Foto: To smilende kvinner i hver sin mørke dressjakke smiler til fotografen. De står utenfor en gammel murbygning og holder til sammen fram tre rapporter med Frelsesarmeens logo oppe i venstre hjørne.
SØKELYS PÅ LØSNINGER: Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad (t.v.), og Oslos ordfører Anne Lindboe holder rapporten «Å gi rett hjelp til rett tid – gode vilkår for en god barndom». Den er skrevet av Frelsesarmeen og understreker at innsatsen for å hjelpe de sårbare barna må begynne tidlig, helst ved graviditet.

– Det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn

Frelsesarmeens nye rapport om tidlig innsats, «Å gi rett hjelp til rett tid», ble lansert på Teisentoppen barnehage med ordføreren i Oslo som hedersgjest. Anne Lindboe lover at rapporten skal være med i politikkutformingen.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Håkon Løtveit
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
To foto: Bildet til venstre viser en gammel murbygning med et diger uteplass foran. Bildet til høyre viser flere folk sammen, der en ung mann med briller og skjegg ler sammen med to voksne, blonde damer.
To foto: Bildet til venstre viser en gammel murbygning med et diger uteplass foran. Bildet til høyre viser flere folk sammen, der en ung mann med briller og skjegg ler sammen med to voksne, blonde damer.
LANSERINGSFEIRING: Teisentoppen barnehage holder til å en ombygget barneskole (bildet til venstre) på Teisen i Oslo. Her fikk Frelsesarmeens nye politiske rådgiver Mette Kalve (ytterst til høyre på bildet til venstre) hilse på Oslos ordfører Anne Lindboe og hennes politiske rådgiver Emil Engeset.
Det handler om å komme tidlig inn når problemene er små og få og forebygge at de vokser seg store og flere.
– Gudrun Jansson, familiekonsulenten på Teisentoppen barnehage
Fire kvinner står på rekke inne i en barnehage. Alle er fra Frelsesarmeen. Nummer to peker ut i rommet med venstre hånd.
Dame står foran en større forsamling som sitter inne i en stor barnehageavdeling.
PRESENTERTE TILTAK: Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad (fra venstre), familiekonsulent Gudrun Jansson i Teisentoppen barnehage, Anette Håland Gundersen, pedagogisk leder i Teisentoppen barnehage og Bente Vaage, områdeleder forebyggende tiltak i Frelsesarmeen. På bildet til høyre snakker ordfører Anne Lindboe til forsamlingen.
Foto: Moden kvinne med krøllete, gråblondt hår sitter foran en vegg med en rekke kroner på veggen. Disse har barn malt i blått, rødt og gult og klippet ut av papir.
PILOTPROSJEKT: Familiekonsulenten Gudrun Jansson i Teisentoppen barnehage er en del av «Teisenmodellen» – et pilotprosjekt i Frelsesarmeen. Håpet er at alle barnehager vil få en slik ordning, der småbarnsfamiliene får tettere oppfølging og hjelp.
Hun har blitt en god støttespiller for både meg og mange av foreldrene. Alle barnehager skulle hatt en Gudrun.
– Anette Håland Gundersen, pedagogisk leder i Teisentoppen barnehage
Foto: Voksen kvinne med blondt hår og mørk dressjakke sitter på huk inne i et lite lekerom for barn.
OPPTATT AV BARNAS BESTE: I høst ble den tidligere overlegen og barnehagetoppen politiker på heltid. Anne Lindboe har også vært rettsmedisiner og var landets barneombud fra 2012–2018.
Vi må støtte og hjelpe foreldrene til å være gode foreldre allerede fra barna er bittesmå, da sørger vi for gode oppvekstsvilkår.
– Ane Lindboe, ordfører i Oslo
Foto: Kvinne i dressjakke sitter på huk foran fire barn med luer og parkdress som sitter på en benk. Kan ikke se ansiktet deres.
TAR DET VIDERE: Ordfører Anne Lindboe mottok rapporten på vegne av Oslo kommune: – Som barnelege og tidligere barneombud så vet jeg at tidlig innsats er det aller viktigste vi kan gjøre for sårbare barn og deres familier. Jeg vil gratulere Frelsesarmeen med en veldig viktig rapport som jeg skal ta med videre til sosialbyråden i Oslo og til programarbeidet til Høyre i Oslo, sier hun.
Foto: Hvit kaffekopp med Frelsesarmeens logo står oppå en rød bordflate. De ligger også to utgaver av en rapport med bilde av to barn som står med ryggen til. Tittel på rapporten er «Å gi rett hjelp til rett tid – gode vilkår for en god barndom».
POLITISKE INNSPILL: I den 60 sider lange rapporten lister Frelsesarmeen opp hva de erfarer, og hva de etterlyser innen temaer som barns rettigheter til tidlig innsats og bolig – en viktig grunnmur.
Kvinne ser inn i kamera. Står ute, ved siden av et mindre grantre. Treet er ikke pyntet og kun toppen vises. Hun har på seg Oslo kommunes emblem på jakkeslaget.

– Oslo blir en fattigere by uten Frelsesarmeen

Anne Lindboe (H) er som ny ordfører i Oslo opptatt av å støtte frivilligheten. Hun mener den er helt avgjørende for å hjelpe byens mest sårbare innbyggere: – Som kommune så klarer vi ikke å gjøre den jobben alene.

Sammen mot utenforskap