Vil få ned ventelistene til fosterhjem
Et stort antall barn står på venteliste for å få et nytt hjem. Nå har Frelsesarmeen laget en podkast i håp om å rekruttere flere fosterforeldre.
I «Fosterhjemspodden» deles ekte hverdagshistorier og refleksjoner omkring livet som fosterforeldre.
– Denne podkasten er blant annet for de som har tenkt på å bli fosterforeldre, men ikke har turt å ta steget, sier Margaret Gulliksen Letnes.
Hun er områdeleder for fosterhjem i Frelsesarmeens barne- og familievern. Sammen med Karine Westerveld håper hun at «Fosterhjemspodden», kan rekruttere flere. Westerveld er konsulent i Frelsesarmeens fosterhjem.
Frelsesarmeen har tilbudt beredskapshjem og forsterkede fosterhjem i snart 30 år.
– Er Frelsesarmeens fosterhjemsordning annerledes enn andres?
– Den store forskjellen er at våre fosterhjem er forsterket, altså spesialiserte. Det vil si at én voksen er lønnet for å gå hjemme på heltid. Hos oss er alltid én av foreldrene frikjøpt, forteller hun.
– Fosterforeldrene får en egen koordinator som kurser og følger dem opp – hver uke, eller oftere, hvis det trengs. Fosterhjemskoordinatoren kan nås på telefon døgnet rundt så de kan få råd og veiledning hvis de står i vanskelige situasjoner, legger Letnes til.
Skreddersøm og myteknusing
– Vi er litt stolte over Frelsesarmeens fosterhjem. Her er det er lite gjennomtrekk av ansatte. Vi er tett på, solide og stabile. Det er en skreddersøm vi får til, fordi vi ikke er så store. Men vi er store nok til å drive profesjonelt, sier Karine Westerveld.
– I episodene hører du den gode, tette relasjonen som fosterhjemskoordinator og fosterforeldre har. Det er ikke en rådgiver som har vært innom to ganger i året. Du merker at de har snakket mye sammen, at de kjenner hverandre godt, legger hun til.
– Mange er redde for å bli stående alene, men med fagfolk rundt seg, føler de seg tryggere, sier Letnes.
– Tanken med podkasten er å komme på innsiden. I gode samtaler med ekte fosterhjem og fosterkoordinatorer får vi formidlet så mye mer enn vi gjør i en Facebook-annonse, kommenterer Westerveld.
Margaret Gulliksen Letnes tror mange har spørsmål de ikke tør å stille. Hun håper at podkastepisodene de har laget, skal gi svar.
– En myte er at man må være kristen eller medlem for å være fosterforelder i Frelsesarmeen, men slik er det altså ikke, sier Westerveld.
– Mange har spørsmål om hvordan det påvirker familielivet og egne barn, nevner Westerveld.
– Lønn, rammer og arbeidsgodtgjørelse er temaer folk kvier seg for å spørre om, sier Letnes.
Margaret Gulliksen Letnes og Karine Westerveld er blitt storfornøyde med resultatet. De har hatt profesjonelle hjelpere. Håkon Løtveit fra Frelsesarmeens kommunikasjonsavdeling er programleder, og Shaw Media har produsert.
– Inngangsmelodien vi har valgt, er en veldig fin låt. Den heter Ingenmannsland og er laget av en up-and-coming artist, som heter Yngvil. Den synes vi at passer kjempegodt til podcasten vår, avslutter Karine Westerveld.
RELATERTE SAKER
-
Varsko om rus og sykdom i norske fengsler
Det florerer med rus i norske fengsler. For noen er det først som innsatt at de får et rusproblem. I en ny rapport roper rusfeltets samarbeidsorgan og fengselsansatte høyt om at det må en endring til.
-
Samarbeidet med Egon utvides
Til jul i fjor serverte Egon 3000 gratis julemiddager til familier som ellers ikke ville hatt råd til å gå på restaurant. Nå i sommer har restaurantkjeden gitt rundt 350 «goodie bags» til barnefamilier på Frelsesarmeens sommercamps i Norge.
-
Strikkekonkurranse: Design årets jubileumssokk
I ti år har Familiens trofaste lesere strikket ullsokker som blir gitt til brukere av Frelsesarmeens ulike tiltak. Nå kan du være med å designe årets jubileumssokker. Send inn ditt bidrag og få muligheten til å vinne fine premier.