Foto: en kvinne i blå og hvit sykepleieruniform sitter på kne og hjelper en mann på med skoene. Mannen sitter med siden til og bare beina er med på bildet.
UTSLITTE. Eldre rusavhengige blir utkjørt og stadig dårligere av å vandre fra det ene tilbudet til det andre. På Gatehospitalet får de riktig helsehjelp, trygghet og omsorg. • Foto: Haakon Sand

Eldre rusavhengige faller mellom alle stoler

– Mange av våre eldre pasienter forteller at de er redde. Rusmiljøet har blitt mye tøffere, og de eldre føler seg utsatt, sier daglig leder på Gatehospitalet, Liv Bente Nilsson.

Tekst: Stine Frimann • Foto: Haakon Sand
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
En kvinne med blå t-skjorte står utendørs med armene i kryss foran seg. I bakgrunnen er en dekorert trevegg
BEKYMRET. Daglig leder ved Gatehospitalet Liv-Bente Nilsson møter stadig flere eldre pasienter på Gatehospitalet. Hun er bekymret for denne gruppa, som ikke får den tilretteleggingen og hjelpen de sårt trenger.
– Vi merker eldrebølgen godt blant våre pasienter.
– Liv Bente Nilsson, daglig leder på Gatehospitalet
Foto: En kvinne i blå t-skjorte og hvite bukser står utenfor rommet til en mannlig pasient, ved siden av en vask. Mannen  sitter bøyd på en seng og tar på seg sko.
OVERSER SYMPTOMER – Det er viktig at helsepersonell er klar over at rus ofte dekker over symptomer på sykdom. Mange rusavhengige legger ikke merke til smerter eller endringer i kroppen, sier Liv-Bente Nilsson.
– Mange i hjemmesykepleien har ikke spesiell kompetanse på rus, og noen tør rett og slett ikke gå inn til de rusavhengige.
– Liv Bente Nilsson
En kvinne i blå t-skjorte sitter og ser på en kvinnelig pasient hun snakker med. Pasienten sitter med siden til og ansiktet er skjult av brunt, langt hår.
TID TIL EN PRAT. Liv-Bente Nilsson snakker med en av pasientene på gatehospitalet. Det å ha folk rundt seg som har tid til en prat når man trenger det, kan i seg selv være helsebringende.
– Siden de ikke føler seg trygge i leiligheten sin, er mange mennesker med ruslidelser nesten aldri hjemme.
– Signe Haukvik Haugen, prosjektleder for Fremtidens boliger
Foto: Nærbilde av hendene til en kvinne som sitter på en seng.
REDDE. Mange eldre føler seg utrygge i boligen sin, og er så godt som aldri hjemme. De trenger boliger og oppfølging som er tilrettelagt for deres behov.
– Det å vite at man har mennesker rundt seg som man kan prate med, og som har tid til en når man har behov for det, kan i seg selv gi bedre helse.
– Signe Haukvik Haugen
Foto: En kvinne i blå jakke og olabukser sitter i en rødmalt trapp
ET TRYGT HJEM. Et mål i eldreomsorgen er at folk skal bo hjemme lengst mulig. Med god tilrettelegging i et skjermet bomiljø, kunne mange eldre rusavhengige også klart det, mener Signe Haukvik Haugen.
Det som i alle fall er sikkert, er at behovet for en slik boligløsning er veldig stort!
– Signe Haukvik Haugen

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent