
Lytt til fosterhjemspodden
Lurer du på hvordan det er å være fosterhjem hos oss? Nå kan du høre ekte hverdagshistorier, og refleksjoner omkring livet, fra noen av våre fosterforeldre.
Vi publiserer fortløpende episoder på Spotify, Apple Podcast og øvrige plattformer hvor podkaster legges ut. Under hver lenke kan du lese episodebeskrivelser.
Foreløpig kan du lytte til disse tolv, der de to siste hører hører sammen. Gjennom to episoder forteller en biologisk mor først om skammen, men så om et godt samarbeid med fostermor. Begge vil jo det beste for gutten.
# 1 Hvordan påvirker fosterhjemsoppdraget egen familie?
Vil ekteskapet ryke? Får jeg egentid lenger? Må mine biologiske barn «ofres» når fosterbarnet kommer? Hvordan er det å bli skikkelig glad i et barn, som skal sendes videre etter bare et knapt år? Hør om fostermor Lindas beredskapshjem og hvorfor hun har et spisebord med bokstaver risset inn i.
# 2 God nok til å være fosterforelder?
Jeg er ikke god nok til å bli fostermor og mannen min nekter å endre seg! Her får du svar på hvorfor fostermor Mette var så usikker på å bli fosterhjem, hvorfor ektemannen var vrang og om sønnen deres, som ikke lenger ville bli politimann etter å ha fått en fosterbror.
# 3 Myteknekking: Fosterfar Arthur svarer på de vanligste mytene vi hører om det å være fosterhjem
Arthur har sammen med sin kone skapt et trygt og godt hjem for deres fosterbarn Hassan. Han har bakgrunn som krigsflyktning. Sammen med fosterhjemskoordinator Linda Hopland svarer paret på en del av de mytene vi ofte hører om det å være fosterhjem, som kan det bli en belastning for ekteskapet? Hvordan vil venner og bekjente reagere? Må en ha bil for å bli fosterhjem? Og går det greit at vi har hund?
# 4 Rammer, lønn og arbeidsgodgjøring
Linn har bestemt seg for å være fostermor resten av sitt yrkesaktive liv. Her forteller hun om hvilke rammer som har vært avgjørende for hennes valg. Måtte hun gå ned i lønn? Måtte hun si opp jobben hun hadde? Hva skjer med pensjonsrettighetene? Og hvorfor blir Linn forbanna når folk mener hun ikke har en ordentlig jobb? Vi svarer på de spørsmålene Frelsesarmeen oftest får fra de som er eller vurderer å bli fosterforeldre.
# 5 Stjeler Frelsesarmeen barn?
I denne episoden svarer vi på noe av kritikken rettet mot fosterhjem. Blir barn tatt urettmessig? Hva er egentlig Frelsesarmeens ansvar og hvilken rolle har barnevernet? Og hvorfor får barnevernet i Norge negativ oppmerksomhet i andre land?
# 6 Hvordan er det for biologisk barn å få et fosterbarn inn i familien?
Hvordan er det å konkurrere om oppmerksomheten fra sin egen mor? Tyra fikk et negativt møte med sitt første fostersøsken. Her forteller hun om hvordan hun har slitt i rollen som søster, men også hvor fantastisk hun mener det ble. Hvordan håndterte hun at fosterbarnet plaget moren hennes? Og hvorfor ble det viktig for Tyra å være eldre enn fosterbarnet?
# 7 Hvordan er det å være et fosterbarn? Hør fra Felicia som rømte fra et voldelig hjem
Felicia (13) ble utsatt for vold og en kveld fryktet hun for sitt eget liv. Mens hun snakket med politiet løp hun ut av huset. Hun klarte ikke å være hjemme lenger. Hør Felicias sterke historie og hennes brokete vei til å finne et trygt hjem – og en fostermor hun er blitt skikkelig glad i.
# 8 Trodde fosterhjem var aprilsnarr
Vetle hadde en vanskelig oppvekst og endte på barnehjem som 6-åring. Her fant han seg ikke til rette og rømte en rekke ganger, men kom alltid tilbake fordi han ikke hadde noe sted å rømme til. En dag på fikk han en DVD, som skulle endre og redde livet hans. En ny fosterfamilie var klar til å ta imot ham 1. april. Det eneste problemet var at Vetle, som hadde blitt lurt så mange ganger, trodde at det var en spøk.
# 9 Er det mulig å være fosterforelder uten å ha en partner? Hør historien til fostermoren Agathe
Blir det lettere eller vanskeligere å håndtere et fosterbarn om man er singel? Og hvorfor kan det være riktig å ikke sette grenser for et fosterbarn? Hør historien til Agathe og om hvor viktig veiledningen fra Frelsesarmeen var for å lykkes som fostermor.
# 10 Hva gjør Fosterhjemforeningen?
Vi møter leder av Norsk Fosterhjemsforening, Tone Granaas. Hun jobber hver eneste dag for at fosterhjemsforeldre skal få bedre vilkår, rammer og betingelser. Vi snakker om hva Fosterhjemsforeningen gjør, og hva Tone mener er de viktigste utfordringene for fosterhjem i dag.
# 11 Mammas historie: Hvordan er det å gi slipp på eget barn?
Harald (11) ble hentet av barnevernet etter at biologisk mor Elin, ikke lenger klarer å ta vare på sitt ham. Hør Elin dele de komplekse følelsene som kommer med det å gi slipp på sitt barn, blant annet stor skam, sorg, men også lettelse.
I neste episode (under) fortsetter vi intervjuet med Elin.
# 12 Fostermor og biologisk mor – fra fordommer og konflikt til samarbeid
Biologisk mor Elin hadde store fordommer mot fosterhjem og fosterforeldre. Hvordan var det å møte fostermoren som skulle ta vare på hennes Harald? Piggene mine var ute, sier Elin, som her forteller om hvordan de to mødrene etter hvert ble veldig gode venner og samarbeidspartnere.
Spørsmål? Ta kontakt!
Vi tar gjerne en prat på telefon 993 17 372 eller 400 37 557. Du kan også sende oss en e-post.
Du kan også legge igjen navn og nummer i skjemaet nedenfor – så kontakter vi deg.
RELATERTE SAKER
-
Mange barn venter på et hjem
Til enhver tid venter på landsbasis rundt 200 barn på å få plass i et fosterhjem. Frelsesarmeen ønsker seg både flere fosterhjem og systemer som sikrer kortere ventetid for barna.
-
Stor fosterhjemsmangel: Frelsesarmeen vil få ned ventelistene
Mange barn venter på å få et sted å bo i Norge. Derfor lanserer Frelsesarmeen nå en podkast i håp om å rekruttere flere fosterforeldre.
-
Hjerterom og husrom
De siste ti årene har Ann-Hege og Thomas invitert åtte barn og unge inn i familien sin. De er fosterforeldre for livet.