– Det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn
Frelsesarmeens nye rapport om tidlig innsats, «Å gi rett hjelp til rett tid», ble lansert på Teisentoppen barnehage med ordføreren i Oslo som hedersgjest. Anne Lindboe lover at rapporten skal være med i politikkutformingen.
– Som barnelege og tidligere barneombud så vet jeg at tidlig innsats er det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn og deres familier. Jeg vil gratulere Frelsesarmeen med en veldig viktig rapport som jeg skal ta med videre til sosialbyråden i Oslo og til programarbeidet til Høyre i Oslo, sa Lindboe.
Frelsesarmeen har avdekket 91 hull i velferdsstaten i sin hovedrapport «Der skoen trykker». Utifra denne rapporten har Frelsesarmeen også laget delrapporter, som den boligsosiale meldingen «Å bo verdig» og nå rapporten om tidlig innsats: «Å gi rett hjelp til rett tid».
Fra erfaringer til politikk
Den ferske rapporten ble lansert og presentert på Teisentoppen barnehage 16. april, dette er en av fire barnehager som Frelsesarmeen driver.
Barnehagen ble valgt som lanseringssted for å sette fokus på at tidlig innsats bør starte så tidlig som mulig, og aller helst allerede ved graviditet.
– Det er ikke uten grunn at dagens samling er her på Teisentoppen. I rapporten peker vi blant annet på at nettopp barnehagen er en spesielt viktig arena for tidlig innsats – ikke bare for barna, men også for foreldrene, sa assisterende sosialsjef Elin Herikstad under lanseringen.
Det handler om å komme tidlig inn når problemene er små og få og forebygge at de vokser seg store og flere.– Gudrun Jansson, familiekonsulenten på Teisentoppen barnehage
– Her møter de ansatte mange ulike familier gjennom de rundt 180 barna som har plass her. Noen av familiene er i inntektstoppen, mens andre sliter med levekårsutfordringer. Dette gjør at det er mange foreldre som har behov for ekstra oppfølging utover det en barnehage normalt kan gi, fortsatte hun.
Egen familiekonsulent
– Det er ikke enkelt å mestre foreldrerollen som man ønsker, når problemene tar overhånd og sluker all tid og energi. Det handler om å komme tidlig inn når problemene er små og få og forebygge at de vokser seg store og flere, forteller familiekonsulent Gudrun Jansson i Teisentoppen barnehage.
Jansson ble ansatt på Teisentoppen i mars 2022 og er fullfinansiert av midler fra julegryta til Frelsesarmeen. Disse midlene kommer fra private og næringsliv, hvor familiekonsulenten er ansatt primært for foreldrene.
Hovedoppgaven er å se barnas behov i en helhet sammen med foreldrenes behov. Som familiekonsulent bygger hun en tett relasjon til foreldrene, og gir skreddersydd hjelp. Å gi hjelp som styrker foreldre betyr også trygghet og stabilitet for barnet.
– Jeg møter daglig foreldre som har små, store og ofte sammensatte utfordringer. Det kan være utfordringer i foreldrerollen, sykdom i familien, samlivsbrudd, arbeidsledighet, språkproblemer, vansker med å navigere i byråkratiet og dårlige boforhold, sier Jansson.
Hun har blitt en god støttespiller for både meg og mange av foreldrene. Alle barnehager skulle hatt en Gudrun.– Anette Håland Gundersen, pedagogisk leder i Teisentoppen barnehage
Familiekonsulenten er en del av et pilotprosjekt Frelsesarmeen kaller «Teisenmodellen», for å gi småbarnsfamiliene tettere oppfølging og hjelp. Frelsesarmeen håper at dette skal bli en egen ordning også i andre barnehager – offentlige som ideelle og private.
– Behovene er ofte mye større og mer komplekse enn jeg som pedagogisk leder har tid eller mandat til å løse sammen med dem, sier Anette Håland Gundersen, pedagogisk leder i Teisentoppen barnehage.
– Da er det godt å kunne koble dem med familiekonsulenten vår, Gudrun. Fordi hun har et kontor med åpen dør i barnehagen og ellers er en del av miljøet vårt, er hun et kjent ansikt for foreldrene. Hun har blitt en god støttespiller for både meg og mange av foreldrene. Alle barnehager skulle hatt en Gudrun, sier Gundersen.
Ordfører Anne Lindboe (H) i Oslo mottok rapporten på lanseringen og fikk også en omvisning i barnehagen, som ligger sammen med Frelsesarmeens Omsorg+. Dette er en del av eldreomsorgen.
Vi må støtte og hjelpe foreldrene til å være gode foreldre allerede fra barna er bittesmå, da sørger vi for gode oppvekstsvilkår.– Ane Lindboe, ordfører i Oslo
– Noen ganger så tror vi at det holder å begynne når barna begynner på skolen, men det gjør det ikke. Fundamentet legges i stor grad de første fem leveårene, sier hun.
– Det å fange opp barn som har utfordringer og eksempelvis trenger spesialpedagog er utrolig viktig. Og ikke minst familier som sliter, som det også understrekes veldig i denne rapporten. Vi må støtte og hjelpe foreldrene til å være gode foreldre allerede fra barna er bittesmå, da sørger vi for gode oppvekstsvilkår.
– Frelsesarmeen ønsker at barn med mange vedtakstimer bør være dobbelttellende på samme måte som barn under tre år teller som to barnehageplasser. Hva tenker ordføreren om en slik løsning?
– Det er veldig interessant og helt riktig at barn med spesielle behov og for eksempel vedtak om spesialpedagog trenger ekstra oppfølging. Det er et spennende innspill som jeg vil ta med meg videre.
– ... og forslaget om flere familiekonsulenter i barnehager i levekårsutsatte områder?
– Absolutt, avslutter Lindboe.
– Oslo blir en fattigere by uten Frelsesarmeen
Anne Lindboe (H) er som ny ordfører i Oslo opptatt av å støtte frivilligheten. Hun mener den er helt avgjørende for å hjelpe byens mest sårbare innbyggere: – Som kommune så klarer vi ikke å gjøre den jobben alene.
Sammen mot utenforskapRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.