Tåka henger tjukk over Sarpsborg. Det er grått og kaldt, men når ekteparet Anna Levytska og Hamid Ferdowsi åpner døren til leiligheten, er det som om sola skinner likevel. De smiler med hele ansiktet og ønsker velkommen inn i den 50 kvadratmeter store leiligheten. Det dufter deilig fra kjøkkenet der Hamid er i full sving med å lage meksikansk lunsj. I den ene enden av stua står en fysioterapibenk der Anna tar imot kunder for behandling. I gangen står et ekstra kjøleskap.
– Ja, det er bare midlertidig. Vi skal gi kjøleskapet til en i menigheten, smiler Anna. Hamid slår ut med armene.
– Selv om dette er en liten leilighet, er den full av kjærlighet – til Jesus, hverandre og andre mennesker.
Anna er fra Ukraina og Hamid fra Iran. Ekteparet som ble frelsessoldater for halvannet år siden, har blitt ildsjeler i Frelsesarmeen i Sarpsborg. Flere ganger i uka deltar de på ulike aktiviteter, og hver mandag bytter paret på å ha en treningsgruppe for kvinner. Programmet er allsidig, blant annet dans, trening og selvforsvar. Anna er utdannet optiker, men har også fysioterapikunnskap. Hun lærer kvinnene øvelser de kan gjøre hjemme. Noen av deltakerne sitter i rullestol. For dem var det vanskelig å komme seg inn på et treningssenter.
– Bare riktig pusteteknikk kan føre til at folk blir mindre slitne. Og da klarer de å gjøre øvelsene riktig, også. Når folk forteller meg at de har blitt mye bedre, blir jeg så glad, smiler Anna. Hamid lærer kvinnene selvforsvar som gjør at de kan komme seg unna en vanskelig situasjon.
– Etterpå lager jeg smoothie til dem, smiler han. Paret startet gruppa sammen med diakonen på Frelsesarmeen i Sarpsborg, Belinda. De ønsket å gjøre noe for kvinner som var ensomme og ikke hadde råd til treningssenter eller sportsutstyr. Gruppa har vokst fra rundt fem kvinner til å bli en gruppe på over 30.
– Det er mye bedre å komme og trene på Frelsesarmeen enn å isolere seg hjemme. Vi har det så hyggelig de to timene vi er sammen. Folk drar alltid hjem med godt humør, smiler Anna. Selv går hun på norskkurs fem dager i uka, men deltar på Frelsesarmeen så ofte hun kan. Hamid er der nesten hver dag og hjelper til på matutdeling og lager mat. Mange spør dem om hvorfor de jobber så mye som frivillige i Frelsesarmeen. Noen lurer til og med på hvor mye Hamid får i timen for å selge Krigsropet. Han smiler.
– Jeg forteller dem at jeg liker å tjene andre folk. Dette er jobben min, men jeg gjør den gratis for Gud og andre mennesker – med glede.
Det første møtet
Før de traff hverandre, hadde både Anna og Hamid havarerte ekteskap bak seg. Begge var bestemte på at de ikke skulle gifte seg igjen. Anna hadde aldri sett for seg at hun skulle forlate Ukraina. Der jobbet hun i mange år som optiker.
– Planen var egentlig å bli advokat, men mor ble syk, og jeg måtte ta meg av henne og jobbe for å skaffe penger til medisiner, forteller 47-åringen. Hun hadde også en liten bedrift sammen med en venninne, der de solgte eksklusiv sminke, briller og smykker. Det var under en salgsutstilling i Kiev hun traff Hamid for første gang. Han var på reise og skulle kjøpe en gave til datteren.
– Jeg ble forelsket med en gang, smiler Hamid. Han bare måtte spørre om Annas telefonnummer.
– Hun sa nei, sier Hamid og ser på kona. Begge ler.
– Jeg prøvde å forklare at jeg ikke er en person som bare var ute etter en dame, men at jeg likte henne og gjerne ville bli kjent med henne. Jeg sa også at jeg har en sterk tro på Gud. Hamid måtte dra med uforrettet sak, men ga ikke opp. Dagen etter oppsøkte han handlesenteret Anna jobbet på, men hun var ikke der. Han etterlot telefonnummer og mailadresse til en ansatt med beskjed om at hun kunne kontakte ham om hun ville.
– Og etter en uke fikk jeg en mail, sier Hamid gledesstrålende og slår hendene sammen.
– Hva fikk deg til å ombestemme deg, Anna?
– Jeg hadde et vanskelig ekteskap bak meg, og var ikke interessert i en ny mann. Men etter å ha truffet Hamid, spurte jeg meg selv: Vil jeg egentlig være alene resten av livet? Så tok jeg sjansen på å bli kjent med ham. Litt etter litt ble de et par. Selv om de har vært gift i sju år, er det bare halvannet år siden Anna flyttet til Norge, fordi hun måtte ta seg av moren. Hamid besøkte kona tre måneder om gangen. Rett før krigen i Ukraina brøt ut, døde moren og Anna flyttet til Norge. Det er vanskelig for henne at det er krig i hjemlandet, der broren og familien hans bor, men hun og Hamid har funnet sin plass her i Sarpsborg.
– Men det har vært en lang vei hit, sier Anna.
