Stor fosterhjemsmangel: Frelsesarmeen vil få ned ventelistene
Mange barn venter på å få et sted å bo i Norge. Derfor lanserer Frelsesarmeen nå en podkast i håp om å rekruttere flere fosterforeldre.
– Det er behov for mange nye fosterhjem hvert år, og et stort antall barn står på venteliste til enhver tid, sier Margaret Gulliksen Letnes, områdeleder i Frelsesarmeens barne- og familievern.
Nå lanserer de podkasten «Fosterhjemspodden» der fosterforeldre og fosterhjemskoordinatorer deler sine erfaringer og sterke historier.
– Vi vet at det er mange som vurderer å bli fosterforeldre, men som ikke tør å ta steget. Vi håper vi kan bidra til at flere får troen på seg selv og at de faktisk kan håndtere å være en slik omsorgsperson, sier Letnes.
Sammen med Karine Westerveld håper Letnes at «Fosterhjemspodden», kan rekruttere flere. Westerveld er konsulent i Frelsesarmeens fosterhjem.
– Er Frelsesarmeens fosterhjemsordning annerledes enn andres?
– Den store forskjellen er at våre fosterhjem er forsterket, altså spesialiserte. Det vil si at én voksen er lønnet for å gå hjemme på heltid. Hos oss er alltid én av foreldrene frikjøpt, forteller hun.
– Fosterforeldrene får en egen koordinator som kurser og følger dem opp – hver uke, eller oftere, hvis det trengs. Fosterhjemskoordinatoren kan nås på telefon døgnet rundt så de kan få råd og veiledning hvis de står i vanskelige situasjoner, legger Letnes til.
Mange myter
Ikke alle er klar over at Frelsesarmeen også tilbyr fosterhjem, men organisasjonen har tilbudt beredskapshjem og forsterkede fosterhjem i snart 30 år.
– Vi har opp gjennom årene fått mange spørsmål om hvordan det er å være forsterforeldre og ikke minst hva som skal til for å bli det. Vi håper at denne podkasten skal svare på mange av disse spørsmålene, og få overbevist de som kanskje ikke tror de er skikket til rollen, sier Letnes.
– Hva er det folk lurer på?
– Mange lurer på hva som er forskjellen på en «vanlig jobb» og det å jobbe fulltid som fosterhjemsforelder. Det kan være spørsmål om alt fra økonomiske rammer til hvordan det påvirker familielivet. Mange tror for eksempel at man må være kristen for å være fosterforelder i Frelsesarmeen, men slik er det altså ikke, sier Letnes.
Letnes tror mange har spørsmål de ikke tør å stille. Hun håper at podkastepisodene de har laget, skal gi svar.
– En myte er at man må være kristen eller medlem for å være fosterforelder i Frelsesarmeen, men slik er det altså ikke, sier Westerveld.
– Mange har spørsmål om hvordan det påvirker familielivet og egne barn, nevner Westerveld.
– Lønn, rammer og arbeidsgodtgjørelse er temaer folk kvier seg for å spørre om, sier Letnes.
Får kurs og oppfølging
Frelsesarmeen jobber tett med oppfølging og kursing av nye fosterforeldre for å gjøre de trygge i rollen.
– En vanlig jobb er det ikke, men vi vil påstå at det å være forsterforelder er en av de mest meningsfulle jobbene en kan ha. Du gir et barn tilhørighet, felleskap og utvikling, sier Letnes.
– Men er podkast en god rekrutteringsplattform?
– Det gjenstår jo å se, men vi vet at podkastlyttere er dedikerte og interesserte i det de velger å lytte på, og det er lang lyttetid i snitt. Podkast er et format der vi kan bruke tid på de forskjellige emnene, til forskjell fra andre arenaer der man må fatte seg i korthet.
– Vi håper episodene kan treffe både de som vil bli fosterhjemsforeldre og de som kanskje ikke er klar over at de vil bli det. De som er opptatt av mennesker og sårbare unge vil også få stort utbytte av podkasten, sier Letnes.
Fosterhjemspodden ligger i podkastappene, som for eksempel Apple Podcasts og i Spotify.
Får fagfolk rundt seg
– Vi er litt stolte over Frelsesarmeens fosterhjem. Her er det er lite gjennomtrekk av ansatte. Vi er tett på, solide og stabile. Det er en skreddersøm vi får til, fordi vi ikke er så store. Men vi er store nok til å drive profesjonelt, sier Westerveld.
– I episodene hører du den gode, tette relasjonen som fosterhjemskoordinator og fosterforeldre har. Det er ikke en rådgiver som har vært innom to ganger i året. Du merker at de har snakket mye sammen, at de kjenner hverandre godt, legger hun til.
– Mange er redde for å bli stående alene, men med fagfolk rundt seg, føler de seg tryggere, sier Letnes.
– Tanken med podkasten er å komme på innsiden. I gode samtaler med ekte fosterhjem og fosterkoordinatorer får vi formidlet så mye mer enn vi gjør i en Facebook-annonse, kommenterer Westerveld.
Letnes og Westerveld er blitt storfornøyde med resultatet. De har hatt profesjonelle hjelpere. Håkon Løtveit fra Frelsesarmeens kommunikasjonsavdeling er programleder, og Shaw Media har produsert.
– Inngangsmelodien vi har valgt, er en veldig fin låt. Den heter Ingenmannsland og er laget av en up-and-coming artist, som heter Yngvil. Den synes vi at passer kjempegodt til podcasten vår, avslutter Westerveld.
RELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.