Kvinne ser inn i kamera. Står ute, ved siden av et mindre grantre. Treet er ikke pyntet og kun toppen vises. Hun har på seg Oslo kommunes emblem på jakkeslaget.
HEIER PÅ FRELSESARMEEN: Oslos nye ordfører gleder seg til å tenne julegrana på Universitetsplassen den 3. desember – en tradisjon som ble startet av Frelsesarmeen for over hundre år siden. Nylig deltok hun i en panelsamtale knyttet til filmen «Den første julen i Skomakergata» der ensomhet, utenforskap og fattigdom ble diskutert. • Foto: Mette Randem

– Oslo blir en fattigere by uten Frelsesarmeen

Anne Lindboe (H) er som ny ordfører i Oslo opptatt av å støtte frivilligheten. Hun mener den er helt avgjørende for å hjelpe byens mest sårbare innbyggere: – Som kommune så klarer vi ikke å gjøre den jobben alene.

• Foto: Mette Randem / Video: Hanne Rebecca Nilsen / Tekst: Gro Matland Nevstad
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Det står ikke alltid skrevet i panna på deg at du er ensom.
– Anne Lindboe, ordfører i Oslo
To kvinner sitter og diskuterer i en kinosal foran det store lerretet.
VIKTIGE FELLESSKAP: Frelsesarmeens Heidi Kristine Jørgensen (t.v.), hovedkoordinator på Sammen Grønland, i diskusjon med en engasjert ordfører. I forkant av en filmvisning av nye Skomakergata, fikk Anne Lindboe høre mer om konkrete tiltak som inviterer ensomme inn i viktige fellesskap. – Å føle at man hører til og at noen er glad for å se akkurat deg, er utrolig viktig, mener Jørgensen.
Jeg skal ikke sitte på kontoret mitt, selv om det er veldig flott og fint.
– Anne Lindboe, ordfører i Oslo
Ser kinosalen ovenifra. Paneldebatt foran. På lerretet står det: Sammen mot utenforskap.
SAMMEN MOT UTENFORSKAP: Mikal Hovland, regissøren av filmen "Den første julen i Skomakergata", satt ytterst til høyre i panelet på scenen. Han var selvsagt med da Frelsesarmeen inviterte til filmvisning. – Jeg kan ikke tenke meg noe annet der en film med sitt budskap går så hånd i hånd med det Frelsesarmeen gjør, sier han om samarbeidet.
Mann står bak disk med et brev- Snakker med liten jente. Begge i klær fra 40-tallet.

Frelsesarmeen går til filmen

I «Den første julen i Skomakergata» spiller Kåre Conradi en ensom og innesluttet skomaker Andersen. Men filmskaperne var veldig nervøse for om han ville takke ja.

Julegryta fikk egen rolle!
Det å sørge for at alle barn inkluderes, uavhengig av størrelse på lommeboka, det er veldig viktig for meg.
– Anne Lindboe, ordfører i Oslo
Voksen, blond kvinne står i ullkåpe ute foran en rød løper. I bakgrunnen et par røde flagg der det står Styrke for håp.
PÅ VIKA KINO: – Jeg syntes det er en utrolig vakker, varm og rørende film med tanke på å beskrive utenforskap og ensomhet på så mange måter, sier Anne Lindboe etter å ha sett «Den første julen i Skomakergata» der Frelsesarmeen er med som partner. Ensomhet er et kjempeproblem, noe hun synes filmen fikk fram på en fantastisk måte gjennom skomaker Andersen, divaen Tilla Hjul og den lille jenta Stine på jakt etter en ny familie.
Frivilligheten og Frelsesarmeen er utrolig gode på å løfte og se og støtte mennesker som trenger det lyset, som trenger det håpet og som trenger den hjelpen.
– Anne Lindboe, ordfører i Oslo
Engasjert kvinne snakker. Står foran en Frelsesarmee-plakat der det står Styrke og håp. I hjørnet står Frelsesarmeens julegryte, toppen av stativet den henger i.
TIL FILMEN: Julegryta fra Frelsesarmeen er med i filmen om Skomakergata og var derfor utstilt i kinoens foajé. Her intervjues Anne Lindboe av Frelsesarmeens videojournalist.
Nærbilde av mann som holder hendene i en firkant. Gjennom den ser du ansiktet hans.

– Har aldri hatt en plan B

Regissøren bak storfilmen «Den første julen i Skomakergata» visste alltid hva han ville bli, helt fra han som barn løp rundt i bygda med farens tunge videokamera. Mikal Hovland ante bare ikke hvordan.

Les om hans filmdebut her!