Ble glad i Jesus
Hamid er utdannet maskiningeniør, men da han ikke fikk jobb i hjemlandet, begynte han å jobbe i familierestauranten der han hadde vært med moren siden han var liten. Han giftet seg og fikk en datter, men på grunn av krigen mellom Iran og Irak, flyktet familien til Norge. I Oslo fortsatte han med matlagingen og jobbet flere steder. Både han og ekskona arbeidet mye.
– Hele tiden tenkte jeg på penger og luksus. Vi hadde en veldig fin leilighet, to eksklusive biler, og huset var fullt av persiske tepper, gull og silke. Så tok livet en brå vending. Etter en påkjørsel ble han sengeliggende i nesten et år. Han trengte hjelp til alt. Hamid var muslim, og hadde en sterk tro på Gud.
– En dag ramlet jeg ned fra senga, og liggende på gulvet sa jeg til Gud: «Jeg vil ikke ha dette livet. Enten må du ta livet mitt ifra meg, eller så må du hjelpe meg. Hvis du hjelper meg, lover jeg å tjene deg». Et par dager etterpå klarte han å gå på krykker. Livsmotet kom tilbake, og snart kunne han gå på egenhånd. Et møte med en ung mann, førte til at han begynte å gå i mormonkirken. Der begynte Hamid å lese i Bibelen.
– Jeg ble kjent med Jesus, og jeg ble mer og mer glad i ham. Samtidig begynte jeg å mislike det store fokuset på Mormons bok og levende profeter. Likevel valgte Hamid å skifte religion, og døpte seg i mormonkirken.
– Men jeg kjente at det ikke var helt riktig, så jeg begynte å gå i Majorstua kirke og ble medlem der. Han glemte aldri løftet han ga Gud da han lå hjelpeløs på gulvet.
– Jeg ville tjene andre folk – for Jesus, fordi han hjalp meg. Jeg ville forandre livet mitt. For jeg forstod at jeg ikke kan ta med meg penger til himmelen.
På riktig sted
Den første kona hans likte ikke at han gikk i kirken. Det ble mye krangling, og til slutt tok ekteskapet slutt. Hamid flyttet inn i en liten leilighet. Han ble ufør på grunn av skadene han hadde fått i ulykken. Det var fastlegen som rådet ham til å reise litt for å få slappet av, og det var på en av disse turene han møtte Anna. Rett før kona flyttet til Norge, byttet Hamid bosted fra Oslo til Sarpsborg. Han hadde i mange år vært med i en iransk musikkgruppe, og da han ved en anledning møtte lederne av Frelsesarmeen i Sarpsborg, Siv og Eyfinn Joensen, ønsket de at han skulle spille sammen med dem. «Hamid, vi trenger deg», husker han at de sa. Sakte, men sikkert, ble han også med på annet frivillig arbeid. Hamid følte seg hjemme i fellesskapet.
– I nesten 15 år hadde jeg gått i ulike kirker, men det var alltid noe jeg ikke likte. Frelsesarmeen var helt etter mitt ønske. Alle har et godt hjerte, og det er ikke bare ord, men også tjeneste for andre. Da Anna flyttet til Norge, ble også hun med i menigheten.
– Jeg vokste opp i den ortodokse kirke, men kjente litt til Frelsesarmeen i Ukraina. Jeg visste at de hjalp de aller fattigste med mat og klær. Anna, som allerede snakker godt norsk, tolker gjerne på Frelsesarmeen i Sarpsborg.
– Jeg liker så godt at alle er velkomne på Frelsesarmeen, uansett hvilken bakgrunn eller religion de har, sier hun.
Jeg liker så godt at alle er velkomne på Frelsesarmeen, uansett hvilken bakgrunn eller religion de har.– Anna Levytska, frelsessoldat i Sarpsborg
For et år siden ble paret soldater.
– Jeg tror på Gud, og gjennom denne organisasjonen kan jeg hjelpe andre. Frelsesarmeen er et forbilde for meg, sier Anna. Hamid finner fram gitaren og setter seg i sofaen. Han har laget mange sanger i sitt liv, og nå handler alle sangene om Gud. Melankolske, vakre toner fyller stua. Med lukkede øyne synger han inderlig på persisk om Guds kjærlighet. Det er som han synger med sjelen. Når de siste tonene svinner hen, kikker han opp og sier:
– Jesus har endret livet mitt. Jeg er veldig takknemlig for at han viste meg riktig vei. En vei der det ikke er penger, luksusbolig, eller ny bil som er viktig. Når du har Jesus kjærlighet inni deg, er du veldig rik. Jeg er den rikeste mannen i verden.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Hjelper foreldre med å mestre hverdagen
Familiekonsulenten i Teisentoppen barnehage møter mange som sliter med å få endene til å møtes. Ofte forteller de lite om hvordan de har det til Gudrun Jansson, men gleden er lett å se når hun kan hjelpe dem med for eksempel gratis klær til barna.
-
– Hollywood-filmer har preget forestillingene mine om straffanger
"Leo og de farlige" var en av høstens store seersuksesser på NRK. I dokumentarserien fikk forvaringsdømte fortelle om liv og selvransaking bak fengselsmurer. Programleder Leo Ajkic har gjort seg flere tanker om tematikken.
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.