Irene Mathisen

Med blyantene i en plastpose

Frelsesarmeen møter familier over hele landet som mangler penger til å kjøpe inn nødvendig skolemateriell til barna - sammen kan vi hjelpe.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Husker du din første skoledag?

Gikk du med optimisme, glede og forventing, skrekkblandet fryd, eller hadde du ligget våken i flere netter og gruet deg for hva som ventet?

Hadde du gode venner du visste du skulle gå sammen med, eller følte du deg alene og grudde deg til mor og far skulle gå og etterlate deg med en ukjent voksen og fremmede barn?

Første skoledag er en viktig dag i en seksårings liv – og en stor dag for mor, far, bestemor og bestefar. Alle ønsker vi vel å gjøre opplevelsen, dagen og skoletiden best mulig for våre barn, uansett om de gruer eller gleder seg?

For mange er nye, fine klær, sko, sekk og pennal viktig – ikke minst fordi de ser at så mange av de andre førsteklassingene har det.

Frelsesarmeen møter familier over hele landet som mangler penger til å kjøpe inn nødvendig skolemateriell til barna – eller de mangler penger til mat, klær og sko fordi de prioriterte å gjøre den første skoledagen til seksåringen best mulig.

Bilde av skolesaker

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å gjøre den første skoledagen til en god opplevelse for et barn og en familie som ikke har så mye å rutte med.

I Oslo ble ansatte på Frelsesarmeens slumstasjon inspirert til en ekstra innsats da de hørte om en mor som måtte sende barnet sitt til første skoledag bærende på blyanter i en Kiwi-pose. Der har de nå et særskilt søkelys på barna som begynner i 1. klasse, for at de skal få en god og verdig opplevelse ved skolestart. Her kan lavinntektsfamilier som trenger utstyr til skolestart, få utlevert en ny og ferdigpakket skolesekk med både matboks, drikkeflaske, linjal, pennal og tegnesaker.

Behovet er stort. Det er mennesker fra alle samfunnslag som kommer. Noen er permitterte, noen er trygdede, og noen er aleneforsørgere. Felles for alle er at de sliter med høye boutgifter og lav inntekt.

Husker du din første skoledag? Var det en god eller dårlig opplevelse?

Vi kan ikke garantere hvordan dagen blir for årets førsteklassinger, men sammen kan vi i hvert fall bidra til at flere seksåringer ikke trenger å møte opp med blyantene i en Kiwi-pose.