Statsministeren åpnet Såpa bilpleie i Oslo
Arbeidstrening og rene biler har ikke latt seg stoppe av pandemien, men den offisielle åpningen har måttet vente. Nå har Erna Solberg endelig erklært Såpa for åpnet – med god hjelp av en høytrykkspyler.
– Det er veldig hyggelig endelig å være her, sa statsminister Erna Solberg da hun skulle åpne Såpa bilpleie i Oslo offisielt.
– Jeg vet at dere har prøvd å få til denne åpningen siden november 2020, og mye har blitt forsinket, men Såpa har ikke blitt forsinket, dere er allerede i gang med å gi arbeidserfaring og jobb, sa statsministeren, før hun på ekte bilvaskers vis erklærte bilpleien for åpnet med en høytrykkspyler.
Såpa, et skinnende rent alternativ
Frelsesarmeens rusomsorg driver fra før en tilsvarende arbeidstreningsarena i Tønsberg. Det har vært en suksess, og i 2020 skulle det endelig bli Oslos tur. Målgruppen for denne typen arbeidstrening er mennesker som har hatt utfordringer knyttet til rus og som står uten jobb. Men alle må ha en ruskontroll. Målet er å gi ordinære arbeidskontrakter til dem som ønsker å jobbe på Såpa, hvor de blir opplært i bilpleie, og blir selvgående i et trygt og godt arbeidsmiljø.
Såpa er også et viktig tilskudd i kampen mot både arbeidslivskriminalitet og menneskehandel. Det er et faktum at sårbare mennesker utnyttes i bilpleiemarkedet. På Frelsearmeens bilpleie får derimot alle ren bil med god samvittighet.
Åpner opp for privatkunder
Hovedoppdraget så langt har vært å gi bilpleie til nyere bruktbiler fra firmaet Erik Arnesen AS. Bilforhandleren har investert en halv million i utstyr på Såpa og bidrar faglig ved at en ansatt derfra underviser i faget.
Virksomhetsleder for Frelsesarmeens rusomsorg, Wenche Walderhaug Midjord, roser dem, og er samtidig glad for etter hvert også å kunne gå bredere ut med tilbudet.
– Vi er så stolte og utrolig glad for at vi nå endelig kan åpne Såpa bilpleie. Det er veldig fint! sa hun.
Tusen takk til Frelsesarmeen og alle som står bak dette prosjektet!– Statsminister Erna Solberg
Viktigheten av arbeid – for alle
Det var mange som syntes det var stas med både åpning og statsministerbesøk. Såpas ansatte, både i Oslo og Tønsberg, Frelsesarmeens øverste ledelse, musikere fra Stedet Sagene og blåsere fra Templet hornorkester sørget for publikumsfølelse, god stemning og god musikk i vaskehallen.
Knud David Welander, Frelsesarmeens leder i Norge, Island og Færøyene, holdt en apell under åpningen hvor han blant annet trakk fram viktigheten av arbeid i alle menneskers liv. Det samme gjorde statsministeren.
– Det er sånn i vårt samfunn at vi trenger noen arenaer for folk som på en eller annen måte har gått på noen dumper i livet. Det kan være veldig mye ulikt som skjer i folks liv, som rus, kriminalitet, psykiske problemer.
– Det er så mange ting som kan gjøre at man får utfordringer, barndom, mobbing, lese og skrivevansker, summen av disse utfordringene er store.
– I et samfunn der det kanskje ikke er så mange veier tilbake, så er det enda vanskeligere. Med utdanningssystemer som har blitt strømlinjeformet, folk skal ta ti år på skolen og så tre år og så videre. Hvis du først havner litt utenfor, så er det vanskelig å komme tilbake. Og så baller ting på seg.
– Derfor trenger vi mange flere spiraler i vårt samfunn som trekker folk tilbake. Som hjelper folk til å få en ny sjanse, til å fullføre en utdanning til å kunne få jobb, og være der og la folk få lov å forsøke seg flere ganger. For sannheten er at veldig mange av de som for eksempel har hatt alvorlige rusproblemer de har kanskje forsøkt mange ganger og plutselig klarer de det.
– Tusen takk til Frelsesarmeen og alle som står bak dette prosjektet, sa hun.
RELATERTE SAKER
-
Feirer ti år i hyllene til Kitch’n
Norges største kjøkkenkjede har solgt over 100.000 Others-produkter. Og selv om disse redskapene kanskje er små, så er ringvirkningene i lokalsamfunnene i Afrika og Asia store.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.
-
Serverte norsk søndagsmiddag på asylmottak
Norske kokkers landsforening (NKL) fyller 70 år og ga med det en omvendt jubileumsgave til Frelsesarmeens asylmottak i Moss. Hos beboere fra krigsherjede områder åpnet gryta med lammefrikassé også opp for takknemlighet.