Et hellig minutt i hverdagen
Nyvinningen Plussord har etablert seg på sosiale medier som en morgenleverandør av gode ord og daglige velsignelser.
– Hei. Jeg heter Lisa Børud Gustavsen, og denne ukens tema er «Velkommen hjem».
Regnet faller i Oslos travle gater, asfalten er våt, og de fleste går med paraplyen oppslått. Inne på Barratt Kaffebar i St. Olavs Gate er det lys, varme – og kameraer. Det er første innspillingsdag av Plussords andre sesong, og produsent Ole Kristiansen instruerer Lisa. Artisten er en av tre nye andaktsholdere i et konsept som har titusenvis av følgere på sosiale medier. Ved et bord ute av syne for kameralinsen, sitter TV-pastor Egil Svartdahl og slapper av med noe varmt i koppen. Etter hvert får han selskap av Filadelfia-pastor Andreas Hegertun, den andre nye andaktsholderen, som snart skal i aksjon. Dagen ble startet med presten Sunniva Gylver, som er det tredje tilskuddet i en nykomponert, mangfoldig kvartett.
Her kan du lese mer om Krigsropet
Et lys i verden
Plussord er TV Inters satsning på Facebook og Instagram. Produksjonsselskapet, som hvert år lager juleprogrammet Håp i ei gryte i samarbeid med Frelsesarmeen, og som produserte dokumentarserien Fyrlyset i 2014, har i et helt år levert daglige morgen- andakter på nøyaktig ett minutt, med folkekjære Egil Svartdahl på skjermen. Hver andakt avsluttes med den aronittiske velsignelsen: «Herren velsigne deg og bevare deg. Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig. Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.» (4. Mosebok 6,24–26)
– Det vil alltid være slik at andaktene treffer forskjellige mennesker i forskjellige livssituasjoner, og at et tema dermed vil treffe noen mer enn andre, men en gjennomgående tilbakemelding er takknemlighet for velsignelsen, sier Egil, som sammen med Lisa møter Krigsropet for å snakke om Plussords nåtid – og fremtid.
Formelen for programmet er enkel. Andaktsholderne sitter på en stol i kafeen og deler både bibelord, erfaringer og visdomsord, med ønske om å gi seerne en god start på dagen. Andaktene er en gavepakke for alle som er i tidsklemma, og som ikke rekker mer enn et minutt på morgenkvisten. Andre igjen ser videoene på kveldstid. Plussord har nådd bredt ut, og tallenes tale er tydelig; 45.000 følgere, 20.000 daglige visninger, og over 80.000 delinger av videosnuttene. Egil, som i ett år har vært alene om å holde andaktene, har fått forsterkninger, og syns det er godt.
– Sammensetningen av gruppa er et veldig bevisst valg. Det skaper ikke bare bredde og variasjon i forhold til kjønn, alder, miljø og kirketilhørighet, men også med tanke på vinklinger, sier den rutinerte forkynneren.
– For å si det slik; det er fint å spise det samme hver dag, og noen har veldig faste rutiner i så måte. Men jeg syns jo det er fint med variert kosthold, og hvis alt er sunt, så gjør det ingenting om det er flere retter på bordet.
– Bra bilde! skyter Lisa inn.
Artisten, som blant annet er kjent som både tidligere barnestjerne og Stjernekamp-deltaker, er i tillegg til Plussord også aktuell med boken Sacred Journal, og podkasten Snøløs Børud sammen med influenseren Amalie Snøløs.
– Det var en ære å bli spurt om jeg ville være med i Plussord, for konseptet er så nært hva hjertet mitt ønsker mest av alt, nemlig å være et lys i verden. Man får formidle Guds ord og være en stemme for Jesus, forteller Lisa.
– Vi tok det ikke som en selvfølge at hun ville takke ja, og at hun ville tilslutte sitt navn og innflytelse, så det er vi veldig glade for, sier Egil.
Vil nå unge
Lisa, som håper å nå et ungt publikum med sine andakter, forteller at hun vet om mange på hennes egen alder som allerede både ser på og deler videoer fra Plussord.
