gutt med fotball venter på fosterforeldre
Illustrasjonsfoto

Vi har mange fosterbarn som trenger et trygt hjem og gode fosterforeldre. Kanskje er det deg? I den sammenheng er det helt naturlig å være litt nysgjerrig på hva slags bakgrunn et fosterbarn kan ha.

Fosterbarn er som alle andre barn. Forskjellige. «Lena», «Sebastian» og «Ola» har ulike behov. De har opplevd mye som de gjerne skulle ha sluppet å oppleve.

Noen har fått traumer og sår - som kan gi ulike smerteuttrykk. Barn bærer og håndterer smerte på forskjellige måter. Noen begynner å eksperimentere med rus. Andre skader seg selv, eller utvikler spiseforstyrrelser. Noen stenger verden ute, og isolerer seg. Andre klarer seg tilsynelatende godt på skolen og mestrer hverdagen, men skjuler hvor vondt og vanskelig de har det.

Å «reparere» traumer og sår fra barndommen krever kjærlighet, tålmodighet og kunnskap av fosterforeldrene. Og - det er også kanskje noe av det mest givende vi kan bidra med.

Vi beskriver her tre barn, som er fiktive - men gode eksempler på fosterbarn som kanskje venter på å få komme til nettopp ditt/deres hjem. Navn og bilder er oppdiktet, men historiene er gjenkjennbare. Vi møter mange barn som «Lena», «Sebastian» og «Ola» som trenger et forsterket fosterhjem (familiehjem) i Norge i dag.

Ta gjerne kontakt med oss!

Jeg er veldig glad i musikk, og liker å lage musikk på data'en. Jeg skulle gjerne ha lært å spille et instrument også.
– Lena, 13 år
Lena (illustrasjonsfoto).
Lena (illustrasjonsfoto).

Før jeg begynte på skolen, kranglet mamma og pappa mye. Så skilte de seg da jeg var syv år. Da flyttet jeg sammen med pappa. Han var mye borte, jeg tror det var fordi han drakk mye. Jeg ble vant til å klare meg selv. Pappa sa til barnevernet at det var greit at jeg flyttet til et fosterhjem. Det var rart i starten, men jeg hadde det fint der. Så ble fostermamma'en min veldig syk... Jeg måtte flytte, og er nå på en ungdomsinstitusjon. Jeg venter på en ny familie. Jeg håper noen har plass til meg, og har tid til meg. Jeg vet jeg kan bli litt «mye» for de som er like gamle som meg. Det går best når jeg er sammen med voksne eller eldre ungdommer. På skolen synes jeg det er vanskelig å konsentrere meg, det er kanskje litt for mange tanker i hodet mitt samtidig akkurat nå. Jeg lurer veldig på når jeg får en ny familie.

- Lena, 13 år.

Lillebroren min Sebastian er åtte år, og har ventet lenge på en ny familie. Aller helst sammen med meg.
– Storebror til Sebastian
Sebastian (illustrasjonsfoto).
Sebastian (illustrasjonsfoto).

Sebastian er min lillebror. Han er bare åtte år. Jeg har en lillebror til, som er enda yngre. Jeg har passet på lillebrødrene mine mye. Mamma var helt alene med oss. Hun hadde også psykiske problemer. Vi så ofte nye menn hjemme hos oss. Flere av de er jeg så og si sikker på prøvde seg på lillebrødrene mine. Jeg likte det ikke, og sa ifra til læreren min på skolen. Da begynte ting å skje, og vi ble sendt til et beredskapshjem. I dag bor den minste lillebroren min hos en koselig familie. Men jeg og «Sebastian» bor på en barnevernsinstitusjon. Jeg tenker mye på «Sebastian», han sier ikke så mye. Ikke til meg en gang. Han oppfører seg litt rart av og til. De voksne sier han er veldig opptatt av sex, og de voksne vil ikke la han være alene med yngre barn. Han kan virke litt voksen for alderen, sånn eldre enn meg liksom. Han er flink på skolen, og elsker gaming - han er helt rå på å spille! Jeg håper han slipper å vente lenge på en ny familie. Jeg vet at en ny familie er hans største ønske - og da aller helst sammen med meg.

- Storebror til Sebastian.

Jeg er glad i dyr, og elsker å være ute - spesielt i skogen eller på sykkeltur.
– Ola, 10 år.
Ola (illustrasjonsfoto).
Ola (illustrasjonsfoto).

Jeg har sett pappa slå mamma, og pappa slo meg også. Jeg har bodd i mange fosterhjem, men akkurat nå bor jeg på en barnevernsinstitusjon. Her bor jeg sammen med andre barn som også har opplevd noe vondt. Jeg kan bli veldig sint noen ganger, uten at jeg vet hvorfor. Av og til kaster jeg ting, eller sier stygge ting. Og jeg blir veldig lei meg etterpå. Jeg venter på en familie som har tid til meg. De voksne sier at de leter etter en familie som ikke har andre barn, sånn at jeg kan få mammaen og pappaen for meg selv. Jeg savner å ha en mamma og pappa, som kan passe på meg.

Ola, 10 år.

Kontakt oss

Ta direkte kontakt med oss for en prat, på telefon 40 00 10 86, eller via e-post.

Du kan også legge igjen navn og nummer i skjemaet nedenfor, så kontakter vi deg.

Kontaktskjema

fosterbarn som trenger et fosterhjem

Hvem kan bli fosterforeldre?

Kanskje har du mange spørsmål, og vil vite mer før du tar kontakt? Se ofte stilte spørsmål.

Les mer