Slik forbereder Frelsesarmeen flyttingen til Ensjø
Etter 70 år i sentrum er det en omfattende jobb som venter når både hovedkontor og en ny nærmiljøkirke skal etableres på Ensjø. – Det er mange hensyn som skal tas og mange stemmer som skal høres, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.
– Det å flytte fra et hvilket som helst hjem er en stor overgang og utfordring, men dette er et hjem for hundrevis av mennesker som hver for seg har et reelt og opplevd eierskap til dette, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.
Etter å ha jaktet på egnet tomt i flere år, er arbeidet nå i gang med å planlegge flyttingen av hovedkontoret til Ensjøveien 23B. Her skal det også etableres en nærmiljøkirke med tilbud til lokalbefolkningen på Ensjø, og for medlemmer, frivillige og andre engasjerte.
– En slik prosess hos oss er mer omfattende enn hvis man bare skal flytte et kontor, og slik skal og må det være. Vi forsøker å være så systematiske vi kan og har opprettet et stort antall arbeidsgrupper med tilhørende strukturer for å sikre at alle de ulike perspektivene blir hørt, og forsøker å balansere de ulike innspillene så godt vi kan, forteller Smith-Solevåg.
Les mer: Slik skal Frelsesarmeen bidra til det gode naboskapet på Ensjø
Dagens nærmiljøkirke i sentrum, Templet korps, har i fellesskap blitt enige om å utgjøre grunnstammen i det nye korpset på Ensjø. Det gjør at Frelsesarmeen kan komme raskere i gang i sitt nye hjem, med et flott aktivitetstilbud til lokalbefolkningen.
– Vi er opptatte av å finne en god match mellom de ressursene Frelsesarmeen sitter på, hvem som har noe å tilby og hva det kan være behov for. Vi skal prøve oss frem for å finne ut hvilke konsepter som slår an i lokalbefolkningen, sier Smith-Solevåg.
Nysgjerrig på hvilke aktiviteter Frelsesarmeen tilbyr? Få en liten smakebit her.
Gjenbruk i fokus
For Frelsesarmeen er ikke universell utforming bare et lovkrav, men også et verdivalg. Den nye nærmiljøkirken skal være lett tilgjengelig fra gateplan, og oppleves som en åpen og inkluderende møteplass.
– Også har vi et generelt fokus på gjenbruk. Frelsesarmeen har drevet med sirkulærøkonomi i 120 år – helt fra papirinnsamlingen startet på 1890-tallet og siden gjennom Fretex’ tekstilgjenvinning – og lenge før begrepet i det hele tatt ble oppfunnet. Det beste er å ta vare på det man allerede har, og derfor skal vi ikke rive, men ta vare på det bygget som står der i dag – i tillegg til å bygge nytt og miljøvennlig ved siden av, sier Smith-Solevåg.
Nå håper han at den nye nærmiljøkirken vil bli en inkluderende møteplass hvor mennesker i alle aldre kan møtes på tvers av nettverk og kulturer.
– Vi håper at enda flere vil få øynene opp for at Frelsesarmeen er en relevant arena i livene deres, både som et sted å være og få inspirasjon og næring til eget liv, men også et sted hvor man kan være med og bidra til å gjøre verden litt bedre for noen andre, sier Smith-Solevåg.
Lurer du på hva en nærmiljøkirke egentlig er? Hør Geir fortelle i videoen her! (lenke til nærmiljøkirke-artikkel)
RELATERTE SAKER
-
Vil styrke det gode naboskapet på Ensjø
– Folk trenger jo gjerne mer enn en seng å sove i og en stue og hvile i. Vi ønsker å bidra til at det skal bli enda bedre å bo på Ensjø, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.
-
Frelsesarmeen planlegger satsning på Ensjø
Vil etablere senter med ny nærmiljøkirke, hovedkontor og tjenester for lokalmiljøet.
-
Skreddersyr tilbud til nærmiljøet
Babysang, ungdomsklubber, strikkekafé og gatefotball er bare noen av Frelsesarmeens mange tilbud i Oslo i dag. Nå er arbeidet i gang med å spesialtilpasse aktivitetstilbudet for lokalbefolkningen på Ensjø.