– Egil er en utrolig flink formidler som mange kjenner til og som mange setter pris på.
– Møter du oppgaven med en viss ærefrykt?
– Ja, for det har betydning for hverdagen til de som ser på, mennesker som allerede har et godt forhold til programmet. Men vi har gode folk rundt oss som veileder og hjelper med å opprettholde nivået.
Egil på sin side har lenge kjent på følelsen av ærefrykt, en respekt for de han møter langs veien. Gjennom nærmere 30 år, lenge før Plussord, har han vært å se på TV-ruta i de tusen hjem.
– Man banker på noens dør, og de kan velge å åpne, og de kan velge la være. De kan velge å invitere deg inn, la deg stå i gangen, eller utenfor døra. Jeg har et ønske om å opptre respektfullt for de som inviterer oss inn i hjemmet sitt. Vi vet ikke hvem de er, eller hvordan livet fortoner seg, understreker TV-pastoren.
– Det finnes mange som ikke trenger å få en bølle på besøk.
En kobling til det hellige
– Hvorfor har Plussord slått an?
– Jeg tenker det finnes et behov for små, hverdagslige oppmuntringer som går rett til poenget. I tillegg finnes det så mange temaer å velge blant, sier Lisa.
– Man strekker ut en hånd til de som ikke er vant til kirkerommet, og skaper en bro som viser at Bibelen er relevant for våre daglige liv.
For mange er Plussord-andaktene det eneste de hører om Jesus i løpet av en uke. En rask kikk på programmets Instagram-profil, avdekker titler som «slitesterk tro», «livsrytme», «synderens venn» og en rekke andre aktuelle andakter. Alt ligger tilgjengelig, uavhengig av om man har en egen profil eller ikke.
– Det er en kobling til det hellige, til Gud i hverdagen. Plussord er et hjelpemiddel i så måte, sier Egil.
Han er klar på at programmet må være gjennomarbeidet og kvalitetsbevisst, og vet at sosiale medier byr på andre utfordringer enn tradisjonelle, lineære TV-sendinger.
– Når det gjelder TV, er det alltid en gruppe mennesker som uansett skrur på en kanal, men ingen ser et program på Instagram og Facebook hvis man ikke hører om det. Derfor har det vært en stor glede for oss at så mange deler andaktene våre, og sprer dem videre til oppbyggelse for slektninger, venner, naboer og kollegaer.
– Jeg kjenner selv på behovet, forteller Lisa.
– Hver dag er forskjellig, og man trenger den gode starten på morgenen. I likhet med mange andre, scroller jeg nedover Instagram når jeg våkner, og stopper når Plussord dukker opp. Tenk at man kan få en velsignelse med seg inn i dagen, på vei til trikken!
– Hvordan foregår prosessen med å lage 365 korte andakter med kun ett minutts varighet?
– Alle andaktsholderne er ansvarlige for det de skriver, og hver uke har sitt eget tema. Da begynner gruppa med 52 blanke ark, i stedet for 365. Det vil si at hver dag er en tanke over samme tema. Det gjør det lettere, forklarer Egil.
Rett ord til rett tid
I tillegg til Lisa og Egil, skal nevnte Andreas Hegertun og Sunniva Gylver, som tidligere har bidratt som andaktsholdere i NRK, ha hver sin andaktsuke i måneden for Plussord. Andreas, som er pastor i Filadelfiakirken Oslo, og som var i full gang med opptak under Krigsropets besøk, forteller om gleden over å jobbe med tre mennesker han respekterer, og over muligheten til å gi videre det sentrale, kristne budskapet om nåde, fred, håp og kjærlighet gjennom Jesus Kristus.
– Jeg håper vi kan fortsette med å gi rett ord til rett tid for mange mennesker, særlig i mørke tider, og særlig til dem som tror de er langt borte fra Gud.
Sunniva, som til daglig er sogneprest i Fagerborg kirke, forteller på telefon om det hun opplever som en spennende utfordring i et konsept som har en stor seerflate. Hun ønsker å bidra til at evangeliet og gode ord om tro når ut til det norske folk, og på den måten være med å skape grobunn for gode samtaler i et mangfoldig samfunn.
