke andre aktiviteter og tilbud. Hvis et tilbud som dette gjør at en rusavhengig ikke får tilbakefall, betyr det ikke bare alt for den enkelte, det har også enorme positive samfunnsøkonomiske konsekvenser.
Noen av deltakerne blir fulgt hele veien fra de er i aktiv rus til de lever rusfrie liv i full jobb med egen bolig, familie og venner. Andre får liv med mindre rus i våre tiltak og aktiviteter, eller omsorg akkurat der de er i sine liv.
– Dette handler om å gi mennesker som trenger det et nettverk og å hjelpe dem å finne veien tilbake til et rusfritt liv. Vi ser hvor mye dette betyr for den enkelte. Vi kan vise til gode resultater og rusfrie liv gjennom alle disse tiltakene, forteller Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.
Link til Facebook-arrangementet finner du her: NM i Gatefotball 2021
Tilrettelagt ettervern må lovfestes
En fersk studie om Frelsesarmeens gatefotball viser betydningen av tilhørighet og fellesskap gjennom aktivitet, og at trenerne evner å møte den enkelte deltaker på en god måte (Sylliås, Langås m.fl. Oslo Met. 2020).
Derfor tar Frelsesarmeen til orde for at det må lovfestes at kommunene skal kunne tilby individuelt tilrettelagt ettervern til de som har avsluttet rusbehandling. PLanleging og gjennomføring av denne typen ettervern bør gjøres i samarbeid med frivillige og ideelle aktører, som sitter på viktig kompetanse og erfaring.
- Kommunene må få øremerkede midler til ettervern for å kunne sikre gode aktivitets-, arbeids- og utdanningstilbud. Dette bidrar til at mennesker kan holde seg varig rusfrie, understreker Woldsund.
NM – et høydepunkt
For mange rusavhengige er NM i gatefotball årets høydepunkt. Nesten 400 spillere og ledere fordelt på 38 lag fra Harstad i nord til Mandal i sør samles for å kåre Norges beste dame- og herrelag i gatefotball.
Arrangementet begynner med en parade gjennom Sandvika fredag kl. 15 og avsluttes med finaler og premieutdeling søndag kl. 15.
Nesten hele landet er representert
Til NM kommer gatefotball-lag fra Arendal, Bergen, Birkeland, Eidsvoll, Fredrikstad, Harstad, Haugesund, Kongsvinger, Kragerø, Kristiansand, Stavanger, Stord, Larvik, Lillehammer, Lørenskog, Mandal, Melhus, Nedre Eiker, Oslo, Oppegård, Trondheim, Tønsberg, Stavanger, Stord, Vennesla, Verdal og Ålesund. Mange av lagene drives i regi av Frelsesarmeens rusomsorg som eier konseptet og også har ansvar for landslaget som hvert år deltar i Homeless World Cup.
Seiling står også på programmet
“Frisk seilas” tilbyr seilekurs i regi av Frelsesarmeen til rusavhengige som har vært gjennom behandling. De har båter liggende på Kadettangen gjennom helgen og arrangerer et uoffisielt NM der på søndagen.
– Å bli rusfri skal jeg klare på egenhånd, men å få troa på meg selv, det fikk jeg gjennom Frisk seilas, sier deltager André.
Gode støttespillere og samarbeidspartnere
Dette er et stort arrangement og Frelsesarmeen kunne ikke gjort dette uten hjelp fra mange frivillige og gode støttespillere som Bærum Sportsklubb, Bærum kommune med Lisbeth Hammer Krog i spissen og statsforvalter i Viken fylke. Vi håper at Sandvika og innbyggerne i Bærum vil ta del og glede seg over å oppleve at NM i gatefotball, et nasjonalt arrangement med sterk lokal forankring. Vi vil selvsagt etterleve enhver restriksjon i forhold til pandemien.
RELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.