Det subbes i tøfler. Slurpes litt i næringsrik suppe – og noen slår av en munter prat i ved inngangsdøren. Det deles ut klemmer, og en kar slapper av i hverdagsstuen, mens han holder oversikten over trafikken ute i gangen.
Luken i resepsjonen åpnes opp med jevne mellomrom, og det deles ut medisiner i små krus. I bakgrunnen skimter vi den staselige heisen med smijernsdører, som like gjerne kunne vært å se i en bygård i Paris. Jevnt og trutt henter og bringer den beboere og ansatte opp og ned, mellom de seks etasjene.
Vi er på besøk i det som for flere av Bergens rusavhengige er en trygg havn for en natt eller mange. Enkelte er innom noen timer, andre for noen dager og et fåtall får bo på ubestemt tid. Grunnene er gjerne rus – ofte i kombinasjon med psykiske plager.
Takknemlig
En av de faste beboerne er Ann. En blid dame med lavmælt fremtoning. For tiden har hun sitt hjem i toppen av bygget. Innerst i gangen har hun sitt eget hjemmekoselige rom, med en TV som surrer og går, en stol, seng – og store vinduer med vidstrakt utsikt.
Hun nærmer seg 50, og forteller at hun er på et bedre sted nå enn før. Samtidig er det ikke enkelt å skulle etablere seg, når livet har sine utfordringer og ikke er helt A4. Nå har hun fått muligheten til å bli boende her over en lengre periode, men drømmer om å en gang igjen få ha sin egen leilighet.
– Det er vanskelig for de fleste å komme inn på boligmarkedet. Det venter jeg på, men jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg får bo her i mellomtiden. Det er jeg veldig fornøyd med, forteller Ann og smiler forsiktig.
Varmt, tørt og trygt
Det er ikke bare eget rom og bad beboerne på Bakkegaten har glede av. De får også fire måltider om dagen og helsetjenester. Både sykepleiere og leger er tilgjengelig for beboerne gjennom uken, og sørger for veiledning og oppfølging av blant annet legemiddelassistert rehabilitering (LAR) – som flere av beboerne får.
Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg får bo her i mellomtiden. Det er jeg veldig fornøyd med– Ann, beboer
Det er sparsommelig innredet, men det er varmt, tørt og trygt. Fargerike malerier er friske pust på murveggene i de lange gangene. Noen å snakke med er ikke langt unna, og vennskap knyttes på tvers av gangene og gir pusterom fra livet på gata.
God atmosfære
Daglig leder Hilde Tkaczyk viser oss rundt i etasjen med akuttplasser. Her er enerommene som blir tilgjengelige på kveldstid, der slitne sjeler kan få noen timers søvn, gode måltider og samtaler.
– De som bor her hos oss er mennesker i aktiv rus. Vi er opptatt av å skape et miljø og en atmosfære her som gjør at de kan ha det så godt det er mulig å ha det, forteller hun.
Ettermiddagen glir mot kveld og mørket legger seg over Bakkegaten utenfor. Her inne slukkes ikke lyset, for dem som trenger at det står på.
RELATERTE SAKER
-
Trygge hjem og god oppfølging – på tross av ustabilitet i livet
I Bergen har det i over ett år pågått et prosjekt som handler om å skape tryggere rammer og bedre oppfølging for mennesker med en kombinasjon av rus- og psykiske vansker (ROP-lidelser).
-
Inn i varmen på Perrongen
– Vi ønsker at Kafé Perrongen skal være hjertet av Frelsesarmeen i Trondheim, et sted hvor besøkende kan få god kaffe og kvalitet i alle varer, forteller gjengen bak.
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.