Brenner for det grønne
– Nå tar jeg hendene godt nedi jorda her. Det er faktisk bevist at det å grave i jord utløser lykkehormoner. Vi mennesker trekkes mot natur, sier Anniken Hoff Quirk, og demonstrerer for kursdeltakerne hvordan man potter om planter.
Anniken Hoff Quirk brenner for grønne ting. Natur, bærekraft og grønne planter fyller hverdagene hennes både på jobb og på fritiden. Hun jobber til daglig med å redusere matsvinn i Too Good To Go, en app der butikker og restauranter kan legge ut mat som ikke har blitt solgt, og som tidligere ofte ble kastet. Så kan folk bestille i appen og hente maten til en tredel av vanlig pris. Men denne ettermiddagen har hun satt av til å dele kunnskap om sin andre store interesse: Planter. 25 deltakere fra Frelsesarmeens aktivitetsfellesskap Sammen Grønland følger med på zoom hjemmefra.
Foredraget for Sammen ble virkeliggjort gjennom appen Goodify. Den kobler sammen folk som trenger hjelp med mennesker som vil gjøre gode gjerninger. Too Good To Go har engasjert seg litt ekstra ved å bli med på GoodieBattle, en konkurranse mellom bedrifter om å ta flest mulig oppdrag som frivillige.
– Vi konkurrerer med Kavli og Storebrand. Hittil har vi gjennomført 10–15 oppdrag, men de andre to har klart enda litt flere dessverre, smiler hun.
Sammen Grønland har fått mange gode hjelpere gjennom Goodify. De har blant annet lagt ut forespørsel der om noen har en hobby de kunne tenke seg å lære bort til andre. Anniken tok utfordringen. For planter er noe alle kan få til, det er ikke slik at noen bare har «grønne fingre», mens andre er dømt til å få den ene visne planten etter dem andre, mener hun. Foran sin grønnmalte kjøkkenvegg, omgitt av blomster og grønne blader, lærer hun bort noen av triksene.
– Jeg har heller ikke alltid hatt grønne fingre, men nå har jeg dilla på planter! Det startet med en liten plante for rundt fire år siden. Nå har jeg 50 planter i min leilighet på 50 kvadratmeter, forteller hun, og demonstrerer hvordan man tar stiklinger.
Deltakerne følger ivrig med, og mange har spørsmål eller viser fram egne planter og deler tips og erfaringer.
Vår er stiklingtid
I plantebutikkene kan man finne frodige planter og stilige potter, men prisene kan være avskrekkende. Men denne hobbyen kan man også enkelt drive med på lavbudsjett.
– Mange planter kan man ta stiklinger av, våren er den ideelle tiden å gjøre det på. Selv om plantene står inne, merker de at det er mer lys og får lettere røtter. Spør en venn, kollega eller en tante om de har en plante du kan få en stikling av. Planter man har dyrket fram selv, har også litt mer personlighet. Jeg har for eksempel en plante jeg kjøpte til en venninne da hun flyttet til Danmark, og jeg besøkte henne der. Jeg tok en liten stikling med i bagasjen hjem, nå er den stor og flott. Jeg liker at den har en historie i tillegg til at den er fin, sier hun.
Mange av plantene hennes lever også glade liv i gjenbrukspotter. Hun anbefaler en tur på Fretex eller gjenbruksstasjonen når de kan åpne igjen, der kan man finne massevis av potter.
Mange matreddere
Miljø engasjerer stadig flere, og mange vil være med på å redusere matsvinn. Da Anniken begynte i Too Good To Go for fire år siden, var de fire kollegaer. Nå er det 30 ansatte. For Anniken er dette et tema hun var opptatt av også før hun begynte i denne jobben.
– Min første jobb var på kjøkkenet på Lovisenberg sykehus. Jeg serverte pasientene og hentet det som ikke ble spist. For meg var det ikke noe ekkelt i å ta med mat som ble til overs hjem. Jeg trengte ikke bruke penger på mat, og det føltes feil å kaste god mat i søpla, forteller hun.
Senere jobbet hun på en kafé på Grünerløkka. På kafeer og bakerier er det alltid bakevarer som ikke blir solgt, og som ikke er salgbare dagen etter.
– Vi la det i poser og delte det ut til folk som trengte det i Sofienbergparken etter jobb. Arbeidsgiveren min syntes heldigvis det var greit, men det er det ikke alle som gjør. Det er heller ikke alle ansatte som har lyst til å bruke fritiden sin på å dele ut overskuddsmat. Det å bare kaste maten føles ofte enklest. Derfor er det så fint med Too Good To Go, som setter det hele i system, forteller hun.
For gjennom denne ordningen får butikker og kafeer litt inntekter fra mat som ellers ville blitt kastet, folk henter maten innenfor åpningstiden, og kunder kan spare mye penger. Og den store vinneren i det hele er miljøet.
– Matredding har blitt en stor bevegelse, bare i Norge har vi rundt 1,3 millioner registrerte brukere, og rundt 1,5 millioner måltider ble reddet i fjor. Det å redusere matsvinn er faktisk noe av det aller viktigste hver og en av oss kan gjøre i kampen mot klimaendringene! ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.