Teisenmodellen
På Teisen i Oslo ligger en av Frelsesarmeens barnehager: Teisentoppen. Her har vi en familiekonsulent som er en sosialfaglig ressurs for hele barnehagen, ikke minst forebyggende for barnehageforeldre som står i krevende hverdagsutfordringer.
Hva er Teisenmodellen?
Frelsesarmeens barnehager har erfart at mange foreldre har økende behov for veiledning og støtte i foreldrerollen. Barnehagepersonalet er tett på familiene og ser ofte hvilke som har ekstra behov. Dette gir et unikt utgangspunkt for samarbeid, tillit og dialog. Teisentoppen barnehage er den eneste i Norge som har ansatt en familiekonsulent.
Mens barnehageansatte fokuserer på barna, har familiekonsulenten et helhetlig fokus på familien og samarbeider tett med foreldrene. Det kaller vi Teisenmodellen.
Hva gjør familiekonsulenten?
Hjembesøk: Alle nye barnehagebarn får tilbud om hjembesøk. Dette bygger en tidlig relasjon mellom hjem og barnehage. Foreldrene får informasjon om barnehagehverdagen og kan stille spørsmål. Familiekonsulenten forklarer blant annet tilvenningsprosessen og trygghetssirkelen.
Tilgjengelighet: Familiekonsulentens kontor er lett tilgjengelig i barnehagen. Foreldre kan avtale møter eller ta en prat på sparket. Konsulenten støtter foreldrene videre når barna har begynt i barnehagen, med ekstra fokus på dem som har krevende hverdager.
Kompetanseheving: Konsulenten styrker også barnehagepersonalets sosialfaglige kompetanse.
Nettverksskaper: Det tilbys refleksjonsgrupper for foreldre, foreldremiddager, hentekafé for foreldre, lesetiltak for barna, gjenbruksstasjon og mange andre tiltak, som er beskrevet i Teisenmodellens erfaringsrapport.
Hvorfor Frelsesarmeen fronter Teisenmodellen
Styrke foreldre: Målet er å styrke foreldre i omsorgsrollen og redusere stressfaktorer knyttet til sosioøkonomiske belastninger – noe som er viktig både forebyggende og i nåsituasjonen. Familiekonsulenten veileder foreldre, fanger opp deres behov og henviser til relevante tilbud og tjenester. Gode relasjoner mellom familiekonsulenten og foreldrene gjør det enklere å be om hjelp, og foreldre får raskere og skreddersydd støtte. noe som er viktig både forebyggende og i nåsituasjonen. Familiekonsulenten veileder foreldre, fanger opp deres behov og henviser til relevante tilbud og tjenester. Gode relasjoner mellom familiekonsulenten og foreldrene gjør det enklere å be om hjelp, og foreldre får raskere og skreddersydd støtte.
Håndtere utfordringer: Mange foreldre i Alna bydel (der Teisen ligger) strever med helse, manglende nettverk, økonomi eller boligsituasjon. Konsulenten hjelper med å finne løsninger på disse utfordringene.
Byråkrati og tillit: Mange foreldre opplever NAV som vanskelig å forstå. Å kontakte en fremmed i NAV kan være en barriere. Familiekonsulenten bygger tillit, noe som gjør det lettere for foreldre å søke hjelp.
Levekårsutsatte områder: I levekårsutsatte områder er det flere barn med spesielle behov. Dette krever spesialpedagogisk hjelp, ekstra tilrettelegging og språkstøtte.
Faglig forankring: Vår modell bygger på en sosialfaglig tenkning der et helhetsperspektiv er dokumentert viktig. Dette støttes av både sentrale politiske føringer fra Kunnskapsdepartementet og Stortingsmelding samt i Marie Støvnes masteroppgave: Master i sosialt arbeid (VID, 2023).
Les: – Det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn - Frelsesarmeen
Les våre rapporter
Oppstart og finansiering: Frelsesarmeen igangsatte dette pilotprosjektet fordi vi ser et stort behov for tidlig innsats og utjevning av sosiale forskjeller, spesielt i levekårsutsatte områder. Vi ser en god effekt allerede, og våre funn støttes både fra sentrale politiske signaler og fra forskning (se rapporter over for detaljert informasjon og referanser)
Vår ambisjon er både å få finansiert eksisterende familiekonsulenten på Teisentoppen med offentlige midler, men også at modellen kan benyttes i flere kommuner med lignende behov for levekårsutsatte familier. Vi deler gjerne av vår erfaring til kommuner og bydeler!
Ta kontakt med leder for Frelsesarmeens barnehager Annette Gilbrant.