– Det er viktig for meg å formidle en troverdig og reflektert tro, og vise at troen kan gi oss et større perspektiv på hva som er viktig og mindre viktig.
En annen sentral figur i Plussord, er produsent Ole Kristiansen. Det var han som fikk ideen til konseptet etter å ha sett en video fra ressurssiden omGud.net, hvor Egil Svartdahl ledet et nettbasert kurs om tro.
– En dag la de ut en snutt på Facebook, hvor han lyste velsignelsen. Den påfølgende responsen var stor i kommentarfeltene, med mange takksigelser. Da forsto jeg at det finnes et behov.
TV Inter satte i gang produksjonen av det som skulle bli daglige ett minutts-andakter. Kort nok til at man får det med seg, og samtidig så innholdsrikt at det setter spor. Likevel var det usikkerhet i starten, om hvorvidt folk ønsket å se andakter hver eneste dag. Tvilen ble gjort til skamme, for de første videoene ble delt hundrevis av ganger. De unge delte på Instagram, og de voksne delte på Facebook.
– Vi får stadig tilbakemeldinger om hvor viktig Plussord har blitt for hverdagen til den enkelte. Det er en veldig stor oppmuntring i arbeidet, forteller produsenten.
Pandemi og omsorg
Da pandemien kom i mars, ble det enda tydeligere hvilken rolle programmet hadde fått. Ole og teamet opplevde en stor etterspørsel etter svar, om hvordan man skulle forholde seg til frykten og angsten som kom i kjølvannet av den nasjonale nedstengingen. Mange kjente en sterk uro på innsiden.
– Da bestemte vi oss for å lage tre spesialsendinger av Plussord, hvor vi i tillegg til Egil hadde med oss Per Arne Dahl, som har stor erfaring med sjelesorg, og psykologen Silje Endresen Reme, for å dekke både åndelige og rent menneskelige behov.
Trioen svarte på innsendte spørsmål fra seerne, som la frem sin nød for barna de ikke fikk besøke, som tenkte på den syke moren sin, eller som var ensomme. Meldingene kom også fra mennesker som befant seg utenfor kirkelandskapet.
– Flere spørsmål startet med linjer som: «Jeg er ikke kristen, men...» Det har vist seg at en del av de som følger Plussord, er mennesker som ikke går i en menighet til vanlig, men som likevel følger med på andaktene, forteller Ole.
Han trekker frem viktigheten av at mennesker, uavhengig av om de tror eller ikke, kan få stadige velsignelser, og nevner realityserien Farmen som gikk på TV2 nå i høst, hvor presten Thor Haavik delte daglige ord og velsignelser med de andre deltakerne.
– Det er det beste jeg kan tenke meg. Andre mennesker som ønsker deg vel, hver dag!
Ryktet om Jesus
Det har vært en lang opptaksdag. Skyene utenfor har ennå ikke lettet, noen tilfeldige kafégjester går inn og ut av døren mens filmingen pågår, men stemningen er fremdeles lett og god blant produksjonsteamet inne på Barratt Kaffebar.
– Hva er Plussords fremste formål?
– I snart 30 år har TV Inters visjon vært «å holde ryktet om Jesus levende». Veldig mange av de som oppsøkte Jesus i sin tid, hadde blitt fortalt om ham av andre. Det er det vi også gjør, via massekommunikasjon, og det har vært min pasjon hele livet. At folk skal få et glimt og et inntrykk av Jesus, sier Egil.
– Hvorfor er det viktig at mennesker får høre om Jesus?
– Alle, uten unntak, har noe å hente i fortellingen om Jesus Kristus, som er den viktigste fortellingen i verdenshistorien. Den har formet flest samfunn og påvirket flest mennesker. Det er verdt å dele, sier Egil.
– For meg er Jesus alt, forteller Lisa.
– Han er det viktigste jeg har i livet, og er grunnen til at jeg ikke behøver å bekymre meg. Mange føler seg alene, og har ingen å gå til, men alt som er vanskelig kan man gå til Jesus med. Han er et holdepunkt, en frelser og redningsmann.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.